Kompanija Brose već preko 100 godina prednjači u oblikovanju budućnosti automobila. Po veličini četvrti dobavljač automobilskih delova na svetu, u porodičnom vlasništvu, gradi u Pančevu, blizu Beograda, novi razvojni i proizvodni centar za elektromotore i pogone. Ovde će narednih godina nastati visokostručna radna mesta za 1.100 radnika sa atraktivnom karijernom perspektivom.

Građevinski radovi na zemljištu veličine 220.000 kvadratnih metara su u punom jeku. Na leto 2021. godine, dobavljač automobilskih delova započeće prvu serijsku proizvodnju pogona za module ventilatora hladnjaka, praćenu proizvodnjom motora za upravljačke sisteme i pumpi za ulje.

Atraktivne oblasti rada
Proizvodnja u Pančevu će obuhvatati i prefabrikaciju elektronike. U uslovima čiste sobe proizvodiće se elektronika za Brose grupu. Osim toga, na lokaciji će do 2025. biti izgrađen razvojni centar. Tu će, u okviru poslovne grupe, nastajati novi proizvodi za električna vozila kako bi se klijentima ponudila prilagođena rešenja, a vozačima omogućilo više bezbednosti, komfora i efikasnosti.

Porodična kompanija sa sedištem u Koburgu/Nemačka je takođe orijentisana na dugoročni razvoj u Srbiji. Dobavljač automobilskih delova će ponuditi novim radnicima u Pančevu atraktivne poslove i karijernu perspektivu u domenu razvoja, prodaje, nabavke i proizvodnje. Kompanija Brose traži ljude koji žele da učestvuju u oblikovanju budućnosti pristupa vozilu, kreativno rešavaju nove izazove i spremni su za promene. Moći ćete stručno da se usavršavate npr. kao:
• sistemski inženjer,
• programer za razvoj softvera i hardvera,
• vođa projekata,
• projektni inženjer,
• laborant,
• komercijalista za nabavku komponenti,
• inovator,
• konstruktor,
• test inženjer,
• planer proizvodnje,
• inženjer kvaliteta,
• dispečer u sektoru logistike ili
• radnik na poslovima montaže.

Moderno radno okruženje
U novoj lokaciji u Pančevu biće sagrađene moderne zgrade i proizvodni objekti sa kompleksnim proizvodnim postrojenjima. Kao i u domenu proizvodnje, kompanija sprovodi u upravi i razvoju organizaciju koja funkcioniše produktivno i efikasno. U radnom svetu kompanije Brose se istovremeno neguju direktna komunikacija, digitalizacija i inovacija. Ovo radno okruženje podržava generalnu funkcionalnu razmenu znanja i iskustava između pogona grupe Brose.

Brose, kao porodična kompanija, preuzima odgovornost za svoje radnike i omogućuje, na primer, savremeno usavršavanje, jednim delom preko izazovnih obuka na lokacijama u Nemačkoj. Nova lokacija u Srbiji će, po završetku izgradnje, imati i sopstveni ketering za radnike.

Inovacije i orijentisanost ka rastu
Kompanija Brose razvija i proizvodi mehatroničke sisteme za vrata vozila, vrata prtljažnika i sedišta, kao i elektromotore i elektroniku, između ostalog i za upravljače, kočnice, menjače i hladnjake motora. Tačno 26.000 radnika na 64 lokacije u 24 države ostvaruje prihod od 6,2 milijarde evra. Svako drugo novo vozilo na svetu ima najmanje jedan proizvod kompanije Brose.

Oko 80 marki automobila i preko 40 distributera nalazi se na spisku klijenata kompanije Brose. Kompanija investira svake godine osam procenata prihoda u istraživanje i razvoj. Više od deset procenata svih radnika radi u tom domenu, tačnije 3000 inženjera i tehničara na 19 lokacija u deset država. Bilo da su u pitanju laka gradnja, elektronski komutirani motori ili sistemi vrata i sedišta: Inovaciona snaga međunarodnog i interdisciplinarnog tima ističe se velikim brojem patenata.

Kompanija Brose želi da nastavi rast i narednih godina. Porodična kompanija će iz tog razloga investirati do 2021. između 1,5 i 2 milijarde evra. Sredstva će biti uložena u nove proizvode, tehnička postrojenja kao i izgradnju dodatnih lokacija.

 

Aleksandar Dakić
Follow me