Sistem osvetljenja sportskog travnjaka čini travu fudbalskog terena savršenom

Energetski lanci iz igus-a snabdevaju više od 100.000 LED dioda sa energetskim kablovima i kablovima za prenos podataka

Savršen fudbalski travnjak je nauka za sebe. Posle meča, oko 200 miliona vlati trave trebalo bi da ponovo postane sveže i zeleno što je pre moguće. Zbog toga se operateri VELTINS Arene, doma FK Schalke O4, oslanjaju na mobilni sistem osvetljenja sa preko 100.000 LED dioda. Energetski lanci specijaliste za plastuku igus, sa sedištem u Kelnu, obezbeđuju da stotine energetskih kablova i kablova za prenos podataka rade pouzdano pod uticajem različitih vremenskih uslova.

Dvesta miliona vlati trave na travnjaku VELTINS Arene u Gelsenkirchen-u ima težak život, što nije slučaj sa njhovim rođacima koji rastu u divljini. Ovaj travnjak, međutim, ne samo što je u nevolji tokom trajanja fudbalske utakmice FK Schalke O4, već mora da se oporave što je pre moguće nakon stampeda 22 igrača i izgleda kao prelepi zeleni tepih. Izazov za koji su operatori VELTINS Arene smislili svojevrsnu velnes meru. Posle utakmice, travnjak se izmešta sa stadiona na šinskom sistemu i parkira između dve paralelne šine dugačke 120 metara. Na ovim šinama se nalazi jedan od najvećih sistema osvetljenja sportskih travnjaka na svetu: sistem osvetljenja R-BL 3500, koji se sastoji od dva identična R-BL 1750 dela sistema, napravila je kompanija RHENAC Green Tec AG iz Hennef-a, pod brendom RHENAC SPORTS LED. Mobilni visokotehnološki sistem izlaže vlati trave LED svetlu koje je savršeno prilagođeno njihovim potrebama. Tačnije, sa promenljivim svetlosnim spektrom koji se prilagođava zdravstvenom stanju. U tu svrhu, senzori beleže širok spektar parametara okoline i na taj način omogućavaju prilagođavanje prema potrebama do najsitnijih detalja. Najbolji preduslovi, ne samo za lepu već, pre svega, zdravu i otpornu travu.

Čist gigantizam – 100.000 LED dioda na rasponu od 80 metara

Normalno, sistemi osvetljenja za sportske travnjake su jedva duži od dvanest metara. Samim tim mali u poređenju sa R-BL 3500. Okosnica sistema osvetljenja je glavni čelični nosač sa rasponom od preko 80 metara, što je više nego dvostruko veći od raspona krila od Boing 737. Međutim, to nije sve. Čim sistem na šinama dođe na travnjak, postaje još veći kada se dvanaest B-nosača i šest C-nosača rasklopi. Na ovim nosačima je instalirano 1.400 svetlosnih modula sa 100.000 LED dioda, koje sada osvetljavaju travnjak na velikoj površini, sa visine od 1,5 metara. Kada se sesija završi, B i C nosači se ponovo sklapaju i pomeraju do visine od 4,65 metara. Ovo osigurava da čak i autobusi mogu da prođu ispod konstrukcije kada se ne koristi.

Izazov: inženjeri su morali da pronađu sistem za vođenje hiljade kablova otporan na vremenske uslove

sistem osvetljenja sportskog travnjaka

Energetski kablovi i kablovi za prenos podataka prate kretanje glavnog nosača na udaljenosti od 120 metara – ugrađeni u energetski lanac iz igus-a. (Fotografija: RHENAC GreenTec AG)

To je značilo mnogo različitih zadataka pozicioniranja, što je inženjerima predstavilo neke nezgodne probleme. Pored ostalog, morali su da nađu vođice za hiljade energetskih kablova i kablova za prenos podataka za senzore i LED lampe. Za ovaj posao kablovski bubnjevi nisu dolazili u obzir jer je sistem previše težak i skup. Festuni su takođe isključeni zbog prevelikog broja kablova. Dizajneri su konačno pronašli odgovarajuće vođice kablova kod specijaliste za pokretnu plastiku igus iz Kelna. Energetski kablovi i kablovi za prenos podataka prate kretanje sistema ekspozicije duž 120 metara dužine šina u energetskim lancima serije E4.4. Pokret koji e-lanci mogu da izvode godinama uz minimalno održavanje jer je igus ugradio rolere u članke lanca na bočnim stranicama unutrašnjeg radiusa. Ako se energetski lanac preklopi, gornji deo lanca se kotrlja preko donjeg dela lanca umesto da klizi. Promena paradigme sa višestrukim prednostima. „Slično rolerima za vožnju, ne samo da se smanjuje sila guranja/vučenja, nego i koeficient trenja, a samim tim i habanje e-lanca“, objašnjava Jörg Ottersbach, šef poslovne jedinice e-lanaca u igus-u. „Istovremeno, sistem zahteva manje pogonske snage zahvaljujuči rolanju.“

sistem osvetljenja sportskog travnjaka

Energetski lanac e-spool i E2 serije vode kablove na B- i C- nosačima koji se granaju od glavnog nosača. (Fotografija: RHENAC GreenTec AG)

