8.2 TOTAL SCORE

raspberry pi 4b computer – desktop kit

SBC
0 Out of 5

Based on 0 Users

Performanse 7
Softverska podrška 10
Periferije i IO 7
Kvalitet izrade 8
Cena 9
PROS
  • Dobre performanse
  • Mnoštvo konfiguracija
  • Najbolja softverska podrška na tržištu
CONS
  • Čudni HDMI priključci
  • Cena konfiguracija sa više RAM je visoka
Bottomline

Raspberry Pi 4B je prekretnica SBC industrije. To je trenutno najbolje podržan sistem na tržištu i najbolja SBC ploča za početnike.

Koje je vaše mišljenje o ovom proizvodu?
0 (0)

 

Raspberry Pi 4B je izašao pre par nedelja, donoseći veliki skok u performansama i mogućnostima u poređenju sa svojim prethodnicima. Prošla velika revizija ploče, Raspberry Pi 3 Model B+ je popločao put ka upotrebljivoj zameni za desktop, ali ipak nije u potpunosti dostigao taj cilj. Novi model obećava da je zbog svojih boljih specifikacija konačno uporediv sa pravim PC računarom.

Raspberry Pi 4B i Raspberry Pi 3

Raspberry Pi je uvek bio prvi izbor za hobiste, inženjere i programere. Njegova fleksibilnost, direktan pristup GPIO pinovima, niska cena, open-source hardver i softver, i neverovatna zajednica koja ga okružuje uzrokuje da sve veći i veći broj ljudi iskazuje intresovanje za platformu. Brojni projekti iz polja robotike, IoT tehnologije, kompjuterskih nauka i elektronike su zasnovani na Pi-u. Još jedno bitno polje primene je u edukaciji, za učenike koji se prvi put sreću sa programiranjem.

Raspberry Pi 4B tastatura i miš

Raspberry Pi 4B dolazi u tri varijante, koje se razlikuju samo po veličini RAM memorije. Osnovni model zadržava 1 GB koji su imali i njegovi prethodnici, kao i tredicionalnu cenu od $35. Modeli od 2 GB i 4 GB koštaju $45 i $55, respektivno. Takođe vredi pomenuti da je RAM novih modela LPDDR4, koji je mnogo brži od LPDDR2 RAM-a u prethonim pločama.

Sada se USB-C port koristi za napajanje ploče, dva USB 3.0 porta su konačno prisutna, kao i pravi gigabitni Ethernet, dva micro-HDMI porta (koja podržavaju 4K izlaz) i Bluetooth 5.0. Takođe, novi SoC je u srcu svega, sa značajno boljim procesorom i grafičkim čipom.

Nova ploča zadržava isti format – još uvek je to mali kompjuter veličine kreditne kartice koji mnogi znaju i vole. Ipak, vredi imati u glavi da je prisutan potpuno novi raspored portova, te da će nekim projektima biti potrebna modifikacija.

Novi model je takođe dostupan u Desktop Kit-u, koji se sastoji od 4 GB verzije Raspberry Pi 4B-a, kućišta, napajanja, žične tastature i miša, i kablova za povezivnje. Svaki kabl je ukrašen malim Raspberry Pi logom. Takođe, dobija se SD kartica sa instaliranim operativnim sistemom i knjiga sa uputstvima za projekte. Set se prodaje za oko $120.

Mi smo naš Desktop Kit dobili besplatno, direkno od Raspberry Pi Fondacije za ovaj review.

Raspberry Pi 4B priručnik

Prilikom prvog podizanja sistema, videli smo Pixel Desktop okružnje, koje nam je već poznato, ovaj put na Raspbian Buster operativnom sistemu. Raspbian je zvanični operativni sistem za Raspberry Pi računare, zasnovan na Debian-u. Softverska podrška je uvek bila jaka strana ove platforme, jer čak iako je zasnovana na ARM arhitekturi, veliki broj x86 je portovano – od interpretera kao NODE do kompajlera kao Java, i od internet pretraživača kao Vivaldi do softvera kao Wolfram Mathematica (za koju se dobije besplatna licenca za upotrebu na Raspbian-u).

