7.9 TOTAL SCORE

samsung galaxy tab s8 ultra

Tableti
0 Out of 5

Based on 0 Users

Kvalitet izrade 10
Ekran 10
Kamera 7
Audio 9
Performanse 5
Baterija 9
Cena 5
PROS
  • Veliki, zadivljujući ekran
  • Uključena olovka u paket
  • Dobri zvučnici
  • Potpuna integracija sa Samsung servisima
CONS
  • Velika cena za tablet!
  • Android nije najbolji izbor OS-a
  • Postoje tableti sa cenom od $599 sa daleko boljim performansama
Bottomline

Galaxy Tab S8 je sjajan tablet koji je blokiran manama Android OS-a i slabijim hardverom od konkurenata. Međutim, ono što posebno vredi je u ekran, kao i izuzetan kvalitet izrade.

Koje je vaše mišljenje o ovom proizvodu?
0 (0)

 

14,6 inča je prilično za jedan tablet. Čini se da jednostavno ne bi trebalo da bude ovoliki – ali sa svih svojih četrnaest-i-po-i-još-malo-inča, Samsung Galaxy Tab S8 Ultra ležao je ispred nas na stolu – a na nama je bilo da smislimo kako da mu najbolje pristupimo.

S Pen, digitalna olovka kompanije Samsung, koja se pojavljivala u različitim revizijama, nalazi se i ovde – dolazeći u paketu sa tabletom. Opciona dodatna tastatura po ceni od oko $349 omogućava pristup DeX režimu u pokretu i pretvara tablet u pseudo-Chromebook uređaj.

Vidite, Samsung je pozicionirao svoj flegšip tablet u sve veću nišu “uređaja koji zamenjuju laptop”, a relativno konkurentne cene (počev od $1.099 za osnovni model sa 8 GB RAM-a, sa modelima od 12 GB i 16 GB koji su dostupni za po dodatnih $150) očigledno ciljaju da preuzmu tržište i cenjenoj liniji iPad Pro-a – ali, dok se ove godine Samsung odlučio za prelep AMOLED ekran i elegantan dizajn uz mnogo vrhunskih funkcija, slabije performanse i suštinski nedostaci Android operativnog sistema kao tablet OS-a onemogućuju Galaxy Tab S8 dostigne svoj pun potencijal.

Dizajn je izuzetno elegantan, uprkos gigantskoj veličini ekrana – samo 5,5 mm debeo, uređaj deluje mnogo lakši nego što bi se očekivalo. Ovo čini upotrebu udobnom čak i tokom dužih perioda. Na prednjoj strani ovog elegantnog kućišta nalazi se divan AMOLED ekran rezolucije 2960×1848 (i ogroman je – a skoro je nemoguće pronaći OLED panele ove veličine) – i iako nije najsvetliji ekran (sa maksimalnom svetlinom od 420 nita), nudi ekstremne kontraste i preciznu reprodukciju boja, i podržava HDR10+, što znači da omogućava uživanje visoko-kontrastnom videu. Nažalost, ovde nema mogućnost prikaza boja u P3 opsegu – što ograničava upotrebu uređaja u profesionalnoj obradi slike i videa. Ugrađeni “vivid” režim pokušava da napravi da boje budu izraženije, ali u isto vreme izobličava balansu bele – pa slika na ekranu izgleda vernije kada je isključen. Ipak, ekran je “puterasto” fluidan – zahvaljujući odličnoj brzini osvežavanja od 120 Hz koju Samsung već duže vreme koristi na svojim uređajima.

Kvalitet zvuka na uređaju je odličan ako uzmemo u obzir da je u pitanju tablet. Samsung sa ponosom reklamira AKG brend na njima – i iako lično nikada nismo bili obožavaoci ni jednog sistema zvučnika u pametnim uređajima, moramo reći da su ovde oni prilično izbalansirani, iako je bas delovao pomalo tiho. Međutim, ovo bi moglo biti i dobro – pošto je zbog toga odziv basa brz i čist i ne čuje se nikakvo iritantno pucketanje čak ni pri većoj jačini zvuka (a ovi zvučnici mogu biti prilično glasni). Ipak, ljubitelji basa će verovatno odabrati da koriste slušalice.

