Na slici: u slučaju modema Cosy i Flexy, korisnik se do udaljenog uređaja povezuje putem Talk2M internet Cloud-a koji omogućuje VPN povezivanje. Prenos podataka putem Talk2M servera pokriven je ISO 27001:2013 standardom koji pokriva sisteme upravljanja informacione bezbednosti. Serverski hardver za Talk2M Cloud nije potreban jer ga omogućuje eWON.

Firma INEA SR d.o.o. iz Beograda postala je zvanični zastupnik modema eWON proizvođača HMS Industrial Networks, čime dopunjava portfolio produkta za automatizaciju u industriji. Modemi eWON su brend proizvođača HMS Industrial Networks koji razvija i proizvodi rešenja i proizvode za komunikaciju u industriji. Glavne funkcije eWON proizvoda su daljinski pristup uređajima, daljinsko prikupljanje podataka sa udaljenih uređaja, monitoring podataka i pristup podacima u realnom vremenu. Ovim funkcijama moguće je smanjiti troškove i povećati odziv održavanja, olakšati rad operatera, povećati efektivnost uređaja te praviti SCADA rešenja.

Glavni produkti eWON brenda su modemi Cosy i Flexy. Modem Cosy je kompaktna verzija rutera za daljinski pristup uređajima i postoje četiri verzije – Ethernet, WiFi, 3G i 4G. Glavne funkcije Cosy modema su udaljeno programiranje PLC-a, udaljeni pristup HMI panelu, udaljeno upravljanje uređaja, primanje alarma i uspostavljanje IP kamere. Modem Flexy je nadogradnja modema Cosy i pored daljinskog pristupa omogućuje i daljinsko prikupljanje podataka iz udaljenih pogona, aplikacija ili mašina. Korisnik u ovom slučaju može centralno primati podatke sa vremenskom oznakom – na primer alarme, ključne indikatore rada uređaja i ostale slične parametre. Modem Flexy je modularnog dizajna, što znači da je na kućište rutera moguće umetnuti kartice za proširenje. Široki raspon kartica nudi različite načine povezivanja putem Ethernet-a, WiFi-a, GSM-a, serijske komunikacije, PSTN-a i putem I/O.

eWON koncept daljinskog pristupa do udaljenog uređaja omogućuje i vizualizaciju prikupljenih podataka iz udaljenih lokacija. Obično operateri do uređaja pristupaju lokalno putem HMI panela gde je moguće hraniti i pokazati podatke. Podaci dolaze iz PLC-a i pokazuju stanje i rad uređaja, a operater putem HMI-a uređaj i upravlja. Sličnu funkcionalnost za daljinsku pristupačnost moguće je postići pomoću web servera M2Web koji omogućuje vizualizaciju stvarnog HMI panela na pametnom uređaju ili PC kompjuteru. Web server na taj način postaje daljinski HMI panel, a operater na taj način može i upravljati sa uređajem. Pored M2Web alata, eWON nudi i grafički alat ViewON koji se koristi za dizajniranje HMI grafike i temelji se na HTML5.0 sajtu. Uspostavljena vizualizacija se prenosi na eWON web server.

Modemi eWON su kompatibilni sa svim PLC kontrolerima poznatih i priznatih proizvođača. Upotrebom modema za daljinski pristup, koji će biti sve važniji u vidu Industrije 4.0, može se poboljšati efikasnost uređaja, smanjiti troškove i olakšati rad operatera, službe održavanja, inženjera i svih koji koriste uređaje na udaljenim mestima.

Pored eWON modema firma INEA SR d.o.o. u okviru zastupstva proizvođača HMS Industrial Networks zastupa i komunikacione pretvarače Anybus za prelaz među različitih industrijskih protokola i IXXAT komunikacione module za uspostavljanje CAN komunikacije. Više informacija o brendovima Anybus, IXXAT i eWON na sajtu www.hms-networks.com.


Više informacija: INEA SR d.o.o., Batajnički drum 10 deo 1B, 11080 Zemun, Republika Srbija, Telefon: + 381 69 172 27 25, http://www.inea.rs

Aleksandar Dakić
Follow me