Robel Rail Automation koristi FANUC robote za poslove održavanja infrastrukture

Mnogi smatraju da su evropske železničke mreže hitno potrebne za renoviranje. Međutim, pomoć bi uskoro mogla biti pri ruci zahvaljujući razvoju inovativnog robotskog sistema koji je sposoban da popravi šine i tačke. Dizajniran i proizveden od strane Robel Rail Automation iz Bavarske, Nemačka, specijalista za održavanje železničke infrastrukture, sistem koristi prednosti industrijskih robota FANUC.

Photo: FANUC

Što se tiče konfiguracije, sistem karakteriše vagon koji se kreće preko šina montiran sa dva FANUC robota. Roboti otkrivaju unutrašnje i spoljašnje kvarove i obavljaju potpuno automatske popravke koristeći procese zavarivanja, glodanja i brušenja. Evropske železničke mreže već koriste prve prototipove sistema, a puna komercijalna dostupnost se očekuje za dve do tri godine.

fanuc roboti

Photo: FANUC

Vidimo veliku potražnju naših kupaca za potpuno automatizovanim sistemima za održavanje uz pomoć robota,“ kaže Thomas Veis, šef razvoja u Robel Rail Automation. Ovo posebno važi za dugotrajne i komplikovane popravke tačaka. Ovde operaterima železničke mreže sve više nedostaju kvalifikovani radnici kao što su zavarivači.

Robel Rail Automation Sistem obavlja kontinuirano održavanje bezbedno i na način koji štedi resurse. Pored toga, upotreba FANUC robota obezbeđuje konzistentan i dobro dokumentovan kvalitet rada, podržan ultrazvučnom opremom postavljenom na vagon, sistemima za merenje vrtložnih struja i sistemom kamera.

fanuc roboti

Photo: FANUC

Na ovaj način isključujemo oštećenja koja nisu vidljiva golim okom i digitalno stavljamo na raspolaganje podatke merenja i obrade našim kupcima“, objašnjava Vajs.

Ralf Vollinger, generalni direktor za robotiku u FANUC Europe, dodaje da je optimista u pogledu buduće upotrebe robota za održavanje infrastrukture: „Postoji velika potreba za modernizacijom i željezničke i putne mreže. Roboti mogu pomoći da se završe dugotrajni projekti održavanja brže preuzimanjem poslova koji se ponavljaju i tako barem delimično nadoknaditi sve veći nedostatak radne snage“.

O FANUC-u
Kompanija FANUC je jedan od vodećih svetskih proizvođača automatizacije za CNC upravljačke sisteme, robote i proizvodne mašine (ROBODRILL, ROBOCUT i ROBOSHOT). Od leta 1956. je FANUC pionir u razvoju numeričko upravljanih mašina u automatizaciji industrije. Sa više od 260 lokacija FANUC-a po celom svetu i više od 8000 zaposlenih nudi FANUC mrežu prodaje, tehničke podpore, istraživanja u razvoju, logistiku i usluge za stranke.


Za više informacija obratite se na:
FANUC Serbia d.o.o.
Kralja Petra I Karađorđevića 92a, 22330 Nova Pazova
Telefon: +381222150324
Pišite na info@fanuc.rs
Domaća strana: www.fanuc.rs

Sledite nama: LinkedINFacebookInstagramYoutube – FANUC Serbia

Aleksandar D.
Follow me
Latest posts by Aleksandar D. (see all)