Jednostavni, precizni, brzi procesi: to su zahtevi kartezijanskih (engl. Cartesian)  robota. Koriste se u aplikacijama kao što su podizanje i spuštanje, sistemi sortiranja i u medicinskoj tehnologiji. Igus je razvio linearne i sobno linearne robote za velike radne prostore. Ova dva nova sistema kinematike omogućavaju korisnicima pomeranje do pet kilograma. Oba linearna robota su dostupna direktno sa lagera. Ovi roboti se mogu prilagoditi potrebama aplikacija klijenata – nema minimalne količine porudžbine.

Da bi preživeli na tržištu, i velikim industrijskim igračima i malim kompanijama, potrebna su automatizovana rešenja koja će brzo isplatiti sami sebe. Godinama su kartezijanski roboti izbor u tehnologiji automatizacije. Oni omogućavaju korisnicima da brzo, lako i ekonomično izvršavaju svoje zadatke. Sve što je potrebno, je malo programiranja. Linearne ose kojima nije potrebno podmazivanje iz igus-a izrađene su u nekoliko faza i možete ih kupiti za samo 1800 evra. Zavisno od zahteva aplikacije, mogu se odabrati linearni roboti sa dve ose ili ravni linerarni roboti i sobni linearni roboti sa tri ose. U Motek-u, igus je predstavio novi linijski robot i sobni linearni robot sa proširenim radnim prostorom, koji omogućavaju korisnicima da pomeraju veće težine na većem prostoru.


Niski troškovi automatizacije sa linearnim robotskim rešenjima bez podmazivanja
igus linearni roboti sastoje se od unapred konfigurisanih linearnih modula, aluminijumskih linearnih osa, NEMA steper motora i enkodera. Nova linija robota može prevoziti opterećenja do 50 N u radnom prostoru od 800x500mm sa maksimalnom brzinom od 1 m/s.

“Investicioni rizik od 2.100 evra za linearnog robota je podnošljiv, naše automatizovane aprlikacije pick-and-place za zadatke sklapanja, otplate za manje od šest meseci.”, kaže Aleksandar Muhlens, šef automatizacije u kompaniji igus.

Novi sobni linearni robot je dobra opcija za složenije zadatke. Može da transportuje opterećenja do 50N u radonom prostoru od 800x800x500 mm sa maksimalnom brzinom od 0,5 m/s. Dve ZLW osovine sa zupčastim remenom i jedna GRR osovina osiguravaju precizno navođenje i rad bez podmazivanja.

Za potpuno automatizovane zadatke sortiranja
Nova linearna robotska rešenja koriste se u zadacima podizanja i smeštanja, biranja iz posude i sortiranja. Mnogi od ovih procesa su pomereni na kraj proizvodne linije. Ovo se pokazalo istinito na FachPack 2019 u slučaju SSI Schäfer, specijalista za intralogistiku. Novi drylin sobni linearni robot automatizovao je snabdevanje osetljivih proizvoda koristeći transportnu kutiju sa termoformnim umetkom. Posebno razvijeno pakovanje i korišćenje linearnih robota omogćilo je sortiranje raznobojnih ručica, koje se koriste u proizvodnji kućnih aparata. Postoje i drugi načini upotrebe linearnih robota u mikroelektronici i autormatizovanom testiranju.

Kastamizirani dizajn sobnih linearnih robota
Pored onoga što je dostupno na zalihama, korisnici mogu sastaviti sopstvenog linearnog robota sa hodovima do šest metara na internet stranici :
http://www.igus.eu/robot-enquiry i tražiti ponudu od igus-a. U zavisnosti od potreba kupaca, dužina osa i različiti motori mogu se takođe konfigurisati sa elementima kao što su igus energetski lanci i kablovi.

www.hennlich.rs
office@hennlich.rs

+381 11 63 098 17

Aleksandar Dakić
Follow me