10.0 TOTAL SCORE

teenage engineering tx-6

Muzički uređaji
5 Out of 5

Based on 1 Users

Kvalitet izrade 10
Implementirana tehnologija 10
Ease-of-use 10
Odnos cena/performanse 10
PROS
  • Visok kvalitet izrade
  • Savršen kvalitet zvuka
  • Izuzetno svestran i moćan uređaj
  • Sućušna!
CONS
  • Možda će biti malo neprijatna upotreba za one sa velikim rukama
Bottomline

TX-6 je divno mala i šarmantna mikseta i audio interfejs kompanije teenage engineering. Karakteristično je razigrana i neobična, kao i svi uređaji ovog brenda. Sa svojom mešavinom standardnih i unikatnih funkcija u potpunosti opravdava svoju visoku cenu i zaslužuje mesto u vašoj prenosnoj (ili studijskoj) opremi za snimanje.

Koje je vaše mišljenje o ovom proizvodu?
5 (1)

 

Pišući recenzije o uređajima firme teenage engineering, uvek bi bili povedeni na avanture. Ova švedska kompanija generalno proizvodi proizvode koje želi da pravi – što uključuje sve od ozbiljnih, ali i razigranih muzičkih uređaja pa do preslatkih rezača ploča i horova pevajućih lutaka. Ovo i definiše i čini osnovu identiteta njihovog brenda. Iako smo ranije prikazivali neke od njihovih “ozbiljnih” proizvoda – i oni su imali gomilu šarma i stava. Divno je u današnje vreme videti brend koji ima ovakav stav i koji sebi daje slobodu da kreira unikatne, a (ponekad) čak i komercijalno neodržive proizvode.

Ova filozofija je dala maha uređaju TX-6 – maloj, prenosnoj mikseti sa baterijskim napajanjem i još gomilom funkcija. TX-6 je neobičan uređaj koji toliko toga pakuje ispod šasije da naziv “mikseta” ponekad zvuči malo pogrešno – jer je toliko mnogo više od toga.
Ali, ipak jeste mikseta u srcu! Šest stereo kanala (koji se mogu koristiti kao 12 mono ili 6 balansiranih, odnosno stereo kanala), šest setova kontrola i dvostruki efektni procesor definišu glavni proces rada na TX-6. Audio ulazi se nalaze duž gornje ivice uređaja – raspoređeni neverovatno gusto tik uz USB-C port koji se koristi za punjenje i digitalni audio. Duž donje ivice nalaze se dva dugmeta – aux i cue, (koja ćemo uskoro objasniti) i tri audio izlaza – glavni, i dva sporedna – za korišćenje eksternih efekata i za monitoring. Bočne stranice su pretežno prazne, osim glavnog prekidača sa leve strane. Cela šasija je izgrađena od jednog komada aluminijuma. Izbor koji može izgledati ekstravagantno – ali zbog veličine (odnosno, nedostatka iste) – bilo je neophodno koristiti relativno težak materijal da bi se sprečilo sletanje sa stola i na najblaže zapinjanje nekog povezanog kabla (veštačka koža se nalazi na donjoj strani miksete kako bi pripomogla, ali čak iako vizualno zapanjuje – gumene nožice bi ipak posao radile bolje). Preslatko sićušan OLED ekran zaokružuje dizajn – i prikazuje korisne podatke koristeći dobro osmišljen UI.

TX-6 uz pocket operator

Pre nego što bolje pogledamo u sve funkcije TX-6 – vredi ponovo istaći koliko je ovaj uređaj mali – njegova osnova od 9cm sa 6,2cm je sićušna! Toliko je minijaturan i kompaktan da adapter za slušalice izgleda kao potenciometar za jačinu (a ovo smo i mi mislili nakon što smo inicijalno videli dizajn).

teenage engineering nam je velikodušno poslao TX-6 na recenziju, kao i prateću opremu u vidu kablova i prenosne torbice. Ipak, sva mišljenja ovde su naša lična i nijedna treća strana nije uticala na njih. Hajde onda – bez daljeg zadržavanja – da krenemo sa kopkanjem po mogućnostima ovog začuđujućeg uređaja.

