JAK PULS, poslovni i pokretački slogan ovogodišnjeg, jubilarnog, 60. Sajma tehnike i tehničkih dostignuća, svakako će uspeti da ponovo motiviše više od 500 direktnih izlagača, partnera i vlasnika znanja i novih tehnologija iz gotovo svih zemalja regiona i Evrope, ali i sa drugih kontinenata, da se tokom druge dekade maja nađu na Beogradskom sajmu i ponovo, kao toliko puta do sada – iskoraknu u budućnost.

sajam tehnike 3

Da ne bi izgubili kontakt sa vlastitom civilizacijom, izlagači i posetioci, pogotovo oni poslovni, imaće privilegiju da od 16. do 20. maja 2016. godine, još jedanput budu ili svedoci ili aktivni učesnici ovog najvećeg regionalnog razvojno-tehnološkog događaja, ali i velikog zamajca međunarodne privredne saradnje. Za strane izlagače to je prilika da našem tržištu predstave eksponate koji se ne proizvode u našoj zemlji, a za domaće kompanije da prikažu sopstvene izvozne adute i potencijale.

sajam tehnike 2

Ovaj sajam sa UFI licencom treba da na više od 15 hiljada kvadratnih metara zatvorenog i otvorenog izložbenog prostora ponudi „poslednju reč tehnike“ u brojnim tehničkim i tehnološkim sektorima, a pre svega u oblasti industrijskih tehnologija, što podrazumeva elektroenergetiku, elektroniku, telekomunikacije, procesnu tehniku, brodogradnju, saobraćaj, klimatizaciju, grejanje i hlađenje, logistiku, materijale, opremu za profesionalne i naučne svrhe… Uz najkvalitetnije inovativne projekte, specijalizovane priredbe, izložbe nacionalnih privreda, ali i vrhunski stručni prateći program sa konkretnim i popularnim demonstracijama proizvoda i usluga, takav programski koncept čini osnovu i garanciju uspeha ovog sajma.

sajam tehnike 1

Fokus ove reprezentativne sajamske manifestacije pripada, po logici stvari, inovacijama i novim tehnologijama, u najširem smislu tih reči i u svim sektorima, čime se naglašava razvojna i aplikaciona snaga inovativnosti, kao sistema i merila vrednosti i kao osnovne pretpostavke da tehnika i tehnologija budu, baš kao i dosad, pokretačka snaga civilizacije. Slede „fabrike budućnosti“ i industrijska automatizacija, i to ne samo kao globalni tehničko-tehnološki fenomen i imperativ nego i kao okosnica stvaranjа nove industrije Srbije i ukupnog ekonomskog oporavka zemlje. Konačno, akcenat je i na elektroenergetici, zbog najavljenih investicionih i strukturnih zahvata u sektoru energetike te modernizacije energetske infrastrukture. Te činjenice dodatno dobijaju na značaju kad se ima u vidu da su energetska nezavisnost i stabilnost postali strateška pitanja, a ušteda energije i uvođenje novih tehnologija jedan od primarnih ciljeva.

Zbog svega toga se od ove sajamske manifestacije i očekuje da bude pokretač našeg dela univerzalne tehničke civilizacije, a ulazak Sajma tehnike u sedmu deceniju života to duguje svima nama. Baš kao i mi njemu.

Aleksandar Dakić
Follow me