Proficy Mobile

Ključni podaci, alarmi i zaduženja mogu biti na raspolaganju i zaposlenima na terenu

P4A06 - WIN911- Hi Res

 

Proficy Mobile je moderno rešenje proizvođača GE Intelligent Platforms predviđeno za korišćenje na mobilnim platformama. Ovaj softver korisnicima na strukturan način nudi procesne informacije u realnom vremenu, organizovane i prezentovane u odnosu na poziciju u kompaniji i GPS lokaciju zaposlenog. Ideja je da zaposleni više ne gube vreme u traženju pravih informacija, već da su one u trenutku dostupne svuda (u kancelariji, na terenu, kod kuće itd.). Proficy Mobile aplikacija je iz tog razloga projektovana da radi unutar veb okruženja i dostupna je na svim tipovima mobilnih uređaja (Android, iOS).

win911-1Osim prikazivanja informacija o ključnim indikatorima procesa (KPI), alarmnim stanjima, tekućim i obavljenim zadacima, Proficy Mobile omogućava i precizno izvođenje radnih koraka sa ciljem uspešnog završetka operativnih zadataka (Mobile Tasks). Mobile Tasks omogućava korisnicima pregled i izvršavanje različitih uputstava za rad. Dobar primer su elektronski standardni operativni postupci (eSOP) koje korisnici treba da slede u slučaju nesreće ili u slučaju kritičnog alarma/događaja. Osim toga, softver omogućava bolju kooperaciju i povezivanje zaposlenih tako što svaki korisnik tačno zna koji zadaci su do tog trenutka bili izvedeni, ko ih je izveo i sa kakvim problemima se pri tome susretao (Mobile Notes). Korisnici mogu da upisuju komentare u vezi sa zahvatima na određenoj opremi i da dodaju slike koje su snimljene na mobilnom uređaju, a beležnice se automatski sinhronizuju i na raspolaganju su svim ostalim korisnicima. Na taj način, korisnici mogu brzo da dođu do pravih informacija i da uštede vreme pri traženju istih. Uz detaljna uputstva za rad, bolju saradnju i povezivanje zaposlenih, garantovano je i kvalitetnije izvođenje svih radnih procesa.


win911-2

WIN-911

WIN-911 je partner GE-IP već više od 10 godina i predstavlja jedan od najboljih i najpoznatijih softvera u oblasti alarmiranja i obaveštavanja. Ovaj alat može u realnom vremenu putem različitih komunikacionih kanala da obaveštava korisnike o procesu proizvodnje kao i o kritičnim alarmima sistema. WIN-911 može da se poveže na bilo koje OPC-DA izvore ili direktno na Proficy iFIX HMI/SCADA sistem iz koga je moguć direktan uvoz tagova/alarma.

mobile911

Obaveštavanje o alarmima koji se prikazuju na Proficy iFIX HMI/SCADA sistemu, odvija se putem mobilnih i fiksnih telefona (putem SMS-a i/ili govorne pošte), pejdžera, veb preglednika, elektronske pošte, pametnih telefona ili tabličnih računara. WIN-911 aplikacija može se koristiti u mnogim oblastima gde su operateri mobilni i nisu stalno u direktnom kontaktu sa kontrolnim sistemom, odnosno gde je za rešavanje problema zaduženo više osoba (vodovodni sistem, sistemi za čišćenje otpadnih voda, energetski sistemi, industrija itd.).

win911-3

SMS obaveštavanje

Obaveštavanje i alarmiranje se odvija putem slanja SMS tekstualnih poruka na mobilne uređaje. Kada se u procesnom sistemu pojavi alarm ili kada dođe do potvrde alarma, WIN-911 sistem istog momenta šalje korisnicima SMS poruku. Korisnici mogu da pošalju SMS poruku i nazad u WIN-911 sistem, čime mogu da potvrde pojedinačne alarme ili da zatraže povratnu informaciju o trenutnom alarmnom stanju nekog procesa.

Moguća je i izrada naprednije logike obaveštavanja i eskalacije. Čest primer je slučaj da korisnik ne potvrdi alarm i tada sistem može obaveštenje o alarmu poslati i više puta istom korisniku ili eventualno nekim drugim korisnicima. Pri tome mogu da se kombinuju različiti načini obaveštavanja (npr. SMS i elektronska pošta) i uz uzimanje u obzir prioriteta alarma. Na taj način proces ne bi trebalo da trpi zbog nedostupnosti ili zauzetosti korisnika.

Za efikasnije slanje (SMS) obaveštenja omogućeno je i podešavanje grupe korisnika i alarma koje korisnici primaju, kao i podešavanje rasporeda kada su pojedini korisnici dostupni. Informacija o alarmu se šalje samo korisnicima koji su odgovorni za uklanjanje alarma, a koji su u datom trenutku na radnom mestu tj. na raspolaganju.

win911-4

Obaveštavanje putem e-pošte, pejdžera i govorna pošta

Obaveštavanje i alarmiranje može se odvijati i putem e-pošte ili alfanumeričkih pejdžera. Uz to, pozivanje i obaveštavanje o alarmnim stanjima može da se obavlja i putem telefonskih veza pri čemu mogu da se definišu bilo koje glasovne (audio) datoteke ili da se iskoristi mogućnost pretvaranja teksta u govor (»text-to-speech«).

Namenska aplikacija za tablete i pametne telefone

Ova opcija korisnicima nudi »push notification« način obaveštavanja, pregled i potvrđivanje alarma. Namenska aplikacija Mobile-911 prilagođena je za pametne telefone i tablete (iOS, Android ili BlackBerry) ili za veb interfejs (MobileView).

https://www.youtube.com/watch?v=RXfqK5laC54


Više informacija: Metronik Inženjering d.o.o., Jurija Gagarina 26v, 11070 Novi Beograd, Tel: +381 11 3166 721, www.metronik.rs

Aleksandar Dakić
Follow me