TX-6 mikseta

Počnimo od upotrebe kao miksete – gde TX-6 postiže vrhunske rezultate. Svaki kanal ima svoje odvojene kontrole – sa sićušnim fejderom, pet LED dioda za monitoring i tri potenciometra kojima se mogu dodeliti raznovrsni parametri. Inicialno, oni upravljaju ekvalizatorom, ali se mogu dodeliti i kompresoru, pojačanju, stereo panorami i HP/LP filteru. Sve su ovo standardne funkcije jedne miksete koji bi inače imale zasebne kontrole. Zbog ograničenog prostora, one su ubačene pod poseban “track meni” – i jednostavna kombinacija dugmića vrši njihov odabir. Možda nije najelegantnije rešenje – ali radi kad je potrebno.

Ekvalizator je trokanalni – i sposoban je za izmene zvuka do ±18dB. Nema opcije za promenu frekvencija kojima manipuliše – ali to i jeste slučaj kod većine mikseta. Sve u svemu, služi svojoj svrsi i sposoban je da brzo podesi instrumente koji zvuče presvetlo ili premutno u miksu.
Kompresor je pomalo agresivan. Svakako je koristan za “proguravanje” mekših zvukova kroz gustu teksturu – ali se može i koristiti za dodavanje perkusivnog karaktera istim. Ograničene kontrole (nema pojedinačnih podešavanja gain-a ili ratio-a) malo smanjuju upotrebnu vrednost. Ipak, može biti zaista koristan i njegovo uključenje u TX-6 je dobrodošlo. Vrhunski kvalitet zvuka kompresora se može čuti u narednom audio primeru.

Pojačavanje je impresivno – pogotovo sa činjenicom da je potpuno analogno. Pravi analog gain u uređaju koji staje na dlan je veoma retko – i to sve sa veoma respektabilnih 42dB maksimalnog pojačanja. Naravno – na najjačim podešavanjima se i nivo šuma znatno pojačava – ali ovoliko sposobna analogna pojačala na ovako malom uređaju su vredna pomena.

Filter je kvalitetan. Ovde imamo HP/LP filter bez rezonance. Zvuči odlično i sposoban je da efektivno, u tandemu sa ekvalizatorom, oblikuje tembrovski kvalitet zvuka. Svaki kanal ima odvojen filter – naravno – i to ga čini moćnom alatkom.

Headroom svakog kanala je odličan. Ulazi prihvataju line signal – ali nažalost ne i signal na eurorack nivoima. Ipak, velika osetljivost (i dobra pretpojačala) eleminišu potrebu za eksternim pojačalima kod nekih slabijih izvora signala – kao što su standardni izlazi iz pametnih uređaja (mikrofonima, ipak, treba eksterno pojačavanje).

Kanali se mogu, kao što je i ranije pomenuto, konfigurisati kao stereo i mono – a mono kanali se mogu koristiti kao balansirani ili nebalansirani. Kanal se može ubaciti i u “split mode” – gde jedan stereo ulaz prima dva odvojena mono kanala. Ovi kanali dele fizičke kontrole, ali se na ovaj način TX-6 može koristiti sa 12 eksternih izvora zvuka.

Zbog gorepomenutih kontrola, TX-6 se može koristiti kao potpuno nezavisna i celovita mikseta. Da li bi to želeli da uradite, doduše, je stvar ukusa (odnosno, stava o upotrebi ovoliko male miksete). Audio primer prikazuje audio miksovan kompletno na TX-6 mikseti.

Ipak, TX-6 nudi još mnogo toga. Najpre, tu je efektnu procesor. On ima dva kanala – sa FX I kanalom rezervisanim za klasične reverb/chorus/delay efekte i FX II kanalom rezervisanim za kreativne i unikatne efekte.