Energetski lanci iz igus-a se takođe koriste za razne manje pokrete na B i C nosačima postrojenja, na primer, e-lanci serije E2. Dizajnirani su za srednja opterećenja i omogućavaju pouzdano pozicioniranje LED svetla. Treći sistem snabdevanja energijom: energetski lanci e-spool serije. Rade na sličan način kao kablovski bubnjevi. U početnom položaju, kablovi su namotani radi uštede prostora. Kada se pomeraju B i C nosači, e-lanci se razviju do željene dužine. Potporne opruge obezbeđuju osnovnu napetost i sprečavaju opuštanje sistema. „Svi energetski lanci su napravljeni od plastike visokih performansi koja omogućava korišćenje sa minimalnim održavanjem u različitim vremenskim uslovima“, kaže Ottersbach. „Sistemi rade pouzdano godinama čak i kada su izloženi visokom UV zračenju, kiši i temperaturnim fluktuacijama.“

Da bi uštedeli vreme ugradnje i povećali pouzdanost sistema osvetljenja sportskog travnjaka, inženjeri u RHENAC GreenTec AG poručili su sisteme za snabdevanje energijom iz Kelna u takozvanoj verziji readychain, „Readychain“ znači da je to lanac kompletiran sa kablovima, spreman za ugradnju. To znači da inženjeri iz Kelna seku na stotine energetskih kablova i kablova za prenos podataka na odgovarajuću dužinu, postavljaju odgovarajuće konektore i polažu kablove u sistem za snabdevanje energijom. Za RHENAC, to znači ne samo uštedu u vremenu, već i da su izvori grešaka koji mogu dovesti do kvarova sistema praktično eliminisani. Uostalom, bavljenje energetskim kablovima i kablovima za prenos podata je praktično svakodnevni posao stručnjaka iz igus-a, 127 zaposlenih i 13 projektnih inženjera odgovara na oko 500 porudžbina nedeljno u tri smene, postavljajući preko 600.000 kablova godišnje.

Visoka pouzdanost – specijalni kablovi za kontinuirano kretanje u e-lancima

Koriste se sopstveni energetski kablovi i kablovi za prenos podataka iz asortimana chainflex iz igus-a. Kablovi se pripremaju za punjenje e-lanaca. Ovi kablovi imaju veoma jak spoljni omotač, jezgro za oslobađanje tenzije, upletenu strukturu sa kratkim korakom optimizovane dužine i ekstrudiranim unutrašnjim omotačem. „Čak i sa malim radijusom savijanja, kablovi iz chainflex serije imaju izuzetno visoke granice opterećenja i izdržljivost“, navodi Ottersbach. „Oni su i znatno lakši od konvencionalnih višežilnih kablova“. Konačno, usluga instaliranja pruža dodatnu uštedu vremena. „Korišćenje igus proizvoda, uključujući i uslugu instalacije, pružili su kompletno rešenje iz jednog izvora“ naglašava Horst Theisen, izvršni direktor RHENAC GreenTec AG. „Koordinisani proizvodi produžavaju interval do sledećeg održavanja sistema i vek trajanja pokretnih komponenti.“

sistem osvetljenja sportskog travnjaka

Nije svemirski brod, već gigantski sistem osvetljenja sa 100.000 LED dioda koji pomaže regeneraciji fudbalskog travnjaka. (Fotografija: RHENAC GreenTec AG)

Tako je sistem osvetljenja sportskog travnjaka u VELTINS Areni idealno opremljen da ulepšava travnjak Schalke-a u godinama koje dolaze. Žiri vektor nagrada za 2022. godinu, nagradu koju igus dodeljuje svake dve godine najinteresantnijim aplikacijama energetskog lanca na svetu, takođe se uverio. Predstavnici specijalizovanih medija, biznisa i istraživanja nagradili su RHENNAC GreenTec AG sa drugim mestom, odnosno srebrnim vektorom, za neobičan sistem rasvete sportskog travnjaka, pored novčane nagrade od 2500 evra. Na ovom konkursu učestvovalo je 232 kompanije iz 36 zemalja.


Više informacija: Hennlich d.o.o., Senajska 1, 11433 Beograd – Senaja, Srbija; tel: +381 11 63 098 17, web: www.hennlich.rs

Aleksandar D.
Follow me
Latest posts by Aleksandar D. (see all)