Veštačka inteligencija, proširena stvarnost, analiza podataka i digitalni blizanac, veća povezanost, zatim efikasna i održiva, osnažena i angažovana radna snaga – sve to zvuči kao jezik iz naučno-fantastičnih filmova, ali je već postalo stvarnost u delovima sveta gde postoje pametne fabrike.

Iako mnogi još gledaju u Četvrtu industrijsku revoluciju kao daleku budućnost, oni koji su je prihvatili na nivou strateških inovacija već osećaju dobrobiti ovakvog modela poslovanja.

Najviše pametnih fabrika ima u Evropi, potom u Kini, a svega jedna u Severnoj Americi, navode predstavnici Svetskog ekonomskog foruma koji su u saradnji sa američkom konsultantskom kompanijom McKinsei & Co. napravili listu najnaprednijih zemalja. Među njima, pionir i jedan od najboljih primera je pogon kompanije Schneider Electric u Francuskoj. U mestu Le Vaudreuil nalazi se sasvim posebna fabrika, tačka posebnog ponosa koja je postala pravi svetionik u tehnološkim inovacijama.

Ona je primer kako je 44 godine star objekat koji sastavlja široku paletu proizvoda, uključujući pogone, startere za brzinu uz EcoStruxure platformu – otvorenu, interoperabilnu sistemsku strukturu koja kombinuje pristup na tri nivoa – postao primer fabrike budućnosti. Prvi nivo čine povezani proizvodi i tu se radi o tehnološkoj inovaciji nekada “standardnih” proizvoda koji imaju mogućnost komunikacije. Drugi nivo su softverska rešenja za nadzor i upravljanje, a treći nivo je analitika.

Dejan Marković, direktor SCHNEIDER ELECTRIC za Srbiju i Crnu Goru, ističe da proširena stvarnost ubrzava rad i poboljšava održavanje. Prema njegovim rečima, zahvaljujući digitalnom softveru za blizance, postoji 3D model virtualne stvarnosti cele fabrike koji se koristiti za testiranje novih rešenja i inovacija, koja se potom koriste za obučavanje operatera. Kroz taj softver može da se vidi kako izgleda svakodnevni posao, ali da se predvidi na koji će se način on menjati. Pored toga, u fabrici Le Vaudreuil sve je 100 odsto automatizovano.

U pitanju je svestrana i fleksibilna IoT arhitektura i platforma koja povezuje operativne tehnologije sa najnovijim informacionim tehnologijama. Tako se čim uđete u fabriku, doživljava slika budućnosti. Na primer, mini data centri lokalno čuvaju kritične podatke o mestu omogućavajući veću dostupnost i sigurnosnu kontrolu, svi USB ključevi moraju da prođu kroz terminal za dekontaminaciju, a senzori prate uređaje i komponente proizvodnje kako bi predvideli, umesto da kasno reaguju na potrebe održavanja. Postoje i samohodni roboti koji se kreću kroz fabriku i učestvuju u procesu proizvodnje, donose materijal, odnose gotove proizvode, a sama zgrada uz pomoć obnovljivih izvora proizvodi energiju za sopstvene potrebe i potpuno je energetski održiva.

Sve to dovelo je do značajnih rezultata – produktivnost je povećana za sedam procenata, dok energetske inovacije dostižu uštede i do 30 procenata

Ova fabrika ne samo da pokazuje prednosti prihvatanja pametnih tehnologija, već i jednostavnost kojom bilo koji posao može započeti sopstveno digitalno putovanje i kako se može stvoriti privlačniji i bolji strateški ambijent za sledeću generaciju zaposlenih.

O kompaniji Schneider Electric
U kompaniji Schneider Electric veruju da je pristup energiji i digitalnoj tehnologiji, osnovno ljudsko pravo. Podstiču sve da sa manje resursa ostvare više, u skladu sa sloganom Life Is On svuda, za svakoga, u svakom trenutku.

U ovoj kompaniji obezbeđuju digitalna rešenja u oblasti energetike i automatizacije u cilju efikasnosti i održivosti. Kombinuju vodeće svetske tehnologije, automatizaciju u realnom vremenu, softvere i usluge na polju energetike i automatizacije u integrisana rešenja za domaćinstva, zgrade, data centre, infrastrukturu i industriju.

www.se.com/rs
www.se.com

Aleksandar Dakić
Follow me