9.0 TOTAL SCORE

Toocaa 2

STEM
5 Out of 5

Based on 4 Users

Kvalitet izrade 9
Implementirana tehnologija 9
Ease-of-use 9
Odnos cena/performanse 9
Pros
  • Potpuna višeslojna bezbednost za korisnika
  • Ugrađen sistem za odvođenje čestica i mirisa omogućava rad i u učionicama i domovima korisnika
  • Izuzetna preciznos 10 W laserskog modula omogućava filigranski rad
Cons
  • Saće bi moralo biti veliko koliko je cela površina radnog prostora zbog mogućeg oštećenja podloge
  • Brine nas otkaz sigurnosnog dongla i mogućnost njegove nabavke u slučaju kvara ili gubljenja
  • Osnovni paket materijala koji se dobija uz uređaj je nedovoljan
Bottomline

Toocaa 2 laserski graver i kater je bezbedno, kvalitetno i čisto rešenje za STEM, mejkersku i poluprofesionalnu upotrebu, gde obradni komadi nemaju dimenzije veće od 55 cm, a obradna površina ne zahteva veći prostor od 40 x 40 cm. Savišestrukim bezbedonosnim opcijama i ugrađenim ventilacionim rešenjem primenjiv je i u životnim i zajedničkim prostorijama, ne samo u namenskim radionicama.

Koje je vaše mišljenje o ovom proizvodu?
5 (4)

 

Novi Toocaa L2 laserski graver i kater pojavio se na tržištu u maju mesecu 2024. godine i odmah skrenuo pažnju kampanjom koja se fokusirala na bezbednost i minimalan uticaj na radno okruženje. Kompanija Elecfreaks je već imala iskustva sa izradom laserskih gravera i katera sa svojim prvim modelom Toocaa kojim je upotpunila ponudu opreme za mejkerske laboratorije uz svoje odlične STEM pakete. Toocaa je već tada bila dobro osmišljena mašina kojom su učenici sa lakoćom mogli da izrade predmete, pre svega od drvenih pločastih materijala, ali i da označe graviranjem drvene, plastične i metalne objekte. Korišćenjem prilagođenog CAD softvera lako se ulazi u kreativni svet kroz očigledno stvaranje. Poučeni iskustvom na prvom modelu, Elecfreaks je izradio novi Toocaa L2 laserski graver i kater pokušavajući da ga učini što je više moguće prilagođenim za STEM upotrebu. Ova recenzija i ima za cilj da otkrije koliko su u tom naumu i uspeli, a koristićemo Toocaa L2 sa 10 W laserom, Toocaa Air Assistant Kit i Toocaa Laser Cutting & Engraving 400*400 mm Honeycomb iz paketa koji nam je poslala kompanija Elecfreaks za potrebe pisanja ove recenzije.

Opis Toocaa L2

Prvo iznenađenje je bila težina pošiljke koju nam je saopštila špediterska služba i pre nego što je mašina i stigla do nas – 15 kg opreme nije nešto što uobičajeno stiže poštom. U prvoj kutiji nalayio se sam Toocaa L2 laserski graver i kater. U tom trenutku nismo znali da li je u pitanju 10 ili 20 W model.

photo: magazin Mehatronika

Čim smo otvorili kartonsku kutiju shvatili smo da je uređaj nesastavljen, ali da su svi delovi pažljivo raspoređeni i zaštićeni folijom i fiksirani u ležište od sunđera. Pregledali smo detaljno kompletan sadržaj i možemo potvrditi da je sve bezbedno spakovano te je tako i stiglo bez ikakvog oštećenja.

photo: magazin Mehatronika

Pre montaže, otvorili smo i dodatne dve kutije. U manjoj, ali težoj nalazio se Toocaa L2 Air Assistant Kit. To je vazdušna pumpa – kompresor čiji se izlaz vezuje za lasersku glavu i protokom vazduha otklanja užarene čestice predmeta koje otpadaju prilikom graviranja ili sečenja. Napaja se zasebnim napajanjem od 24 VDC, 1 A, a na sebi ima regulator snage kojim se reguliše količina izduvanog vazduha. Stoji na četiri gumene nožice koje ne prenose vibraciju na podlogu, te je rad tih, ali primetan.

