Balluff je nemačka kompanija i svetski lider u oblasti senzorske tehnologije. Zahvaljujući svom širokom proizvodnom programu, koji obuhvata prvorazredne senzore, merne pretvarače, identifikacione sisteme, kamere, napajanja, konektore, kao i softverska rešenja i IIOT rešenja po meri, Balluff je u stanju da odgovori na tražene izazove i zahteve svojih krajnjih korisnika.

Pametna rešenja kompanije Balluff postavljaju temelje za fabriku budućnosti. Balluff-ovi proizvodi nalaze se svuda gde je potrebna pouzdanost, preciznost i vrhunski kvalitet. Pravi je izbor za automatizaciju, detekciju objekata, upravljanje protokom materijala i merenja linearnog ili rotacionog kretanja.

Kompanija Balluff osnovana je 1921. godine, ima proizvodne pogone i prodajnu mrežu na svim kontinentima i zadovoljava najvažnije nacionalne i regionalne standarde propisane za niskonaponsku opremu. Nakon višedecenijskog prisustva na teritoriji Srbije, Balluf je zahvaljujući svom kvalitetu i visokim performansama postao prepoznatljiv i cenjen brend.

BALLUFF INDUKTIVNI SENZORI

Induktivni senzori nalaze primenu u bilo kom projektu automatskog upravljanja i predstavljaju standardni i nezaobilazni deo industrijske automatizacije. Oni imaju svoju ulogu u industriji pakovanja, u drvnoj, automobilskoj, rudarskoj i prehrambenoj industriji, tj. kod svakog automatizovanog procesa.

Proizvodni program obuhvata širok spektar induktivnih senzora pogodnih za primenu u raznim aplikacijama. Od detekcije prisustva i merenja položaja, do detekcije nivoa i pritiska, za opštu industrijsku upotrebu ili za teške primene u kritičnim okruženjima. Dostupni su različiti modeli senzora – od standardnih do senzora sa produženim dometom, higijenski sertifikovanih, otpornih na visok pritisak, za Ex Zone i sa Faktorom 1 za sve metale. Takođe, postoje i modeli sa dodatnim keramičkim ili PTFE premazom, za sprečavanje lepljenja varnica u aplikacijama sa zavarivanjem.

Balluff-ovi induktivni senzori nalaze se svuda gde je potrebna pouzdanost, preciznost i vrhunski kvalitet.

Najvažnije prednosti:

 • Pogodni za primenu u raznim aplikacijama,
 • Beskontaktni i samim tim bez habanja,
 • Otporni na prljavštinu,
 • Zaštićeni od kratkog spoja,
 • U konfiguracijama od cilindričnih Ø 3 mm do kvadratnih dimenzija 80 x 80 mm.

BALUFF OPTIČKI SENZORI

Pored induktivnih senzora, Balluff u svom programu ima i optičke senzore koji omogućavaju beskontaktnu detekciju predmeta na većim udaljenostima, istovremeno pružajući fleksibilnost i brojne mogućnosti montiranja.

U oblasti optičkih senzora, koji rade na principu detekcije svetlosti, Balluff nudi široku paletu senzora koji koriste sve vrste svetlosti, bilo da je u pitanju crvena ili infracrvena svetlost ili senzori koji koriste lasersku tehnologiju. U različitim opsezima – sa ili bez potiskivanja pozadine, ovi senzori pouzdano prepoznaju prisustvo predmeta, veličinu, oblik, boju, udaljenost ili debljinu samog predmeta detekcije. Različiti dizajni kućišta osiguravaju širok spektar mogućih primena, kao što su detekcija i brojanje predmeta, detekcija visine predmeta, providnih materijala, sitnih delova predmeta, markica, nivoa punjenja i još mnogo toga.

Najvažnije prednosti:

 • Koriste crveno i infracrveno svetlo, kao i lasersku tehnologiju,
 • U zavisnosti od tipa senzora, domet varira od 15 mm do 100 m,
 • Skrojeni prema zahtevima automatizacije, montaže i rukovanja,
 • Robusni i pouzdani čak i u agresivnim uslovima okolne sredine,
 • Omogućavaju fleksibilnost prilikom planiranja i ugradnje zahvaljujući dobro osmišljenim konstrukcionim rešenjima.

BALUFF MAGNETNE MERNE LETVE

Magnetne merne letve kompanije Balluff su beskontaktni apsolutni merni sistemi, sa podržanim svim industrijskim standardnim interfejsima. Čak i pod ekstremnim uslovima, oni garantuju visoku preciznost merenja jednog ili više položaja.

Integrisane ili kompaktne verzije, sa mernim dužinama od 25 do 7.600 mm sertifikovane su za rad u teškim industrijskim uslovima. Otpornost na udarce i vibracije značajno proširuju industrijska područja primene.

Najvažnije prednosti:

 • Precizno apsolutno merenje bez referentnog pokretanja,
 • Beskontaktni i samim tim bez habanja,
 • Otporni na udarce, vibracije i zagađenje,
 • Hermetički zatvoreno kućište,
 • Visoko dinamičke upravljačke aplikacije kroz sinhronizovane merne podatke,
 • Visoka izdržljivost i dug radni vek,
 • Fleksibilna montaža i rukovanje.

BALUFF KAPACITIVNI SENZORI

Kapacitivni senzori postali su važan deo industrijske automatizacije. Balluff-ovi kapacitivni senzori detektuju nivo čvrstih materijala i tečnosti, kao i prisustvo predmeta i sadržaja u staklu, plastici ili papiru. Na njihovu funkcionalnost ne utiče prašina, površinske rekfleksije ili sastav predmeta detekcije, kao što su boja i tekstura. Detekcija vlage, pene i naslaga bilo koje vrste je kompenzovana, čak i kroz staklene i plastične zidove debljine do 10 mm. To ih čini idealnim za detekciju nivoa provodnih medijuma dok istovremeno garantuju visoku sigurnost primene.

U Balluff-ovoj ponudi su dostupni kapacitivni senzori u različitim izvedbama i kućištima. Od standardnih izvedbi senzora do kapacitivnih senzora otpornih na visoke temperature, na visok pritisak, u kućištima od nerđajućeg čelika ili PTFE materijalu kućišta. Takođe, postoje i posebni kapacitivni senzori koji se prilagođavaju površinskom obliku na koji se lepe zahvaljujući jedinstvenom fleksibilnom dizajnu.

Najvažnije prednosti:

 • Beskontaktni i samim tim bez habanja,
 • Izlazni signal bez odskoka,
 • Kompenzacija pene i naslaga.

Više informacija: ENEL d.o.o., Ul. Kneza Vasilja Pavlovića 10, 14000 Valjevo, Tel: 014/293-620,293-621, 293-625, 293-626, 291-160, 291-161, FAX: 014/244-641, web adresa: http://www.enelva.rs

Aleksandar Dakić
Follow me