Raspberry Pi koji je upravo predstavljen tržištu je predstavnik nove generacije Rospberry Pi 4, i značajno je brža i mnogo sposobnija verzija populatnog industrijskog računara na jednoj ploči (single-board computer). Sa cenom koja se kreće od samo $35 za najslabiji model, on omogućava kreiranje ekonomičnih industrijskih IoT rešenja, ubrzavajući time digitalnu transformaciju kroz celu industriju.
U ponudi su varijante od 1GB, 2GB i 4GB, pa Rospberry Pi 4 može služiti kao low-cost, low-power embedded kontroler, ali i kao Linux radna stanica sa svim mogućnostima. Prvi put će biti moguć i razvoj i implementacija industrijske IoT aplikacije na jednoj hardverskoj platformi.

  •  Nova generacije najprodavanijeg britanskog PC račurana dramatično smanjuje troškove digitalno transformišući poslovne procese, proizvode i usluge.
  • Donoseći perfermanse ekivivalentne PC računarima u cenovni rang ispod $50, Raspberry Pi 4 je prirodni izbor za razvoj i primenu industrijskih IoT aplikacija.
  • Nova 4K dual-screen mogućnost povećava primenjivost ovog majušnog kompjutera u skučenom prostoru i onda kada je potreban prikaz na dva ekrana.
  • Gigabitni Ethernet, bežična mreža i poboljšani serijski interfejspodržavaju mrežno nadgčedanje i kontrolu velikog broja raznolike industrijske opreme.

Kombinovanjem Gigabit Etherneta, 802.11ac bežične mreže i Bluetooth 5.0 standarda, sa celim setom standardnih serijskih interfejsa, Raspberry Pi 4 je idealan most između fizičkog sveta i mreže. Može biti lisni čvor u IoT mreži, ili agregator podataka velike mreže čak i low-cost senzora. Sa moćnim kvadkor ARM Cortex-A72 procesorom koji radina 1,5GHz, sposoban je da lokalno izvede sofisticirano procesiranje, smanjujući potrebu za mrežnim kapacitetom ka centralnoj jedinici i smanjuje brigu vezanu za privatnost adresa u aplikacijama sa distribuiranim mašinskim učenjem (distributed machine-learning applications).

Sposobnost da dekoduje high-dynamic-range 4Kp60 HEVC video, i pokreće simultano dva HDMI displeja pri rezoluciji od 4K, znači da je Raspberry Pi 4 bolje nego ikada prilagođen za multimedijalne aplikacije: primer može biti sistem za digitalno označavanje, gde sada jedna jedinica može kontrlisati dva nezavisna panela uz izuzetno mali prostor potreban za fizičko smeštanje i instalaciju klijenta.

I pre su se Raspberry Pi modeli koristili za veliki broj raznovrsnih aplikacija u industriji ili sa komerijalnim kontekstom, od lanaca hotela, stanica za vodonična goriva, pa do „pametnih“ fabrika uključujući tu i Sony Uk Technology Centre. Popularnost je proizašla iz dobitne kombinacije niske cene, visoke pouzdanosti, dostupnosti i pregršta open source softvera, uz implementaciju otvorenih standarda. Raspberry Pi 4 nastavlja sa tom tradicijom, pružajući preduzećima svih veličina pristup do pravih alata potrebnih da digitalno transformišu svoj biznis. Kao i sa svim Raspberry Pi proizvodima, kompatibilnost sa prethodnim modelima je zadržana, što omogućava laku migraciju postojećih Raspberry Pi instalacija na novi model.

Raspberry Pi suosnivač Eben Upton kaže: „Kao što mi pomažemo da programiranje bude prihvatljivije korisnicima, mi i demokratizujemo digitalne inovacije poslovnim i javnim servisima. Danas, preko 50% naših $35 Raspberry Pi jedinica je namenjeno industrijskoj i komercijalnoj upotrebi, Raspberry Pi 4 je sagrađen na tom uspehu, donoseći veliko povećanje performansi pri istoj niskoj ceni. Želimo da kreiramo iste mogućnosti svima u našoj digitalnoj sferi, pružajući low-cost platformu za tehnološke inovacije koja je dostupna svakoj organizaciji, od start-upa pa do multinacionalnih kompanija.“
Steve Dalton OBE, direktor u Sony UK Technology Centre kaže: “ Mi smo izuzetno ponosni jer smo odabrani da budemo proizvodni partneri nove generacije Raspberry Pi 4 kompjutera. Naš pogon u Pencoedu je u prethodnih šest godina neprekidno rasao, to je nešto na šta smo izuzetno ponosni. Naš rast je neraskidivo vezan za uspeh Raspberry Pi projekta i počastvovani smo kada gledamo kako se naše dugogodišnje partnerstvo nastavlja lansiranjem nove generacije Raspberry Pi kompjutera.

 

„Nama je uzbudljivo da posmatramo kako Raspberry Pi tehnologija nastavlja da evoluira, jer mi nismo samo proizvođači, već mi Pi kompjutere uključujemo u naše izazovne i inovativne procese, pomerajući granice moderne proizvodnje. Za UK proizvodni sektor, veliko je postignuće internacionalni uspeh, low-cost elektronskog proizvoda koji se izrađuje u Velsu u velikoj seriji.“

Raspberry Pi 4 je od 24. juna dostupan na tržištu kod licenciranih partnera element14 i OKdo kao i kroz globalnu mrežu akreditovanih distributera.


Više informacija na: www.raspberrypi.org

Aleksandar Dakić
Follow me