Reverb na FX I kanalu ima pet podešavanja – light, small, medium, large i drone. Audio primer sadrži šest repeticija istog pattern-a – počev od suvog signala, i progresivno se kreće kroz podešavanja. Light podešavanje zvuči više kao shimmer eho i nema mnogo rezonance. Small, medium i large imaju manje shimmer-a, ali više zapremine. Poslednje podešavanje – drone – je dugačak shimmer reverb koji je odličan za pad-ove (mada čak i lead zvukove pretvara u pad-ove). Sve u svemu, iako je malo ograničen u broju izora, reverb engine zvuči odlično i sposoban je da pokrije većinu scenarija. Kao i svi drugi efekti na prvom kanalu, svaki kanal može imati odvojene “send” nivoe – te se finija kontrola može ostvariti i kroz ovo.

Chorus efekat je veoma suptilan na svom najnižem podešavanju (koje se opravdano zove “subtle”) i to je dobra stvar. Chorus mogu preći u domen distorzije ukoliko su prejaki. Čak i na najjačem podešavanju – strong – efekat još uvek zvuči veoma dobro i dodaje mnogo teksture i kataktera tambru. Chorus primer prikazuje zvuk ovog efekta na oba instrumenta, kroz sva podešavanja, počevši od dry signala.

Delay efekat je klasičan – sa finom kontrol nad tajminogm i dva dodatna režima – mash i warp. Decay efekta nije moguće kontrolisati, ali koristeći send nivoe je ipak moguće dobiti nivo kontrole. Ovde TX-6 pak ima trik u rukavu. teenage engineering voli da ponekad izbaci update za svoje uređaje koji donosi neverovatne funkcije – potpuno transformišući njihovu upotrebnu vrednost. TX-6 je već dobio dva ovakva. O prvom ćemo govoriti kasnije – dok je drugi dodao praćenje eksternog tempa pomoću analize audia. Dakle, ova mikseta može slušati i analizirati bilo koji od svojih ulaza i precizno odrediti tempo, a zatim sinhronizovati BPM svog unutrašjeg metronoma sa ovim izvorom. Ovo omogućava sinhronizaciju eksternih uređaja putem sync signala, ali i sinhronizaciju internih efekata koji koriste metronom kao izvor takta. Algoritam za analizu tempa takođe ne zazire od promena – i držaće sve pod kontrolom čak iako se tempo menja u toku muzike. Ovo efektivno pretvara delay efekat na ovoj mikseti u beat-sync verziju istog. Mala zvučna demonstracija je priložena.

FX II kanal je interesantna mešavina kreativnih efekata. Nažalost, nijedan FX I efekat se ne pojavljulje opet na FX II kanalu. – što znači da upotreba delay i reverb-a u isto vreme, recimo, nije moguća – ipak, efekti koji se nalaze na ovom kanalu su i više nego unikatni.

Prvi efekat ovde je low-pass filter sa podešavanjem rezonance i sposobnošću za samo-oscilacijom. Retkost u mikseti, on omogućava detaljno menjanje zvuka i kreiranje unikatne zvučne scene. Zanimljivo – ali ovaj filter gotovo zvuči kao analogni – jer ima karakterističan “filter sweep” prilikom naglih promena cutoff vrednosti. Ukoliko je ipak u pitanju virtuelni analogni filter, definitvno je verna replika.

Bitcrusher je veoma muzikalan. Sva četiri podešavanja – shape, bend, chip i bit – su veoma prijatna. Nema diskretne kontrole jačine samog efekta, ali međusobno ova podešavanja imaju različite intenzitete – od blagog shape crusher-a do agresivnog i low-fi bit režima. Sva četiri – o ovom redosledu, počev od čistog signala, se mogu čuti u narednom audio primeru.

Efekti distorzije su takođe veoma nijansirani i muzikalni – push distorzija zvuči skoro analogno i gotovo da umekšvava zvuk zahvaljujući pojačavanju niskih frekvencija, drive distorzija zvuči kao klasična gitarska pedala, blow uvodi artifakte nalik “probijanja” mikrofonskog predpojačala, a destroy zvuči negde na međi bitcrusher-a i overdrive distorzije – potpuno menjajući zvučnu sliku. Analogno prethodnom primeru, dat je i primer ovih efekata.

