9.5 TOTAL SCORE

pickering 68 serija : 68-1-a-12 relej

Elektronske komponente
0 Out of 5

Based on 0 Users

Kvalitet izrade 10
Implementirana tehnologija 10
Ease-of-use 10
Odnos cena/performanse 8
PROS
  • Izuzetne performanse
  • Male dimenzije, jedinstev dizajn kućišta
  • Tihi rad
CONS
  • Jedan od skupljih releja
Bottomline

Pickering 67 i 68 serije releja su izuzetno dobre i nude impresivne specifikacije u malom formatu sa opcijom montiranja na PCB. Mnogo toga nije moguće konvencionalnom tehnologijom, što primorava kompaniju Pickering da kreira jedinstvena rešenja. Ovi elementi povećavaju cenu jedinice, ali tamo gde je pouzdanost bitna, veće ulaganje je opravdano.

Koje je vaše mišljenje o ovom proizvodu?
0 (0)

 

Pickering 68 serija releja ima impresivnu listu karakteristika. Odlikuje se prepoznatrljivim “flying lead“ dizajnom i impresivnom snagom od 50 W (ali ne tako impresivno kao 200 W iz serije 67).

Visoki uklopni napon do 7,5 kV i još veći stand-off napon do 10 kV dodatno dopunjuju impresivnu listu specifikacija koja se može naći na veb stranici proizvođača.

To je bilo dovoljno da na zaintrigira da testiramo performansi našeg uzorka serije 68 u stvarnom svetu. Započeli smo proverom otpora unutrašnjih kontakata. Naš Fluke 289 je prijavio ovu cifru kao 0,011 oma prilikom testiranja fabrički novog releja. Otpor zavojnice je bitan faktor u određivanju blizine kraja životnog veka releja. Sam Pickering smatra da je sve iznad 1 oma neispravno. Svaka mala varnica tokom ciklusa prekidanja uzrokuje stvaranje male količine korozije na kontaktima, neizbežno povećavajući otpor kontakta za malko. Međutim, ovde nismo zabrinuti za dugovečnost, pošto je izmerena cifra prilično dobra – i oko deset puta je niža od vrednosti koju je proizvođač naveo u najgorem slučaju.

Naš relej je došao sa kalemom od 12 V, koji prema tehničkom listu mora da reaguje na 9 volti i mora da otpusti na najmanje 1,2 volti. U našim testovima, dobili smo 6,55 V kao najniži napon za pokretanje kontakta koji bi zatim ostajao otvoren do pada ispod 3,8 V. Ovo još jednom značajno nadmašuje specifikacije koje je postavio sam proizvođač.

Pickering 68-series relej vreme odbijanja tokom hladnog prekidača, osciloskop zoom-out prikaz

Bounce vreme u toku „hladnog“ prekidanja (svi grafici pokazuju upravljački napon u purpurnoj boji i relejni izlaz u žutoj boji)

Još jedno bounce vreme na osiloskopu, blago zumirano

Zumiran pogled na bounce

Detaljan snimak bounce-a kod prekidanja "na hladno"

„Hladni“ bounce, detaljni snimak. Vertikalna skala sa podelom od 50 mikrosekundi po podeoku.

Uvek zanimljiva metrika je bounce vreme za koje se kontkati releja umire. Dok se početni kontakt obično ostvaruje trenutno čim se napajanje primeni na kalem, reed kontakti se fizički ponovo „odbijaju“ jedan od drugog, izazivajući varničenje i odlažući realno vreme prebacivanja za nekoliko mikrosekundi. Ova faza ciklusa prebacivanja je najštetnija zbog serije brzih električnih pražnjenja u trajanju od mikrosekunde.

Bounce na Pickering 68 seriji pod opterećenjem

Bounce vreme sa opterećenjem na izlazima

Pickering 68 serija, detaljni prikaz bouce-a sa opterećenim izlazima

Bounce vreme pod opterećenjem, zumirani detalj

Naši snimci ekrana osciloskopa pokazuju ovo odbijanje u akciji, kako tokom prebacivanja „na hladno“ tako i tokom kontrole skromnog opterećenja (9V/0,2A). Protok struje kroz kontakte usložnjava odbijanje, čineći ga primetno dužim, ali i dalje daje rezultate koji su pokriveni tehničkim specifikacijama.

Kriva otpuštanja releja, osciloskopski snimak

Grafik vremena otpuštanja

Detaljni snimak bounce-a pri otpuštanju releja

Relej otpušta, zumirani detalji

Relej se otvara

Detaljni zumirani pogled na bounce prilikom otpuštanja releja.

Vremena otvaranja kontakta su takođe bila u savršenom skladu sa specifikacijama, kao što se vidi na fotografijama ispod. Imajte na umu naše izmerene vrednosti za „sigurno zatvoren“ i „sigurno otvoren“ kontakt kada analizirate sve naše grafikone sa osciloskopa kako bi dobili najprecizniju interpretaciju prikazanih podataka.

Iako nismo testirali napone proboja i druge visokonaponske specifikacije, nemamo razloga da verujemo da nisu potpuno tačne. U našim testovima, relej je bio izuzetno tih, gotovo bez šuma pri uključivanju i uz slabo čujni (uglavnom taktilni) klik. Takođe bismo želeli da primetimo briljantan dizajn kućišta koji omogućava veoma visoku gustinu pakovanja na matičnoj ploči ili štampanoj ploči. Impresivno za takve “visokonaponske” komponente.

Sve u svemu, releji serije 68 su pouzdani, moćni i odlično dizajnirani. U našim nezavisnim testovima, uspeli smo da potvrdimo da sve metrike performansi u stvarnom svetu u potpunosti ispunjavaju i prevazilaze tvrdnje proizvođača. Takođe pohvaljujemo trud u obezbeđivanju kvalitetne i besplatno dostupne dokumentacije. Jedan relej serije 67/68 koštaće vas oko 50 dolara, a različiti modeli mogu malo da se razlikuju u ceni. Ovo može izgledati skupo za relej, ali u aplikacijama gde je bezbednost u fokusu (a mi bismo tvrdili da sve visokonaponske aplikacije odgovaraju ovom zahtevu), to je vredna investicija.


Više informacija: Pickering 67 / 68 Serija

Aleksandar Dakić
Follow me