8.3 TOTAL SCORE

circuitmess jay-d

STEM
0 Out of 5

Based on 0 Users

Kvalitet izrade 9
Implementirana tehnologija 7
Ease-of-use 10
Odnos cena/performanse 7
PROS
  • Lako sastavljanje
  • Programabilan
CONS
  • Nema audio ulaza
  • Malo veća cena za ponuđene mogućnosti
Bottomline

Jay-D je odličan početnički komplet i prilika za mlade da stvore funkcionalan i složen elektronski uređaj - ali nekoliko nedostataka u dizajnu ga sprečava da dostigne svoj puni potencijal u kasnijoj upotrebi.

Koje je vaše mišljenje o ovom proizvodu?
0 (0)

 

U prethodnom broju imali smo u rukama sjajni CircuitMess Chatter. To je bila divna razvojna „uradi sam“ platforma sa iznenađujućom svestranošću i odličnim IDE paketom prilagođenim početnicima pod nazivom CircuitBlocks (bazirana na MakeCode i PXT-Blockly). Čak i nakon završetka osnovnog sklapanja, bilo još puno toga da se otkrije unutar kita – a posebno smo bili iznenađeni kada smo pronašli punu podršku za ESP32duino koji omogućavaju čak i Wi-Fi projekte.

Sada nam je CircuitMess poslao još jedan od svojih sjajnih kompleta – Jay-D STEM kutiju. To je druga kutija u seriji – dostupna je za naručivanje i jedan je od njihovih najomiljenijih kompleta.

Otvarajući kutiju, dočekuje nas poznati niz PCB-ova, akrilnih delova i elektronskih komponenti. Uključena su i dva zvučnika – što ima smisla s obzirom na prirodu ovog „uradi sam“ kompleta. Što još nismo spomenuli – tačno.

To je mala audio mikseta! Kompletno sa crossfaderima i digitalnim efektima i svim osnovnim funkcijama koje očekujete. Mi smatramo da je koncept ovde izuzetno privlačan i zanimljiv – jer ko ne bi želeo da sastavi komad muzičke opreme! Dakle, bez daljeg odlaganja – pređimo na to.

I ovog puta, najfinije SMT komponente su srećom unapred zalemljene na ploču. Koliko god da su lukavi manevri lemljenja zabavni i korisni, nažalost, ne možemo očekivati od srednjoškolca da poseduje i koristi lemilicu za lemljenje vrućim vazduhom. S obzirom na to da su kompleksne komponente unapred zalemljenje, pokazalo se da će bilo koje staro lemilo dobro raditi za posao koji je ovde potreban. Preporučili bismo da imate pri ruci vakuum pumpicu ili pleteni bakarni fitilj za uklanjanje kalaja, za slučaj da se desi greška. Komad samolepljive izolir trake pomoćiće u slučajevima kada komponenta jednostavno odbija da ostane na mestu. Rupe na isporučenim PCB-ima su dobro postavljene, pa verujemo da neće biti problema prilikom montaže.

Stvarni proces sastavljanja počinje sa priključkom za slušalice – što je bio jednostavan i lep korak. Nakon toga je usledilo lemljenje tastera, klizača i rotacionih enkodera – što je takođe izvedeno u par vrlo jednostavnih koraka. Sveukupno postoji pristojna količina lemljenja – iako nešto manje nego kod četera. Svakako verujemo bi lemljenje moglo biti izazov nekome ko uzma lemilicu u ruke prvi (ili drugi) put – ali s obzirom da nijedan lem do sada nije bio previše težak (kao recimo ona antena iz Chatter-a…), sve ovo je jedan ugodan izazov.

„Težak“ izazov u ovoj verziji je ekran. Za razliku od ZIF-povezanog ekrana Chatter-a, CircuitMess se umesto toga odlučio za pin-header. Ovakva zaglavlja nije teško lemiti, ali je potrebno malo vežbe da bi bili ravni (i savršeno okomiti na površinu). Svakako mala prepreka koju treba savladati ako ste početnik, ali ništa nemoguće (lemljenje samo jednog ili dva pina, a zatim ispravljanje konektora uz zadržavanje rastopljenog lema na mestu obično radi posao).

Nakon ovog koraka i nekoliko šrafova, naš ekran je bio spreman za montiranje. Kada smo ga pravilno poravnali, trebalo je da se napravi poslednjih osam lemnih spojeva (ovi put su bili veoma laki, pošto ih cela konstrukcija čvrsto drži na mestu) i gotovi smo!

Kada smo skinuli akrilne zaštitne folije, počeli smo da sklapamo kućište. Sklapa se gotovo samo poput origamija i zahteva malo natezanja da bi se ispravio, ali na kraju se dobija veoma čvrsto i dobro podnožje za uređaj. Iznenađujuće, dve male gumene nožice idu na unutrašnju stranu kućišta, a ne na dno prema podlozi. Instinktivno smo zabrljali u ovom koraku, pa smo (sramotno) morali ponovo da otvorimo kućište, odlepimo stopice i stavimo ih na svoje mesto.

Imali smo sjajno testiranje funkcionalnosti Jay-D-a. To je zadovoljavajuća, mala audio mikseta sa odgovarajućim unakrsnim federima i efektima koje je moguće primeniti na obe numere i generalno čak i zvuči prilično dobro! Sjajno je videti ovako nešto kako radi na ESP32 čipsetu. Ako bismo morali da biramo, verovatno bismo želeli nekoliko optimizacija korisničkog interfejsa tu i tamo – ali za cenu – CircuitMess je pružio sjajno i korisno iskustvo sa celim proizvodom – ispunjavajući ga do vrha i obrazovnim potencijalom i dobranom upotrebno vrednošću sastavljenog uređaja.

Postoji jedan nedostatak koju moramo istaći – nema analognog audio ulaza bilo koje vrste! Dok je Jay-D mikser u stilu DJ-a (a oni ponekad mogu doći i bez njih), mislimo da bi njihova ugradnja toliko proširila aplikativne mogućnosti i potencijal uređaja (zamislite sjajne stvari koje biste mogli da uradite kroz razvoj efekata uživo, a ESP32 ima više nego dovoljno snage za ovu vrstu upotrebe).

Kada završite sa ulogom muzičar, vreme je da malo kodirate! Kao i svaki CirucitMess uređaj, Jay-D se povezuje sa računarima i može se programirati ili grafičkim elementima ili odgovarajućim kodom sličnim Arduinu. Ovde ima mnogo toga da se uradi – a odlični API-ji koji su obezbeđeni omogućavaju pristup na visokom nivou ključnim hardverskim karakteristikama Jay-D-a, uključujući i njemu karakteristične LED nizove. Mnogo toga da se može modifikovati, a kao i sa Chatter-om – ispod haube je mnogo više snage od onoga što je u demo verziji prikazano. Preporučujemo da pročitate našu recenziju programiranja Chatter-a da biste stekli bolju predstavu o tome kakva skrivena snage leži u ovim sistemima – jer isto važi i ovde.

Sve u svemu, ovaj komplet je veoma privlačan paket. Nešto jednostavniji u montaži od Chatter-a, to je još dobro izbalansirani početni komplet sa blagom krivom učenja, pri čemu nudi mnogo stvari za ponuditi i naučiti – od lemljenja do kodiranja, rada sa akrilnim delovima, rukovanja osetljivim komponentama i na kraju – miksovanja i džemovanja muzike.


Više informacija: CircuitMess https://circuitmess.com/products/jay-d-diy-dj-mixer-kit

Aleksandar Dakić
Follow me