Tremolo efekat je klasičan, ali ga mogućnost potpunog gate-ovanja ulaza čini unikatnim. Ovo je takođe beat-sinhronizovan efekat – što znači da se kao i delay može sinhronizovati i sa eksternim audio izvorima. Sve u svemu – on je koristan dodatak.

Freeze i tape su karakteristični efekti teenage engineering-a. Oba su momentarna “punch-in” efekta i oba drastično menjaju muzički tok. Freeze zaustavlja zvuk i ponavlja memorijski bafer u krug – kreirajući vazdušasto “zamrzavanje” zvuka. Takođe je moguće podići i spustiti intonaciju efekta – što efektivno dodaje pitch bend samoj noti.

Poslednji efekat, tape, je još jedan efekat sa tim imenom koji je različit od predhodnih koje je ova kompanija napravila. Ovaj put to je momentarni “tape stop” efekat, odnosno očitavanje memorijskog bafera unapred i unazad. Duhovit efekat sa odličnim kvalitetom zvuka – koji definitivno može dodati šarm delima.

Drugi FX kanal ima velika ograničenja, doduše. Za razliku od FX I, on ne koristi pravi send sistem. Efekti na ovom kanalu se mogu primeniti na svim audio kanalima ili samo na jedom. Nema send vrednosti – i nema načina da se efekat primeni samo na dva ili tri kanala. Ovo je veliki propust – i nadamo se da će u budućnosti biti izmenjen.

To je to što se tiče efekata! Ipak, ostalo nam je još toliko toga!

TX-6 je dvanaestokanalni audio interfejs. Da, on omogućava multitrekovanje 12 instrumenata u bilo koji DAW (na MacOS-u i iOS-u) – a zbog svoje MFi sertifikacije, sposoban je da ovo i radi na iPhone-u, bez ikakvih adaptera. Ovo je neverovatno – i jedna je od najboljih funkcija TX-6. Nezamislivo mali audio interfejs? Veoma praktično!

TX-6 mikseta priključena

Naravno, nije ni potrebno pomenuti da zvuči savršeno. Svi ulazi koriste Texas Instruments-ove TLV320ADC3140 burr-brown analogno-digitalne konvertore, dok glavni i sporedni izlaz koriste Cirrus-ov flagship MasterHIFI CS43131 DAC. Drugi sporedni izlaz koristi slabiji CS47L35, zbog manje potrošnje energije i zarad dužeg radnog veka baterije. Ove specifikacije ga čine jednim od najčistijih audio interfejsa na tržištu – apsolutno uništavajući Focusrite Scarlett seriju – i dovodeći ga na nivo sa profesionalnim interfejsima, kao što je UA Apollo Twin.
Sva tri izlaza se mogu route-ovati na različite načine i mogu se koristiti za slanje zvuka eksternim snimačima, kreiranje efektnih petlji ili monitoring. Postoji i mogućnost zamene DAC-ova koji cue i aux izlazi koriste (to su ta dva sporedna izlaza) kroz softver. Route-ovanje je upravo svrha dva dugmeta na dnu miksete. Moguće je utišati pojedinačne kanale na specifičnim izlazima ili čak promeniti i odnose kanala između izlaza. Moguće je i rekonfigurisati TX-6 da radi kao 2-kanalni interfejs ukoliko je to neophodno, a ne multi-tracking.

I čak onda, ima još mnogo toga u ovom fascinantnom malom uređaju. Ima ugrađen audio rekorder (to je bio onaj prvi gorepomenuti update) i sposoban je da snima direktno na USB bez upotrebe računara. Ovo je neverovatno moćno, jer omogućava upotrebu TX-6 kao glavnog snimača u DAW-less setup-u. Audio fajlovi zvuče jednako dobro kao oni snimljeni na računaru, i snimani su u stereu.

