Osnovne prednosti Li-ion baterije u odnosu na VRLA (baterija olovne kiseline regulisana ventilom): ređa zamena, eliminisanje rizika od zastoja tokom zamene baterije, tri puta manja težina za istu količinu energije, deset puta više ciklusa pražnjenja, četiri puta manje samopražnjenja i isto toliko puta brže punjenje

Cene litijum-jonskih (Li-ion) baterija se iz godine u godinu smanjuju i ove baterije sada postaju pogodna opcija za korišćenje u UPS uređajima. Rezultati analiza u vremenskom periodu od deset godina i uporednog korišćenja Li-ion i VRLA baterija u monofaznim UPS uređajima pokazuju i da su troškovi pri korišćenju Li-ion baterija za 53 odsto manji nego pri korišćenju VRLA baterija uprkos činjenici da je prva vrsta skuplja.

Iako postoje već dvadeset godina litijum-jonske baterije zbog Li-ion ćelija nisu odgovarale za monofazne UPS uređaje po ceni, jačini, snazi, bezbednosti i pouzdanosti. Međutim, napredak u razvoju i tehnologijama ovih baterija u protekloj deceniji doneo je realistične opcije kad je njihova kupovina u pitanju. Taj napredak je u velikoj meri ostvaren zahvaljujući zahtevima koje je postavila industrija električnih vozila.

Osnovne prednosti Li-ion baterije u odnosu na VRLA (baterija olovne kiseline regulisana ventilom), uopšteno gledano, su ređa zamena, možda nijedna tokom veka trajanja UPS uređaja, eliminisanje rizika od zastoja tokom zamene baterije, tri puta manja težina za istu količinu energije, deset puta više ciklusa pražnjenja, četiri puta manje samopražnjenja i isto toliko puta brže punjenje što je ključno kod višestrukih prekida struje.

Ono što je zajedničko za obe vrste je što i baterije olovne kiseline i litijum-jonske baterije imaju kraći kalendarski i vek trajanja sa porastom temperature. Ovo su i neke od osnovnih karakteristika obe vrste baterija.

Veličina

Zbog veće specifične energije Li-ion baterija, one zauzimaju manje prostora i zapremine u poređenju sa VRLA baterijama. Ova ušteda u prostoru je posebno pogodna za aplikacije koje rade duže sa kompaktnijim pakovanjem eksternih Li-ion baterija u poređenju sa pakovanjem eksternih VRLA baterija.

Težina

Veća energetska gustina Li-ion baterija doprinosi njihovoj manjoj težini u poređenju sa VRLA baterijama. Zbog ovoga je rukovanje pakovanjem eksternih baterija lakše tokom postavljanja ili zamene.

Praćenje

Sistemi za praćenje baterija obično nisu deo paketa VRLA baterija za monofazne UPS sisteme zbog visokih troškova. Međutim, Li-ion baterije dolaze sa ovim sistemom jer zahtevaju punu kontrolu punjenja i pražnjenja u cilju sprečavanja nebezbednih temperatura unutar Li-ion ćelija.

Bezbednost

Bezbednost je na prvom mestu kad je reč o baterijama, naročito Li-ion baterijama. Važno je znati da proizvođači UPS uređaja treba tesno da sarađuju sa uglednim dobavljačima Li-ion baterija kako bi pronašli najbolju kombinaciju hemijskog sastava, tehnologije, pakovanja ćelija i upravljanja baterijama za specifične UPS uređaje.

Transportna regulativa

Postoje razne regulative za transport bilo koje vrste baterija, uključujući Li-ion i VRLA baterije. Ta regulativa je stroža za litijum-jonske baterije zbog njihove veće energetske gustine i velike nestabilnosti određenih hemijskih sastava.

Recikliranje

I Li-ion i VRLA baterije mogu da se recikliraju; međutim, trenutno je u mnogim delovima sveta mnogo lakše da se reciklira VRLA nego Li-ion baterije većeg formata.

O kompaniji Schneider Electric

Schneider Electric je lider u oblasti digitalne transformacije upravljanja energijom i automatizacijom u domovima, zgradama, centrima za podatke, infrastrukturi i privredi.

Sa globalnim prisustvom u preko 100 zemalja, Schneider je neprikosnoveni lider u upravljanju električnom energijom – srednjeg napona, niskog napona i bezbedne električne energije i sistema za automatizaciju. Obezbeđujemo integrisana rešenja za efikasnost, kombinujući električnu energiju, automatizaciju i softvere.

U našem globalnom Ekosistemu, sarađujemo sa najvećim partnerima, integratorima i razvojnim firmama na svojoj Otvorenoj platformi kako bismo ostvarili kontrolu u realnom vremenu i operativnu efikasnost.

Smatramo da veliki ljudi i partneri čine Schneider velikom kompanijom i da naša posvećenost inovacijama, različitosti i održivosti odslikava naš moto „Life Is On” svuda, za svakoga i u svakom trenutku.

www.se.com

Aleksandar Dakić
Follow me