Raspberry Pi 4B dolazi sa Broadcom BCM2711, četvorojezgarnim SoC-em zasnovanom na ARM Cortex-A72 arhitekturi. U poređenju sa Broadcom BCM2837 SoC-em (ARM Cortex A-53 baziran sistem) njegovih prethodnika, novi čip je zapanjujuć. Kompajliranje programa, pisanje tekstova (kao što je i ovaj tekst – pisali smo ga upravo na novom Raspberry Pi-u, u programu LibreOffice) i upravljanje fajlovima je veoma brzo. Naš stari Raspberry Pi 3 Model B+ čak ni ne prilazi novom modelu u performansama. On je čak četiri puta sporiji u testovima od novog modela. Dok su prethodni Pi računari bili dobri za web servere i pokretanje skripti, uvek su bili prespori za desktop primenu.

Surfovanje po internetu se takođe mnogo poboljšalo. 4 GB RAM-a su dovoljno veliki za veći broj otvorenih sajtova u Chromium-u. Nismo imali nikakvih problema u otvaranju i po 7 prozora i brzom prebacivanju između njih. Mali kompjuter jednostavno drži korak – nešto što stare ploče nisu mogle ni sa jednim prozorom. Wi-Fi je identičan prošlim modelima, ali je Ethernet sada ubrzan na pravi gigabit standard – preko 900 Mbps. Jedan mali problem koji smo ovde primetili je nedostatak hardverski ubrzanog dekodovanja u pretraživaču. Zbog ovoga, video na sajtovima ima artifakta i problema pri 1440p i 2160p rezoluciji. Ovo ne bi bio toliki problem da Raspberry Pi 4B jednostavno ne može da pusti 4K 60 Hz video, međutim, u našim testiranjima, u programu VLC, ova ploča savršeno glatko procesuira video visoke rezolucije. Ovo dokazuje da je reč o neoptimizovanom softveru.

USB 3.0 je konačno tu. Njegov 300 MBps transfer je značajno bolji od 30 Mbps transfera koji je USB 2.0 standard nudio. FTP serveri su uvek bili bitna primena Pi-a, i sada oni konačno nude performanse kupljenih servera. Gigabitni Ethernet zajedno sa USB 3.0 omogućavaju brz Cloud server za skladištenje fajlova u kući ili lokalu.

U našem testiranju, došli smo do nekih bitnih zaključaka vezanih za SD katrice. Pošto ove ploče sve podatke skladište na njima, njihova brzina je od kjučnog značaja. Kartice sporije od U1 klase bitno koče sistem. Takođe, SDXC kartice od 64 GB ili više imaju probleme pri kompatibilnosti.

USB-C konektor je tu za napajanje ploče. Čak iako sada vuče i do 8 W, nova ploča je ipak efikasna u potrošnji struje. USB-C sada omogućava Pi-u da pusti još 500 mA na povezane USB uređaje, tako da se eksterni hard diskovi mogu priključiti bez dodatnog napajanja. Mala greška u dizajnu ovog konektora onemogućuje nekim e-marked kablovima (npr. kablovi od laptop punjača) da napajaju ploču. Ovo se događa jer je kola za komunikaciju prepoznaju kao audio uređaj, te ne puštaju struju.