Tu je i ugrađeni sintizajzer (naravno da ga ima). Ograničen je na nekoliko jednostavnih perkusivnih zvukova i osnovne sine/triangle/square talase, gde je filter jedina realna modulaciona opcija. Osnovni sekvencer je dostupan, ali se svaki od šest sintisajzerskih glasova može kontrolisati preko MIDI kanala. Ovo ga čini zaista moćnim sistemom, pogotovo zbog njegovog kvalitetnog zvuka. Uključivanje ovakve funkcije u miksetu jeste simpatično i pomalo šaljivo – ali dodaje vrednost celom paketu, pogotovo kada je na brzinu potreban još jedan melodijski glas ili kanal ritam mašine.

TX-6 takođe ima Bluetooth – koji se može koristiti kao MIDI ulaz ili za slanje ili primanje MIDI takta. MIDI preko USB-a je, naravno, takođe prisutan. Baterija traje oko osam sati na jednom punjenju – što je i više nego dobro. Kada zaista shvatite koliko stvari TX-6 sadrži to postaje zaista impresivno.

Postoji nekoliko negativnih strana, doduše – uključujući i cenu od 1199€ (skupo je, znamo – ali je opravdano i vredi toliko). Takođe, nema mikrofonskih pretpojačala (ali kako bi ona i stala u toliko malu kutijicu)? Ulazi za kanale su tako blizu jedni drugima da su slimline kablovi neophodni (ali ne i posebni, na sreću). Ruku na srce – cela mikseta je veoma mala i kontrole su ponekad veoma stisnute, ali nam to nije smetalo i nije stajalo na put upotrebljivosti – mada onima sa najvećim rukama ovo može biti problem. Osim ovoga, nema još toga što bi se moglo zameriti TX-6 bez ozbiljnog cepidlačenja.

TX-6 mikseta prednja strana

Razmislite koliko toga TX-6 donosi. To je potpuna 12-kanalna prenosna mikseta i audio interfejs koji postoji u svojoj sopstvenoj niši. Sposoban je da radi samostalno. Mali je sintisajzer i ritam mašina. On je toliko toga u jednoj sićušnoj šasiji – a i predivan je za upotrebu. I zaista je kutija čudesa – nastavljajući tradiciju prethodnih proizvoda ove firme. Pretvara vaš ranac u prenosivi studio, a zauzima tako malo mesta.

torbica za TX-6 miksetu

Hajde još brzo i da pokrijemo kablove i torbicu koju smo dobili. Divni su! Kablovi su silikonski, sa kvalitetnim konektorima i simpatičnim brendiranjem. Naravno, to su slimline kablovi koji lako staju u portove TX-6. Za 10€ po komadu nisu jeftini – ali definitivno vrede.
Torbica je napravljena od najlonske tkanine sa čičak trakom za zatvaranje, kukicom za kaiš i nekoliko dodatnih čičak traka za pričršćivanje za ranac. Sa prednje strane je mali džep za skladišćenje adaptera ili malih kablova – i to je to. Ovo je minimalna torbica, ali osigurava TX-6 i čuva ga bez oštećenja.

TX-6 mikseta u torbici

Čak iako trošenje iznad 1000 evra na ovako sitan komad opreme može izgledati čudno, a izgled samog uređaja možda ne odaje njegov profesionalizam, TX-6 je ozbiljna alatka. On radi toliko raznih poslova savršeno, a može se koristiti kao interfejs, mikseta, snimač, bekap sintisajzer ili pedal za efekte. Mala veličina može biti problem nekima, ali većini će biti i najintrigantiji deo. Sveu svemu, preporučujemo TX-6 onima koji žele unaprediti njihov prenosni set-up. Nekima će možda on biti i savršen interfejs za studijski rad sa sintisajzerima – jer je i više nego sposoban audio interfejs, čak i kada se prenosna veličina zanemari.


Na kraju, evo ga i primer celog projekta gde je TX-6 bio glavna mikseta i audio interfejs. Stavite slušalice! Pogotovo vredi obratiti pažnju na odlične i čiste basove i dinamički raspon koji je postignut. Dodatna obrada urađena je u programu Logic Pro.


Više informacija: https://teenage.engineering

Distributer u Srbiji: https://www.player.rs

Aleksandar Dakić
Follow me