Toocaa Air Assistant Kit

photo: magazin Mehatronika

U najmanjoj kutiji nalazilo se metalno saće veličine 40×40 cm koje se koristi kao podloga za obradni komad. Posebno je koristan prilikom sečenja, kada laserski zrak prolazi kroz rez i biva „uhvaćen“ strukturom saća, čime zbog refleksije o njegovu složenu strukturu slabi i disipira ravnomernije toplotu na podlogu. Sa donje strane saća se montira lim veličine 40×40 cm koji ga zatvara. Montaža je veoma jednostavna sa četiri plastična ugaona držača. Nažalost sa tim držačima smo imali problem. Oni su izuzetno tanki, a saće je spakovano bez dodatnog obezbeđenja od udaraca u toku transporta. Pogađate, tri od četiri ugaonika su stigla polomljena.

Toocaa Honeycomb

photo: magazin Mehatronika

Generalno se može raditi i bez saća, samo sa metalnim limom kao zaštitnom podlogom, budući da ga laser ne može probiti. Mana je što se tačkasto zagreva i što je moguć odbljesak laserskog zraka sa njegove površine. Mana saća je što se vrlo brzo u njegovu strukturu nataloži smola i ostaci iz drveta nastali prilikom sagorevanja i počinje da intenzivno miriše. Gotovo ga je nemoguće oprati, pa ga kada dođe vreme treba zameniti.

Montaža

U paketu se dobija i kutijica sa osnovnim alatom i dodatnim delovima. Njen sadržaj je dovoljan za potpuno sastavljanje Toocaa L2 laserskog gravera i katera, što nas je obradovalo.

photo: magazin Mehatronika

Ono što izdvajamo unutar nje je zavrtanj sa posebnim vrhom koga gotovo sigurno nemate među svojim alatom. Tu je i dodatno sočivo za lasersku glavu koje je potrebno posle određenog vremena promeniti, jer se na njemu nakupljaju katranska isparenja drveta pri graviranju i sečenju. Njegovim zamućenjem opada intenzitet zraka i dolazi do promene kvaliteta laserskog snopa. Donija se i praktičan USB čitač microSD kartica i USB-A sigurnosni dongl koji se mora utisnuti u port na samom Toocaa L2. Na ovaj potonji posebno obratite pažnju, jer bez njega Toocaa L2 neće raditi.

photo: magazin Mehatronika

Sklapanje je detaljno objašnjeno u lepom i kvalitetnom tehničkom uputstvu za sastavljanje koje dolazi u šarenoj luksuznoj kutiji. Začudila nas je kutija za uputstvo, ali moramo priznati da je dopadljivo. Svaki korak je ilustrovan posebnom montažnom slikom, često uz link ka dodatnim online objašnjenjima.

photo: magazin Mehatronika

Osnovni ram je od matiranog metala, a u fabrici su montirani svi mehanički delovi pogona i podešeni da rade odmah po uključenju. Za pozicioniranje nosača laserske glave po y osi koristi se zupčasti kaiš vešto sakriven unutar bočnih metalnih profila rama. Potpuno je zaštićen od slučajnog pristupa time što je oklopljen njime.

photo: magazin Mehatronika

Na jednom od uglova, veoma dopadljiv logo od sjajnog metala u skladu sa čistim industrijskim dizajnom. Nemojte se zbuniti što nema oznake 2, jer ovo nije oznaka uređaja već ime novog brenda kompanije Elecfreaks, koja je odlučila da Toocaa bude prepoznatljivo ime za sve njihove gravere i katere. Kako u realnom svetu, tako i na internetu, Toocaa je dobila potpuno novi i zaseban sajt koji promoviše ovaj brend.

Toocaa 2 logo

photo: magazin Mehatronika

Servo motor koji pokreće nosač laserskog modula je ugrađen sa donje strane profila i omogućava njegovo precizno pozicioniranje. Kablovi su uredno spakovani u kvalitetne energetske lance koji ih štite prilikom kretanja mehaničnih delova Toocaa L2 laserskog gravera i katera.

photo: magazin Mehatronika

Toocaa laserski modul od 10 W

Toocaa L2 se kao kompletan uređaj izrađuje u dve verzije: sa laserskim modulom od 10 W i snažnijim od 20 W. Na sajtu se može pronaći u ponudi i modul od 2,5 W, i njega je moguće odvojeno dokupiti . Svi moduli se istih fizičkih dimenzija i montiraju se na isti klizni nosač u obliku šine na ramu.

photo: magazin Mehatronika

Pažljivim pregledom laserskog modula uočavamo brižljivu pažnju proizvođača vezanu za bezbednost. Izvor laserskog snopa je pored metalnog usmerivača dodatno zaštićen transparentnim narandžastim plastičnim štitnikom, te ne postoji način da sa strane ikako usmerite pogled ka njemu.

photo: magazin Mehatronika

Gledajući sa donje strane vidimo da je telo laserskog modula kompletno izrađeno od metala sa velikim brojem rebara čiji je cij da efikasno disipiraju energiju diodnog laserskog izvora u toku rada. Nema realizovanog aktivnog hlađenja.

