8.4 TOTAL SCORE

pine64 rockpro 64

SBC
0 Out of 5

Based on 0 Users

Performanse 8
Softverska podrška 9
Periferije i IO 9
Kvalitet izrade 8
Cena 8
PROS
  • Brz i moćan
  • Izobilje portova
CONS
  • Malo veće dimenzije
  • Softverska podrška gora nego kod takmaca
Bottomline

RockPro 64 je moćan SBC na platformi RK3399. Odlikuje se puno proširivosti i snage u prilično jeftinom sistemu, dok ozbiljno nadmašuje konkurente.

Koje je vaše mišljenje o ovom proizvodu?
0 (0)

 

Pre oko mesec dana, u našim rukama se našao još jedan prominentan single-board kompjuter (SBC): Pine64 ROCKPro64. Pred vama je sada naše mišljenja o ovom komadu hardvera, kao i o nekoliko dodataka za njega.

Kompletan hardver za ovaj prikaz nam je poslala kompanija Pine Microsystems Inc, koja stoji iza ovog i još nekoliko SBC-ova, kao i nekih drugih uređaja baziranih na razvoju Linuxa.

Pine64 ROCKPro64 je predstavljen 2018 godine, sa impresivnom količinom RAM-a za jedan SBC (2 ili 4 GB), brzim šesto-jezgarnim RK3399 SoC i neverovatnim setom različitih konektora na ploči. Njegov najveći nedostatak tada je bio nedostatak softverske podrše, što je u to vreme bio problem svim SBC-ovi baziranim na ARM procesorima, ali je do danas taj problem gotovo kompletno rešen.

Naši prvi utisci o ploči su bili izuzetni. Pored nje, dobili smo u paketu i pasivni hladnjak, 16GB eMMC modul sa USB adapterom, napajanje i SATA-to-PCIe x4 adapter.


Krenimo sa IO. Pine64 ROCKPro64 dolazi opremljen sa dva USB 2.0 porta, jednim USB 3.0 portom, USB C portom sa DisplayPort 1.2, full-sized HDMI portom, jednim true gigabit-ethernet portom, slotom za SC karticu, ulazom za slušalice i PCIe x4 konektorom. Tu je i Raspberry Pi kompatibilan 40-pinski GPIO heder, dual-MIPI port za povezivanje kamere, heder za povezivanje baterija real-time sata i ventilatora, kao i konektor za tačskrin, WiFi i Bluetooth module i IR risiver. Najbitnije, tu je i poseban 9V ulaz za napajanje – što znači da je USB-C port zapravo potpuno slobodan za korišćenje, što ga razlikuje od mnogih drugih SBC modela. Sve ovo je izuzetno impresivno – i zasigurno je ovo najveći broj različitih konektora na jednom SBC-u koje smo do sada videli. To čini ovu platformu izuzetno svestranom i moguće ju je koristiti u mnogim različitim scenarijima.

Sledeća odlična karakteristika je mogućnost da se butuje sa eMMC modula, koji se samo utakne u konektor na ploči. Ovaj modul se može montirati i na adapter koji nam je poslat, i tada je moguća flešovati OS imidž na isti način kao kada se to radi na standarnom USB flešu. Modul se ponaša kao glavna sistemska particija i prilično ubrzava podizanje OS-a.

U stvari, poređenje brzina čitanja/pisanja sistema sa eMMC modulom u odnosu na standardan sistem sa SD karticom, pokazuje ogromne razlike:
Uporedili smo i brzinu USB 3.0 interfejsa Raspberry Pi 4 i Pine64 ROCKPro64 sa eksternim HDD-om i dobili sledeće rezultate:


To nije sve, naravno. Testirali smo i SATA adapter, dodatak koji se može kupiti odvojeno, koji dodaje četiri SATA porta ovom SBC-u. Ovo je PCIe kartica, koja koristi taj port za komunikaciju sa pločom. Testirali smo sistem sa 1TB Samsung HDD-om i 256GB Kingston SSD-om i prikupili sledeće rezultate:


Rezultati pokazuju da Pine64 ROCKPro64, za razliku od mnogih drugih SBC-ova, u potpunosti iskorišćava SATA hardver pri punoj brzini, čineći ga najbolim izborom za NAS (Network-attached storage) ili za čuvanje lokalne data baze ukoliko je brz pristup podacima krucijalan.

