9.0 TOTAL SCORE

circuitmess chatter

STEM
Kvalitet izrade 10
Implementirana tehnologija 7
Ease-of-use 10
Odnos cena/performanse 9
PROS
  • Odlično uputstvo
  • Lako sastavljanje
  • Mnoštvo skrivenih mogućnosti za hakovanje
CONS
  • None
Bottomline

Chatter je neverovatan STEM komplet dizajniran za mlade majstore kao njihov prvi upad u svet elektronike. Postiže ovo i još mnogo toga u dobro dizajniranom i lepom pakovanju.

 

Circuitmess’ Chatter je najnoviji kit u njihovoj STEM Box seriji jedinstvenih „uradi sam“ projekata. Objavljen u februaru 2022. godine, sadrži mnoštvo tehnologija i koncepata koje su namenjene učenicima i istraživačima. Sam Chatter je mali LoRa uređaj za slanje tekstualnih poruka prilično velikog dometa. Komplet vam omogućava da napravite par uređaja, od kojih su oba programabilna zahvaljujući USB-C interfejsu koji se na njima nalazi.

Serija kompleta je krenula 2020. godine, putem izuzetno uspešne Kickstarter kampanje, nudeći model naručivanja nalik na pretplatu – sa kutijom koja vam stiže na kućna vrata svaka tri meseca. Dostupan je i komplet alata, koji se šalje besplatno u duže planove pretplate, koji sadrži sve osnovne alate potrebne za sklapanje svih kitova.

Circuitmess nam je besplatno poslao Chatter box, kao i komplet alata (i veoma lepu majicu – hvala!) da bi napisali prikaz. Ovu recenziju ćemo podeliti na dva dela, pri čemu se prvi deo fokusira na sam proces izrade i pripadajući softver, a drugi deo će biti fokusiran na aspekt kodiranja sa ciljem proširenja mogućnosti gotovih uređaja.

Nakon otvaranja kutija, čitav niz komponenti skače pravo na vas – DIP prekidači, štampane ploče, ekrani, trakasti kablovi, zavrtnji i laserski isečeni akrilni delovi. Sitni detalji su razasuti po celom pakovanju, sa izuzetno modernim vodičem za brzi početak rada, kao i nekoliko reči ohrabrenja na unutrašnjosti gornjeg poklopca. Budi sigurna kutijo, mislim da ćemo se snaći!

Ako se fokusiramo na drugu kutiju, u njoj se nalazi niz alata prilagođenih početnicima. Par špic klješta i klešta za sečenje žice, odvijač, vakuum pumpa za kalaj i osnovna lemilica sa izmenljivim vrhovima i kontrolom temperature. Tu je i nešto kalaja, malo gvozdeno postolje i najslađi mali sunđer za lemljenje koji se može zamisliti. Nijedan od ovih alata nije zaprepašćujući, ali posao obavljaju izvrsno po neverovatno niskoj ceni i savršen su početni komplet za sve one koji su zainteresovani za elektroniku.

Da se vratimo na Chatter box – ako bliže zagledamo njegove dve štampane ploče, vidimo da su SMT komponente čija bi montaža bila izazov, prethodno zalemljene. Tako da je naš prvi glavni cilj bio bavljenje ručnim prekidačem, piezoelektričnom zujalicom i nepreglednom armijom tastera. Za obe jedinice zajedno, za ovaj deo nama nije trebalo više od pola sata, a rad je bio prilično ugodan zahvaljujući korišćenim kvalitetnim komponentama. PCB maska je izdržljiva i savršeno je podnela kasnije čišćenje zaostalog fluksa.

A onda je pred nas došla antena. I to je bio jedan pakleno zeznut spoj – zahtevala je da se malo lema prvo uvuče u otvor PCB-a, a zatim da se brzo napravi most za lemljenje između njega i podignute kastelacije na ploči modulatora. Ključna reč ovde je brzo, jer ako budete samo malo sporiji, originalni lem će se ponovo zagrejati i antena će spasti. Ali avaj, neka dva pokušaja kasnije, uspeli smo.

Sastavljanje akrilnog kućišta oko PCB-a bilo je lako (imajte na umu da je akril prekriven plavim zaštitnim folijama). Vijci i postolja drže celu stvar zajedno, i to prilično čvrsto. Bilo je nečeg izuzetno zadovoljavajućeg u tome kako se zadnje kućište savršeno uklapa oko pinova za lemljenje. Pre montiranja prednje ploče, morao je da se postavi ekran, što je bilo lako zahvaljujući ZIF konektoru na ploči (srećom da nije LIF konektor).

Završni detalji su bili dodavanje kapica na tasterima i nalepnice sa oznakama tastera. Nakon ubacivanja tri AAA baterije, obe jedinice su bile spremne za uključivanje – i trenutak je bilo zadivljujući. Kratka animacija je osvetlila male ekrane (koji su, inače, zaista, ali zaista lepi) i bili smo spremni za slanje prvih poruka!

Pripadajući softver je dobro optimizovan, sa nekoliko osnovnih aplikacija, koje sadrže profile i liste prijatelja, kao i glavni deo za ćaskanje. Ovde je izuzetno jednostavno – sa tekstom i emodžijima koji su u centru pažnje. Domet uređaja je odličan – a kroz naše testiranje dobili smo nekih 550 m u urbanom okruženju.

Sve u svemu, naši prvi utisci su veoma pozitivni, uz uputstva koja se lako prate. Komplet je usmeren na publiku srednje škole i više, za koju smatramo mi da su zaista savršen spoj. Uglavnom jednostavni koraci su kombinovani sa nekoliko njih za koje vam treba lukavstvo, na taj način nudeći izazov koji ipak nije preteran. Sa oko 150 lemnih spojeva i dosta šrafljenja, ovaj projekat je odličan za razvoj finih motoričkih veština i koordinacije oko-ruka, dok u isto podučava o elektronici i nudi sjajan pristup ugrađenom programiranju – i pre svega, ostavlja vas sa prilično korisnim uređajem na kraju svega!


Više informacija: CircuitMess https://circuitmess.com/pages/chatter

 

Aleksandar Dakić
Follow me