S Pen je sjajan. Deblji je od onih koji idu uz Note telephone i zbog toga mu je osećaj u ruci mnogo bolji. Takođe je odličan osećaj prevlačenja po staklu panela, jer mali komad mekog materijala na samom vrhu olovke dodaje otpor pri pisanju i crtanju – i oponaša osećaj prave olovke koji nam inače nedostaje kod upotrebe Apple Pencil-a. Ovaj otpor doprinosi da rukopis bude čitljiviji, jer podseća na osećaj papira. U specifikacijama, navedena latencija same olovke je odlična – u slučaju S8 Ultra, Samsung tvrdi da je samo 2,8 ms (što je i bolje od već poboljšane latencije od 6,2 ms na “običnom” S8). Osetljivost na pritisak S Pen olovke je nešto lošija nego na Apple Pencil-u, a osetljivost na nagib je ograničena zbog fizičke konstrukcije vrha (posle određenog ugla, plastično telo koje okružuje kratak vrh počinje da dodiruje ekran i podiže vrh olovke sa stakla panela). Imajući sve ovo na umu, rekli bismo da je S Pen bolja olovka za pisanje, dok je Apple Pencil bolja olovka za crtanje. Ipak, ne zaboravljajmo da su obe ove olovke u neke od najboljih sada na tržištu – te smo se posvetili sitnim detaljima pri upoređivanju.

Četiri kamere na uređaju su odlične za slikanje i video ćaskanje. Za razliku od Apple-a, koji se odlučio za jednu širokougaonu prednju kameru koja zumira deo slike kada je potrebno „normalno“ vidno polje, Samsung je postavio dve odvojene kamere za ovo na prednjoj strani – omogućavajući kvalitetnije zapise.

Zadnje kamere su slične kao kod iPad Pro-a. Sposobne su za neke sjajne slike, pogotovo za tablet, ali ipak, Apple-ov (prekvalifikovan) sistem dostavlja nešto bolje rezultate. Uz to, nema ni LiDAR magije na Galaxy tabletu – pa ako sagledamo celu optiku, iPad Pro serija ipak nudi više.

Performanse i softver su slaba tačka Tab S8 modela. Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 je zaista najbolji CPU u Android svetu – ali nije dovoljan za ono što Samsung želi da ovaj tablet bude – zamena za laptop. Uređaj koji smo dobili za prikaz od Samsunga je postigao 1217/3395 na Geekbench 5 single/multicore testu. Ovo je znatno niže u poređenju sa rezultatom 1706/7750 M1 iPad Pro-a na istom testu.

Grafičke performanse zaostaju još više – S8 je postigao samo 6063 poena i daleko je iza iPad Pro-ovih 21377 poena na Geekbench “compute” testu.

U 3DMark-ovom Wild Life Extreme-u, Snapdragon je uspeo da postigne u proseku 12-14 FPS, kroz nekoliko testova, dok je kod M1 taj broj bio 32-38.

Čak i Apple-ov “mid-range” iPad Air, koji košta $599 i koji sada isto ima M1 procesor, jednostavno uništava novi Qualcomm čip. U našim uporednim testovima, Apple tablet sa najsličnijim performansama zapravo je bio njihov iPad 9 – koji se prodaje po ceni od $329, a nudi gotovo identične procesorske performanse kao i ovaj Samsung-ov flegšip model.