Na slici ispod vidimo i bočno postavljenu diznu za vazduh iz Toocaa Air Assistant Kit-a koji se dovodi fleksibilnim crevom. Vazduh se dalje sprovodi unutar metalnog laserskog usmerivača odakle vertikalno izlazi direktno na obradno mesto. Time se uklanjaju ostaci spaljenog materijala prilikom sečenja i graviranja i smanjuje količina isparenja koja dospevaju do sočiva lasera.

photo: magazin Mehatronika

Montaža glave je veoma jednostavna i svodi se na spuštanje niz već postavljene šine sa dve vertikalne vođice.

photo: magazin Mehatronika

Sočivo lasera nema autofokus te je potrebno svaki put kada se promeni debljina materijala koji se obrađuje podesiti fokus manuelno. Za tu svrhu koristi se odstojnik montiran sa bočne strane laserskog modula i koga treba za tu svrhu spustiti u donji položaj. Visinu laserske glave podešavamo tako da vrh odstojnika dodiruje površinu koju obrađujemo. U tom slučaju će laserski zrak biti fokusiran na pravilnoj udaljenosti i imati najmanju tačku reza. Ponekad želimo da rez bude deblji pa u tom slučaju možemo pomeriti malo glavu po visini, obično do debljine novčića. Slično se može eksperimentisati i prilikom graviranja ukoliko nam je potreban blagi efekat zamućenja na nekom materijalu. No ove odluke spadaju u majstorsku veštinu vezanu za konkretan slučaj i stiču se iskustvom.

photo: magazin Mehatronika

Na kraju je potrebno povezati kabal za kontrolu i napajanje laserskog izvora i pričvrstiti ga sa dva zavrtnja kako se ne bi iskopčao pri radu, budući da se modul sve vreme pomera. I ovde, kao i na mnogim drugim mestima potrebno je koristiti imbus ključeve koje smo dobili u alatu sa specijalnim vrhom.

photo: magazin Mehatronika

Pokretanje lasera po x osi je preko dva točka koji lako klize preko profila. Nema nikakvog podmazivanja, kao ni na drugim mehaničkim delovima, čineći uređaj čistim. Iako ima sitnih čestica prašine koje se odvajaju prilikom obrade ni nakon dugotrajnog rada ne dolazi do zastoja usled ulepljivanja.

photo: magazin Mehatronika

Zaštitni poklopac

Nakon postavljanja laserskog modula na konstrukciju, potrebno je postaviti zaštitni poklopac. Konstrukciono nije složen, te se ceo postupak svodi na zavrtanje šrafova u unapred izbušene rupe, čime se spajaju narandžasti plastični zaštitni paneli i metalne lajsne koje drže oblik i čvrstinu poklopcu. Paneli i lajsne su međusobno slične i lako bi ih bilo zameniti da nisu jasno su označene identičnim nalepnicama u slučaju da se međusobno spajaju. Jednostavno i veoma praktično.

photo: magazin Mehatronika

Interesantan detalj su dve šarke koje se nalaze sa gornje strane poklopca i koje omogućavaju nesmetano otvaranje i prilaz radnoj površini. Nalaze se na polovini poklopca i prilikom otvaranja poklopac će tražiti oko 40 cm slobodnog prostora iznad uređaja. Odavde preporučujemo da vam za ugodan rad sa Toocaa L2 treba prostor veličine bar 1 x 1 x 1 m kako bi mogli da manipulišete bez problema. O ovome vodite računa ako ste planirali da ga postavite u neku policu ili ormar. Idealno mesto za ovaj uređaj je radni sto većih dimenzija u blizini ventilacionog otvora.

photo: magazin Mehatronika

Radni prostor u unutrašnjosti poklopca je dimenzija 60 x 60 cm, mada je saće na kome se radi 40 x 40 cm, što je i maksimalna veličina reza sa ovim saćem. Na to se mora paziti kako ne bi došlo do oštećenja podloge na koju ste postavili Toocaa L2.