Jedan od nedostataka Pine64 ROCKPro64 je njegova veličina. Veliki je – za nas je velik, jer je više od dva puta veći od mnogih drugih SBC-ova. Drugi nedostatak je odsustvo Bluetooth i WiFi komunikacija na samoj ploči. Potreban vam je dodatni modul za to, za koji se priča da ima teškoća sa funkcionisanjem u mnogim glavnim Linux OS distribucijama.

Šta je sa performansama? Sistem je opremljen sa Rockchip RK3399 procesorom, koji je opremljen sa šestojezgarnim klasterom u BIG.little arhitekturi – četiri A53 jezgra i dva A73 jezgra. Tu je i Mali T860 MP4 GPU. Naš sistem je opremljen i sa 4GB LPDDR4 RAM-a.

Prvi OS kojeg smo probali je Ubuntu, koji nažalost još nije uspešno implementiran. Hardver je bio usporen mnogim bagovima i neoptimizovnim softverom. To je čak dovelo do toga da nije bilo moguće putiti video u Chromiumu.

Tada smo probali Armbian. Obe i Bionic i Stretch verziju, baziranu na Ubuntu i Debianu, respektivno. Ovaj OS ima prilagođenu verziju baš za ovaj SBC i stoga radi perfektno. Sve je brzo i responzivno. LibreOffice se otvara za manje od 4 sekunde, što je respektabilan rezultat. Chromium radi kao od šale, i video se prikazuje bez ijednog ispuštenog frejma čak i pri 1080p. Uradili smo par benčmark testova i uporedili rezultate sa Raspberry Pi 4.

Vidimo da je, bez obzira što je godinu dana stariji, ROCKPro64 pobedio Raspberry Pi 4 na gotovo svakom testu, sem na Octane. Sumnjamo da je razlog legovanje softvera na Pine64 ROCKPro64 ploči, mada je ono minimalno i nikada ozbiljno ne ometa njen rad.

Ekstenzivni IO je kompatibilan sa gotovo svom opremom koju smo probali i radi perfektno. Ovo uz zadivljujuće performanse i mogućnost rada sa uređajima za skladišćenje podataka velikih brzina čine ROCKPro64 odličnim za korišćenjem u ulozi PLC-a namenjenog za nekritične zadatke.


I dolazimo do finalne tačke, zagrevanja. Kako je pasivni hladnjak kojeg smo dobili došao sa silikonskim termalnim pedom, montiranje je bilo jednostavno. Ploča ima dve rupe na sebi koje služe da se dva opružna držača jednostavno kliknu u njih. Hladnjak pokriva i RAM čipove. Pasivno hlađenje obezbeđuje da sistem radi na temperaturama nižim od 50°C pod punim opterećenjem. Sa druge strane, hladnjak je neophodan, jer bez njega, SoC trotluje zbog termalnog stresa veoma brzo.

 

Sve u svemu, ROCKPro64 je iznenađujuće svestran SBC. Odlično je opremljen različitim GPIO, a konkurenciju nadmašuje brzinom memorije i čistom procesorkom snagom. Sa druge strane, pati od različitih softverskih grešaka i ima relativno mali komjuniti koji ga prati. To je razlog što ga ne smatramo za idealnu platformu za studente, već pre svega za realizaciju NAS i drugih tipova servera i nekritične PLC aplikacije gde je brzina proračunavanja ključna.

Više informacija: www.pine64.org 

Aleksandar Dakić
Follow me