Uoči „ENGEL Digitalnih dana“, razgovarali smo sa Hanesom Zakom o načinima za digitalizaciju proizvodnje plastičnih proizvoda

Proizvodnja plastičnih prozvoda postaje sve digitalnija, naglašava Zak u intervjuu. Digitalizacija je zapravo neophodna u Evropi i zemljama sa visokim troškovima radne snage kako bi se zadržala konkurentnost. Početak je lakši nego što se očekivalo.

Kako mala i srednja preduzeća (MSP) koja se bave brizganjem po narudžbini mogu da počnu sa digitalizacijom proizvodnje?

U prošlosti je kompanijama bez sopstvenog IT odeljenja bilo teško da počnu sa digitalizacijom. Za postavljanje i održavanje neophodne IT infrastrukture bila su potrebna značajna ulaganja i osoblje.

Međutim, nova rešenja u oblaku, poput našeg portala za korisnike e-connect, znatno su olakšala započinjanje:

 • Lokalni serveri više nisu potrebni.
 • Troškovi su minimalni, jer se proizvodi mogu povoljno iznajmiti po mašini i godini.
 • Sve što kupac treba da uradi je da poveže mašine i odmah iskoristiti prednosti ENGEL-ovih digitalnih rešenja.

Početak rada sa digitalizacijom sada je lakši i praktičniji nego ikad. Naši servisni tehničari su takođe dostupni na licu mesta za podršku kupcima tokom puštanja u rad.

Koje prednosti imaju mala i srednja preduzeća kada digitalizuju svoju proizvodnju?

Digitalizacija proizvodnje plastičnih proizvoda ima ogroman potencijal, posebno za brizganje po meri.

Korišćenjem savremenih tehnologija ove kompanije mogu da optimizuju svoje proizvodne procese i učine ih efikasnijim. Sistemi pomoći, upravljanja i prikupljanja podataka sa mašina omogućavaju precizno praćenje i kontrolu proizvodnih procesa. Sve ovo umanjuje efekat nedostatka kvalifikovane radne snage.

Na kraju krajeva, međutim, nije reč samo o optimizaciji proizvodnje. Takođe se radi o povećanju konkurentnosti i dugoročnom uspehu. Digitalizacija otvara mogućnosti za MSP:

 • da posluju fleksibilnije,
 • efikasnije koriste resurse,
 • uvode inovacije
 • umanje troškove smanjenjem broja grešaka i škarta, i
 • poboljšaju kvalitet proizvoda.

photo: ENGEL

Koja digitalna rešenja postoje za industriju plastike i da li su uspesi merljivi?

Naš portfolio je veoma obiman i sva rešenja su deo naše portfolija inject 4.0.

Ono što možemo da ponudimo su:

 • Inteligentni sistemi pomoći posebno dizajnirani za ENGEL mašine: Oni su podrška operateru mašine u postavljanju optimalnih parametara na mašini i održavanju konstantnog procesa brizganja.
 • Klasični operativni sistemi i sistemi za prikupljanje podataka sa mašina: Oni rade van mašine i primenljivi su na svim brendovima mašina. Paze na stabilnost procesa i efikasnost mašine. Sve ovo obezbeđuje neophodnu transparentnost u vezi sa proizvodnjom i potencijalnom optimizacijom.

Postignuti uspesi su svakako merljivi. Za neke kupce smo uspeli da povećamo OEE (ukupnu efikasnost opreme) za 9%. Takođe smo postigli smanjenje škarta od preko 60% i smanjenje sile zatvaranja za više od 50% – na određenim mašinama. Ovi primeri pokazuju da naša isprobana i testirana rešenja donose konkretna poboljšanja.

Sa našim digitalnim rešenjima, štedimo energiju u proizvodnji, čuvamo kalupe, povećavamo proizvodnju i smanjujemo potrošnju materijala.

Pročitajte više o tome u našoj brošuri inject 4.0 sa pričama o uspehu naših kupaca.
Na slici su Bartłomiej Ustovski i Dariusz Barton ispred monitora

Kakvu ulogu igra veštačka inteligencija u digitalizaciji industrije plastike?

U ENGEL-u već godinama intenzivno radimo na ovoj temi i pioniri smo u industriji. Analizu podataka vršimo uz pomoć AI. Ovo nam omogućava da našim kupcima pružimo inovativna rešenja koja im daju konkurentsku prednost.

Jedan primer ovoga je naš iQ process observer. Između ostalog, sistem asistencije automatski prepoznaje anomalije u procesu i na taj način pomaže da se obezbedi stabilnost procesa. Ovo se dešava automatski bez potrebe za ručnim podešavanjem od strane stručnog lica.

Drugi proizvod je naš iQ weight control. Softver samostalno i automatski ispravlja proces ako na njega negativno utiču faktori okoline. Ovo se vrši tokom proizvodnje i time se osigurava da je kvalitet delova trajno zagarantovan.

Na kojim vizijama budućnosti ENGEL radi? I kakve veze sa tim imaju „ENGEL Digialni dani“?

Postoji vizija da veštačka inteligencija može automatski prepoznati proizvode koje treba odbaciti u proizvodnji. Ona predviđa da mašina proizvodi deo i automatski prepoznaje da li je kvalitetan zadovoljen, što ne bi trebalo da zahteva ručnu ili vizuelnu kontrolu niti instalaciju sistema kamera. Sve ovo bi trebalo da bude moguće isključivo na osnovu podataka u realnom vremenu.

Takođe ciljamo na samooptimizaciju mašina. Ako se prepoznaju problemi sa kvalitetom, AI treba automatski da podesi mašinu tako da se dobri delovi ponovo proizvode. Sa našim iQ weifht control, napravili smo prvi korak u ovom pravcu pre više od 10 godina i u tome smo bili uspešni.

Vidimo veliki potencijal u digitalizaciji proizvodnje plastičnih proizvoda i veštačkoj inteligenciji. Zato prvi put organizujemo „ENGEL Digitalne dane“ od 18. do 20. juna u St. Valentinu i Švertbergu (Austrija).

Na događaju će posetioci moći da:

 • Uživo vide digitalne sisteme za asistenciju na ENGEL mašinama u tehničkom centru.
 • Čuju iskustva kupaca na tema digitalizacije.
 • Naravno, i veštačka inteligencija će biti u centru pažnje.

Da li je put do digitalne proizvodnje zaista tako lak? Čak i za prilagođeno brizganje?

Odgovor je odlučno DA. Više nema prepreka za ulazak kao što su velika ulaganja ili potreba da imate sopstvene servere.

Prednosti nadmašuju nedostatke. Oni se kreću od smanjenih troškova, poboljšanog kvaliteta proizvoda i rešavanja nekvalifikovane radne snage.

Veštačka inteligencija se takođe koristi u ENGEL sistemima i stoga je mogu koristiti naši kupci. Kao što smo već pokazali u prošlosti, uspesi sa veštačkom inteligencijom govore sami za sebe. Jedan konkretan primer za to je povećanje OEE za 9%.

S obzirom na ove velike uspehe, nastavljamo da radimo na inovacijama kako bismo naše proizvode učinili još boljim, a proizvodnju naših kupaca još efikasnijom.

Saznajte više o „ENGEL Digitalnim danima“ i kako da se registrujete.

 


Više informacija:

Neofyton doo – Mašine i oprema za preradu plastike
Partizanska 27b, 21000 Novi Sad, Srbija
Tel: +381 21 452 642 l Mob: +381 64 616 94 08
www.neofyton.com

 

Aleksandar Dakić
Follow me