Dodaci u Desktop Kit-u su veoma kvalitetni. Zvanično napajanje daje čist, stabilan napon i može pustiti jaku struju. Tastatura i miš su žični. Tastatura sadrži USB hub sa 3 porta. Tasteri su mekani, ali veoma taktilni. Miš je težak i veoma prijatan za upotrebu. Svi dodaci imaju crveno-belu šemu boja koja izgleda veoma atraktivno na stolu. Dva micro-HDMI kabla su uljučena. Kućište se sastoji od dva dela: crvenog držača i belog poklopca. Poklopac se lako stavlja i skida. (U našim testovima, odredili smo da skidanje poklopca sa kućišta hladi računar i do 10 stepeni, ali više o tome kasnije.) SD kartica je… obična SD kartica, mada je priložen micro-SD na SD adapter obeležen Raspberry logom. Sve u svemu, ovaj set je savršeno rešenje za škole. Sa par jeftinih paketa, škola može obezbediti savremenu, brzu i fleksibilnu platformu za uvođenje učenika u svet IoT-a, elektronike i programiranja.

Pregrevanje. Da, morali smo stići do ovog pre ili kasnije. Ovo je jedini zaista negativni aspekt ove ploče. U Srbiji trenutno jeste toplo, i to možda doprinosi ovom problemu, ali ipak, Raspberry Pi ploče do sada se jednostavno nisu ovoliko zagrevale. Dizajn „heat-spreader-a“ koji se pojavio na Raspberry Pi Model 3B+ ploči se vratio. Čak iako je veoma dobar za lake zadatke, kao slanje e-mail pošte, nije dovoljno efektivan za surfovanje po internetu, te se novi Pi zagreje i do 85 stepeni. Ovo je problem jer pri visokim temperaturama Pi uradi „thermal throttle“, odnosno, privremeno ugasi grafički čip i uspori procesor dok se ne ohladi. Ovo uništava performanse. Vađenje Pi-a iz kućišta pomaže, ali ne dovoljno. Prilikom testiranja, shvatili smo da je hlađenje ove ploče na sreću veoma lako. Mahanje listom papira ispred ploče je stvorilo dovoljno protoka vazduha da temperatura padne na oko 60 stepeni. Iz ovoga dalje zaključujemo da je mali ventilator sve što je potrebno. Bez hlađenja, Pi je na Octane 2.0 Web Benchmark testu ostvario 1800 poena, a sa hlađenjem oko 8200 poena, što je skoro četiri puta bolje.

Za serverske zadatke, web hosting ili elektroničke projekte, hlađenje nije potrebno, ali za dekstop upotrebu svakako jeste.

Raspberry Pi 4B originalno kućište

 

Zaključno, Raspberry Pi 4B je divan dodatak seriji. On nudi sve što su i njegovi prethodnici, i još preko toga. Svi web, medijski, IoT i drugi projekti će raditi na novom modelu, samo još brže i bolje. Svi AI i programerski projekti će biti responzivniji. Većina starih HAT dodataka će radit jer je GPIO isti. Ovo je isti Raspberry Pi kojeg svi znamo i volimo, samo poboljšan. Ovo je isti Raspberry Pi kojeg možete sakriti u neki ugao, i pristupati mu preko VNC i SSH protokola, bez monitora, kao server, ali ipak, ovo je prvi Raspberry Pi koji je dovoljno dobar za pravu PC upotrebu. Za čitanje e-mail poruka i gledanje YouTube videa. Brz je, a to govori mnogo. Čak su i stari Pi računari mogli da pokrenu desktop UI – par članova naše redakcije su veliki ljubitelji ovih ploča, i u prošlosti su programirali brojne projekte direktno na njima. Verujte nam, iskustvo nije bilo dobro. Sa druge strane, Raspberry Pi 4B nudi upeglano desktop iskustvo koje želite da koristite. Iskustvo koje se ne razlikuje od pravog računara. Da, ovo nije mašina za AutoCad i drugi zahtavan softver, i da, ima nekoliko malih problema, i hlađenje je svakako potrebno za desktop upotrebu. Ipak, mi konačno vidimo perspektivu upotrebe ove male, moćne ploče sa legendarnim prethodnicima kao računara za dnevne zadatke. I ono što vidimo je divno.

Aleksandar D.
Follow me