Radni prostoj je osvetljen sa ugaonim led nizovima koji se montiraju uz samu ivicu gornje strane poklopca. Usmerene su ka unutra i njihova svetlost ne zaslepljuje pogled od spolja. Uključuju se automatski sa uključivanjem uređaja.

photo: magazin Mehatronika

Deo poklopca koji se otvara je samostojeći što je postignuto sa dva pneumatska amortizera postavljena uz ivice poklopca. Oni ne samo da drže otvoren poklopac u gornjem položaju, već obezbeđuju meko zatvaranje mašine.

photo: magazin Mehatronika

Da bi se osigurala bezbednost, implementirana je zaštita detekcijom položaja poklopca. Blizinski  prekidač je smešten uz ivicu i neće dozvoliti rad lasera ukoliko je poklopac otvoren ili ukoliko neko pokuša da ga u toku rada otvori.

photo: magazin Mehatronika

Elegantno je i rešenje kojim je brendiran uređaj sa gornje strane. Dve metalne pločice postavljaju se sa svake od strana plastičnog panela i stoje na mestu priljubljene ugrađenim neodijumskim magnetima. Nema lepljenja i nema otpadanja. Odlično rešenje.

Toocaa 2 pločica

photo: magazin Mehatronika

Zagađenje radnog prostora

Budući da se u toku rada oslobađa određena količine prašine, ali i gasova koji nastaju spaljivanjem sloja komada koji obrađujemo, to neumitno dovodi do pojave neprijatnih mirisa i čestičnog zagađenja u radnom prostoru. Znamo da zagađenje kod diodnih lasera potiče isključivo od isparenja sagorelog predmeta koji se obrađuje, generalno drveta. Ako ne poseduju veliku količinu lepkova, boja ili neki vid plastifikacije površine, ona generalno nisu štetna, ali su intenzivnog mirisa.

Ventilacija prostorije kakva god da se izvede, samo može da smanji trajanje, ali ne i pojavu čestičnog i mirisnog aero zagađenja. Toocaa L2 je ovaj problem rešila u osnovi postavljanjem snažnog ventilatora sa zadnje strane poklopca, odakle se zavitljivim rebrastim crevom zagađen vazduh odvodi do ventilacionog otvora. Za prostorije koje nemaju predviđen ventilacioni otvor, Toocaa nudi zaseban uređaj za prečišćavanje. Mi taj uređaj nismo dobili u ovom paketu, a sa obzirom na njegovu cenu koja gotovo prevazilazi cenu samog Toocaa L2 jasno je da je on izbor samo onda kada drugih rešenja nema. Čak i tada, upitno je koliko je filtracija na duže staze efikasna i finansijski isplativa.

photo: magazin Mehatronika

Kao što smo već rekli, snažan i tih ventilator se montira na zadnjem panelu i sve što treba paziti je pravac postavljanja prilikom montaže, kako bi vazduh izbacivao, a ne uvlačio u mašinu. Ventilator je efikasan u svim slučajevima sem u graničnom gornjem levom i desnom uglu, kada ipak menja količina čestica, posebno one koje nastaju ispod obradnog predmeta prilikom sečenja, uspeva da pobegne sa donje strane Toocaa L2. Koliko god ventilator bio jak, to će se desiti, te savetujemo da saće držite centrirano na radnoj površini.

Kako je Toocaa L2 po y osi duboka 80 cm, a ventilator se sa prirubnicom za cev montira sa spoljne strane dolazimo da je 1 m minimalno neophodan prostor u koga se može ubaciti Toocaa L2. U slučaju da je otvor za ventilaciju bočno, potrebno je i više prostora jer rebrastom crevu treba dodatni prostor za savijanje.

Rad sa Toocaa L2 laserskim graverom i katerom

photo: magazin Mehatronika

Pre startovanja Toocaa L2 dobro je pogledati malu crnu konzolu sa desne strane uređaja gde se nalaze svi dostupni portovi. Prvi je prekidač i on je jasan. U pitanju je taster za uključenje mašine.

Nakon njega nalazi se microSD ležište u koga se može ubaciti microSD kartica sa fajlom koji se gravira ili seče snimljen kao GCode (ekstenzija .gc) iz LightBurn ili LaserGRBL programa. Mi smo koristili LightBurn koji je komercijalni program, ali sa veoma pristupačnom licencom od svega $60 što smatramo više nego razumnom podrškom timu koji razvija ovaj odličan softver. Druga opcija, LaserGRBL je besplatna.

