Koliko god da su neupadljivi, opseg upotrebe je izuzetno raznolik: točkići sa kugličnim ležajevima obezbeđuju dinamične i lake pokrete. Sa generacijom točkića GN 753.1, Elesa+Ganter postavlja nove standarde.

Toćkići su samo naizgled normirani delovi za koje ne postoji veliko interesovanje, u stvari su elementi sa kugličnim ležajevima veoma traženi. Nije ni čudo, jer oni igraju centralnu „ulogu“ u širokom spektru scenarija primene.

Dovoljan razlog da Elesa+Ganter proširi kolekciju točkića sa standardom
GN 753.1. Čak i ako je hijerarhijski podstandard, to nikako nije mala optimizacija, već potpuno nova interpretacija. Točkići, koji su dostupni u šest nominalnih veličina od 22 do 50 milimetara spoljašnjeg prečnika, imaju poseban kuglični ležaj sa dubokim žlebom od kaljenog čelika za valjkaste ležajeve. On je podmazan doživotno i opremljen standardnom 2Z zaptivkom za zaštitu od prašine i prljavštine, tj. tačka ležaja je sa obe strane prekrivena metalnim podloškama.

Spoljni prsten kugličnog ležaja je presvučen direktno POM plastikom točkića. Svaki točkić je uglavnom mašinski obrađen po veličini, što obezbeđuje posebno preciznu koncentričnost – i omogućava konveksan oblik radne površine pored cilindričnog. Ovo poslednje kompenzuje neusklađenost jer sprečava nepovoljan ugao ili ivicu.

Točkići se mogu pričvrstiti na tri načina: S jedne strane, preko glatkog otvora unutrašnjeg prstena ležaja pomoću komercijalno dostupnih cilindričnih ili ugrađenih vijaka, a sa druge strane preko čvrsto zakivanih čaura ležaja, koje su dizajnirane sa unutrašnjim ili spoljnim navojem. Oba tipa klinova su opremljena Tork pogonima, koji obezbeđuju optimalno uvođenje momenta pritezanja.

Najmanja varijanta točkića može se opteretiti radijalno i dinamički sa 400 Njutna, sa najvećim točkićem prihvaćena vrednost opterećenja se povećava na neverovatnih 1.500 Njutna. Svi točkići su dizajnirani za kilometražu od najmanje 200.000 metara i brzine od 0,4 metra u sekundi.

Više informacija na: elesa-ganter.com

Aleksandar Dakić
Follow me