Android OS, iako radi glatko na Tab S8 Ultra, svakako nije najproduktivniji. Dok ga je Samsung pedantno optimizovao za iskustvo na velikom ekranu, uključujući čak i funkcije kao što je Dex režim – omogućavajući aplikacije u prozorima i složeniji multitasking, Androida muči generalni nedostatak softverske podrške. iOS dominira tržištem tableta, te su programeri skloniji da pišu i optimizuju svoje aplikacije za tu platformu (neke od Android aplikacija koje postoje su samo mobilne verzije “razvučene” na veliki ekran, bez prilagođavanja, što je posebno problematično kod uređaja ove veličine – ne može se očekivati da će aplikacija napisana za ekran od 5 inča izgledati dobro na ekranu od 14,6 inča). Iako su Samsung-ovi tableti značajno poboljšanje u poređenju sa većinom drugih Android tableta (može se reći sa sigurnošću da su i najbolji na tržištu), potrebno je još mnogo posla da se postigne nivo produktivnosti koji nudi Apple.

Softverska podrška za digitalnu umetnost je bolja nego što smo očekivali – kompanija čak i blisko sarađuje sa vodećom firmom Celsys kako bi donela i čuven Clip Studio Paint program. Prisutne su i aplikacije za beleške, mada ih ima manje nego za iOS. Opšte “office” aplikacije su tu, a mogućnost upotrebe i browser-verzija ovih aplikacija se podrazumeva. Ozbiljnija profesionalna produktivnost, nažalost, na ovom uređaju nije moguća. Ne postoji mnogo aplikacija za CAD, renderovanje, programiranje, dizajn, montažu videa ili produkciju. Naravno, postoje neke (mobilne verzije, imajte na umu), ali to je daleko manje od onoga što druge platforme nude. Stoga se postavlja očigledno pitanje – zašto kupiti tablet sa osrednjim performansama i zakržljalim operativnim sistemom koji se prodaje po ceni od $1.099 – ceni laptop računara srednjeg ranga – kad su ovakvi uređaji mnogo moćniji i sposobniji?

Trajanje baterije je izuzetno pristojno, posebno za tako tanak i elegantan uređaj sa ogromnim ekranom koji prirodno troši mnogo struje. U našem testu, baterija je izdržala oko deset sati konstantne 4K video reprodukcije. Baterija se takođe punila brzo i nije se značajno trošila dok je tablet bio zaključan. Ovo je odlično – i uporedivo sa drugim uređajima u sličnom cenovnom rangu.

Jedan zanimljivi deo opreme koji je Samsung ugradio u tablet je senzor otiska prsta ispod stakla ektrana. Nije tako siguran kao tradicionalni senzor, ali je definitivno praktičniji.

Dakle, koja je naša presuda ovde? Galaxy Tab S8 Ultra je solidan uređaj, sa vrhunskim hardverom i elegantnim dizajnom. Samsung je zaista proizveo svoj najbolji tablet do sada. Nažalost, osećamo da su dani Android tableta prohujali – oni dolaze sa generalno lošijom procesorskom tehnologijom i operativnim sistemom koji, pokazalo se, jednostavno nije dorastao zadatku. Čak i sam Google prebacuje fokus na Chrome OS za uređaje većeg formata. Pored svega, zbog velikog ekrana visokog kvaliteta i dobre olovke, preporučujemo tablet umetnicima i onima koji jednostavno žele veliku beležnicu. Tablet je takođe odličan za konzumiranje medija i igranje igrica – a za one koji su već u Samsung ekosistemu, postoji dodatni podsticaj jer je tu duboka integracija sa uslugama kompanije Samsung. Kupcu orijentisanom na produktivnost, međutim, preporučujemo da se u celosti kloni Android tableta, a pogotovo onih čija je cena veća od 1000 dolara.

Samsung je zaista napravio najbolji Android tablet na tržištu. Jedino je šteta to što je Android tablet.


Napomena: Zahvaljujemo se kompaniji Samsung što nam je dala primerak Galaxy Tab S8 Ultra tableta za potrebe pisanja ovog prikaza. Kompanija Samsung ni u kom slučaju nije uticala na naše mišljenje izneseno u ovom prikazu.

 

Marija Dakić