Smart sensor - with a service guy

Motori koji znaju kada je vreme za servis
ABB pametni senzor kao novo rešenje za praćenje stanja elektromotora spaja niskonaponske elektromotore i 21. vek. Pametni senzor prati rad elektromotora i pruža važne informacije koje mogu poslužiti kao osnova za produženje životnog veka, ali i za poboljšanje performansi i produktivnosti elektromotora. Ovo rešenje omogućava integraciju elektromotora u ABB-ov koncept “Internet stvari, usluga i ljudi” (IoTSP).

Dosad je bilo preskupo koristiti ugrađene senzore kao rešenje za kontinuirano praćenje stanja niskonaponskih elektromotora. Zbog toga većina takvih motora jednostavno radi sve dok se ne pokvari. ABB-ov novi pametni senzor omogućava daljinski monitoring koji je primenljiv kod gotovo svih elektromotora. To znači da se održavanje može planirati unapred, što skraćuje vreme zastoja i štedi novac. Može, takođe, prikupiti podatke sa više elektromotora, čime se otvara put za optimizaciju potrošnje energije i rada celog postrojenja.
ABB je razvio pametni senzor u saradnji s grupacijom “Swatch”, posebno njihovim ogrankom EM Mikroelektronik, koja je razvila integrisana kola za očitavanje specifičnih merenja. ABB-ov pametni senzor je bežična senzorska platforma koja se sastoji od standardnih modula kao i zajednički razvijenih modula.

Smart sensor - motor_sensor_industry_lightbox

Pametni senzori postavljeni na motore
Spoljašnji senzor prati signale iz motora. Podaci se prenose do bezbednog „cloud“ servera putem interneta. Veza se uspostavlja uz pomoć Bluetooth® tehnologije kojom su opremljeni senzori, i to preko korisnikovog mobilnog telefona ili ABB gateway-a.

Server analizira primljene podatke i generiše značajne informacije, koje zatim šalje direktno na korisnikov pametni telefon ili posebni korisnički portal. Za određene serije ABB elektromotora, nudiće se opcija fabričke ugradnje novih pametnih senzora. Međutim, pametni senzori mogu se i naknadno postaviti na već instalirane elektromotore.

Intuitivni interfejs omogućava jednostavan prikaz najvažnijih informacija koje obezbeđuju brz uvid u stanje elektromotora u postrojenju.
Ako sistem otkrije potencijalni problem, šalje se upozorenje na korisnikov pametni telefon. Korisnik zatim može pristupiti podacima o trendovima, vremenu rada i opterećenju elektromotora, što omogućava optimalno planiranje održavanja.

motori

Najvažnije prednosti
Na osnovu bitnih informacija o stanju i performansama elektromotora koje senzori pružaju, korisnici mogu planirati održavanje u skladu sa stvarnim potrebama, a ne samo na osnovu intervala održavanja ili radnih sati. To će smanjiti troškove održavanja i omogućiti da se smanje, a možda čak i potpuno izbegnu neplanirani zastoji. Najvažnije prednosti novog rešenja uključuju produženo vreme neprekidnog rada, duži životni vek, kao i bolje performanse i produktivnost elektromotora.

Tu su i mogućnosti za optimizaciju potrošnje energije; na osnovu podataka o potrošnji energije pojedinačnih elektromotora i informacijama o radu postrojenja, biće moguće osmisliti bolje planove za upravljanje opterećenjem – u cilju smanjivanja troškova vezanih za potrošnju energije.

Podaci o stanju i performansama elektromotora, sagledani zajedno, mogu poslužiti kao korisna podloga za smanjenje ukupnih troškova eksploatacije elektromotora u procesnim postrojenjima, zahvaljujući smanjenju troškova rada motora kao i manjeg rizika prekida rada.

Praćenje ključnih parametara
Kontinuirano i precizno praćenje ključnih parametara pruža informacije o stanju elektromotora, poput podataka o rotoru, temperaturi, ekscentričnosti zazora, hlađenju, stanju ležajeva i ukupnih vibracija. Prate se i podaci poput potrošnje energije (unutar 10%), opterećenja (snaga) i radnih sati.

Jednostavan „semafor“ prikaz informacija omogućava brz uvid u stanje elektromotora. Korisnik može pristupiti detaljnijim podacima i saznati zbog čega je sistem pokazao upozorenje u obliku žutog ili crvenog svetla i zatim otkloniti uzrok problema.

  • Kritični problem – velika verovatnoća kvara u kratkom roku. Preduzmite mere odmah.
  • Rad se može nastaviti, ali elektromotor zahteva pomno praćenje i mora se servisirati u prvoj sledećoj prilici.
  • Motor normalno radi – rad se može nastaviti.

Za više informacija o ABB-ovom pametnom senzoru posetite stranicu http://www.abb.com/motorsmartsensor

ABB u Srbiji ove godine slavi 26 godina postojanja i kao jedna od vodećih kompanija u oblasti energetike i industrijske automatizacije, pomaže kupcima u unapređenju korišćenja električne energije, povećanju industrijske produktivnosti i smanjenju negativnog uticaja na okolinu. ABB d.o.o. sa sedištem u Beogradu nadležan je za čitav asortiman ABB-ovih proizvoda i sistema na teritoriji Republike Srbije. Takođe ima razvijenu saradnju sa lokalnim partnerima i kupcima, zadužen je za puštanje u rad, servis i održavanje ABB-ove opreme i sistema, kao i vršenje obuke korisnika.

https://www.youtube.com/watch?v=mKBTwWU0W4U

 


Više informacija: ABB Srbija, Beograd, Bulevar Peka Dapčevića 13, 11000 Beograd, Srbija
Telefon: +381 11 3094 300, Telefax: +381 11 3094 34, http://www.abb.rs/

Aleksandar Dakić
Follow me