9.3 TOTAL SCORE

bpi rt8822cs bluetooth - wifi adapter

Dodaci
Kvalitet izrade 9
Implementirana tehnologija 8
Ease-of-use 10
Odnos cena/performanse 10
PROS
  • Dodaje brzi WiFi i BT na BPI SBC-ove
  • Pouzdan rad i performanse
CONS
  • Antene nisu uključene u komplet
  • Setap traži određeno posvećivanje
  • Zauzima ceo GPIO heder
Bottomline

Banana Pi je napravio WiFi/Bluetooth adapter kako bi dodao funkcionalnost njihovom vodećem BPi M5. Radi kao sat i nudi brzo povezivanje po oba standarda, ali su mu potrebne vanjske antene i određeno znanje da bi se prvi put podesio.

 

Kao demo projekat u okviru prikaza SunFounder 10.1″ LCD tač displeja, napravili smo malo postolje za displej sa omogućenom Wi-Fi mrežom na Banana Pi M5 uz RTK8822CS BPI WiFi adapter. Podešavanje ekrana je bilo izuzetno glatko i lako, ali podešavanje WiFi modula zahtevalo je neke dodatne korake.

Nakon fizičke instaliacije WiFi modula na poleđini M5, kojeg smo montirali na SunFounder 10.1″ ekran, omogućili smo preklapanje okruženja za „wifi_bt_rtl8822cs“ layout. On se nalazi u:

/boot/firmware/overlays

a datoteka okruženja je u direktorijumu:

/boot/boot.ini

Da bismo omogućili WiFi, moramo učitati i njegov drajver. Ručni način je pokretanje komande modprobe i prosleđivanje parametra sa imenom drajvera. Problem ovde je pronalaženje tog parametra – koji nije nigde dokumentovan te nije ni lako dostupan. Posle malog lutanja, utvrdili smo da je ime drajvera 88x2cs, a pokretanje „modprobe 88x2cs“ nam je učitalo sam drajver. Za automatsko učitavanje WiFi-a pri pokretanju, „88x2cs“ treba dodati u novi red u datoteku modules u etc direktorijumu.

Nakon što smo ovo uradili, imali smo odličan mali bežični IoT uređaj sa omogućenim ekranom osetljivim na dodir, sposoban da se poveže sa različitim bazama podataka ili veb lokacijama, koji može da prikaže podatke na kontrolnoj tabli.

Više informacija: Banana Pi M5 wikiSunFounder LCD

Aleksandar Dakić
Follow me