Svi se slažu da budućnost pripada električnim pogonima. Planovi za razvoj električnih automobila uvršteni su u političkom komitetu EU, u SAD i u vodećim zemljama Azije. Vlada Nemačke je zacrtala da upravo Nemačka bude vodeća Evropska zemlja po broju elektromobila do 2020. godine, sa procenom od 2,5 miliona električnih vozila na ulicama. Sa druge strane, predviđa se da će svaki prodati automobil u 2025. godini biti ako ne elektromobil, onda sa hibridnim pogonom. Sve su ovo činjenice koje nagone svetske proizvođače automobila da ubrzano razvijaju bar po jedan serijski model elektromobila. Rešenja za izradu snažnih i kompaktnih baterija traže se istovremeno.

Preduslov za masovno prihvatanje električnih automobila je razvoj odgovarajuće infrastrukture za punjenje koja će omogućiti punjenje baterija elektromobila. Najbitniji uslov za sve to je uniformisanje utičnice i utikača koji će omogućiti povezivanje automobila na električnu mrežu. Mennekes je, kao specijalista u ovoj oblasti predložio svoje rešenje problema.

Povezivanje pri punjenju

Nedavno su se najveći evropski distributeri električne energije i proizvođači automobila dogovorili oko osnovnih parametara pri izvođenju opreme za punjenje. Mennekes je koristeći te preporuke predstavio rešenja pokrivajući sve aspekte upotrebe, od utičnica na kolima i kabla za punjenje sa utikačima, pa do kompletnih stanica za punjenje. Izrada utikača za punjenje je mnogo kompleksnije nego što na prvi pogled izgleda, jer u isto vreme mora pružiti čitav niz funkcija. Mennekes je načinio utikače koji zadovoljavaju sve tražene zahteve. Ovi utikači nisu veći od standardnih 16A i pogodni su i za jednofazne 230V i za trofazne 400V konekcije sa strujama punjenja do 63A. Tehnologija punjenja zahteva odgovarajući komunikacioni interfejs između stanice za punjenje i automobila. „Blizinski“ kontakt recimo treba da aktivira uređaj za imobilisanje automobil, a „control pilot“ kontakt treba da obezbedi komunikaciju u smislu razmene podataka.

Uz sve, kompanija radi na razvoju sistemskog rešenja za stanice za punjenje u komercijalne i javne svrhe. Zahtevani-odobreni kapacitet punjenja sa različitim strujama punjenja su u ponudi u zavisnosti od aplikacije. Brzi punjači od 63A biće dostupni kako u komercijalne tako i za javne svrhe, na primer na parkiralištima i u javnim garažama, što bi omogućilo punjenje automobila za svega 10% vremena u odnosu na punjenje kod kuće. Za domaćinstva razvijeno je rešenje punjača na 230V preko standardnog šuko priključka sa uzemljenjem.
Visoki zahtevi

Visoki zahtevi su postavljeni pred konektore za punjenje da bi u budućnosti punjenje bilo jednostavnije i ugodnije nego što je to danas. Bezbednost tehnologije punjenja je na prvom mestu, te je na primer predviđeno da se konektori prilikom punjenja zabravljaju i na taj način fizički onemoguće slučajno odvajanje kontakata dok god se vrši punjenje automobila. Uz to mora se omogućiti komunikacija i razmena podataka između stanice i automobila. Jedan od uslova da se postigne sve ovo je da kabal za punjenje sa obe strane ima identične konektore, tako da korisnik neće imati problema pri donošenju odluke koji kraj kabla treba da uključi u koju utičnicu. Povrh svega predstavljen je i kabal koji se može direktno povezati na kućnu utičnicu 230V.

Pilot projekat na putu

Mennekes je partner proizvođačima automobila na polju praktičnih testova koncepta elektromobila. Razvoj proizvoda i sistema za punjenje automobila ima naglašen status i daje konkretne rezultate u vidu pilot projekata.

Pregled
Dogovor između vodećih evropskih elektrodistribucija i proizvođača automobila oko standardizovanog načina povezivanja automobila prilikom punjenja je od vitalnog značaja za prihvatanje elektromobila na evropskom tlu. U skladu sa tim dogovorom Mennekes je izveo svoje rešenje koje bi trebalo da olakša i ubrza proces prelaska sa klasičnih na elektromobile.


Više informacija: Sobel d.o.o., Ustanička 125-I, Šumice, 11000 Beograd, Srbija, Tel/fax: 011/3087-507, 3087-064, http://www.sobel.rs, http://www.podno-grejanje.in.rs

Aleksandar Dakić
Follow me