Screenshot: magazin Mehatronika

Drugi način pokretanja procesa graviranja i sečenja je direktnim povezivanjem preko USB-C porta koji je sledeći u nizu. U tom slučaju direktno iz programa možete upravljati radom Toocaa L2 laserskog gravera i katera. Ovo podrazumeva da imate računar u blizini mašine, ali dobijate daleko veću fleksibilnost i kontrolu prilikom rada.

Screenshot: magazin Mehatronika

Sledeći otvor je u stvari ulaz za napajanje Toocaa L2. Napajanje se dobija uz uređaj i njegove specifikacije su: 24 VDC, 3A. Uz njega dobijaju se i napajanja sa ventilator i za Air Assistant Kit. Ona su manja i oba su po 24 VDC, 1 A. Zaključujemo da je ukupno angažovana snaga za Toocaa L2 nekih 120 W maksimalno.

Najzad, poslednji USB-A ulaz je mesto za bezbednosni USB-A dongl koji se mora utaknuti u USB port da bi laserska glava počela da radi. Dongl se nalazi u kutiji sa alatom. Brinite o njemu. To je još jedan od bezbedonosnih detalja koji onemogućava neovlašćeno i slučajno korišćenje uređaja. U STEM primeni, na času organizator nastave ovime ima dodatnu kontrolu nad radom mašine.

Toocaa 2

photo: magazin Mehatronika

Uključen Toocaa L2 izgleda profesionalno, moderno i lepo. Pored gornjih led nizova koji služe da osvetle radni prostor i koji su bele boje, postoji i dodatni led niz na dnu prednje strane koji menja boju u zavisnosti od režima rada. Plav je kada uređaj radi, a trepće crveno kada se dogodila neka od grešaka u radi koja ga je zaustavila.

Da bi laser počeo sa radom, potrebno je da zadovolji sve bezbednosne uslove:

  • da poklopac bude zatvoren,
  • da sigurnosni dongl bude u USB-A portu,
  • da Toocaa L2 miruje i bude horizonatlno postavljen, jer ima ugrađen i akcelerometar i senzor položaja, te če zaustaviti rad i ako bi se nagnuo i ako je udaren,
  • da nema dima ispod poklopca, što detektuje ugrađeni senzor i time sprečava samozapaljivanje predmeta koji se obrađuje.

Uz trostruku optičku zaštitu laserskog izvora: zaštitnim plastičnim štitom na laserskom modulu, zaštitnim poklopcem kojeg smo izgradili i zaštitnim naočarama koje dolaze u kompletu, zaista možemo reći da je Toocaa L2 bezbedan za rad u STEM nastavnom procesu gde mnoštvo učenika i njihov duh mogu dovesti do neugodnih situacija. U mejkerskom i kućnom korišćenju, ove zaštite samo doprinose lagodnom osećaju u radu.

Test rada Toocaa L2 laserskog gravera i sekača

Da bi istestirali realnu primenu i rad ovog uređaja izradili smo veći broj različitih predmeta. Pre dalje analize moramo napomenuti da smo dobili Toocaa L2 sa manjim laserom od 10 W koji ipak nije targetiran ka graviranju metalnih predmeta, mada ni jedan diodni laser to i nije. 10 W modul ipak može ispisivati po anodizovanom aluminijumu i obojenom metalu. Kod ove druge mogućnosti, pre bi mogli reći da gravira sloj boje, nego što menja strukturu metala. Mislimo da je laser od 20 W primereniji za ovu namenu i verujemo da ćemo u budućnosti isprobati i taj laser. Treće laser od 2,5 W bi pre svega bio namenjen za fino graviranje drvenih objekata.

Prvi projekat koji smo uradili, i koji i dolazi na microSD kartici sa uređajem je simpatični lav „Do not disturb“. Odabrali smo komad iverice koji smo i dobili uz uređaj debljine 3 mm. Uradili smo dva uzorka: desni bez uključenog Air Assistant Kit-a i levi sa uključenim na nekih 20 %. Ako pažljivo pogledate videćete da je vazduh oduvao nagorele čestice pre nego što su uspele da se zalepe za drvo i učinio otisak čistijim. Treba biti oprezan sa intenzitetom vazdušnog toka, posebno kod obrade papira ili kartona. Moramo da istaknemo da je moguće obrisati, često i u potpunosti ove tragove Zippo benzinom.

photo: magazin Mehatronika

Pre bilo kakve upotrebe potrebno je definisati dva parametra vezana za rad lasera koji određuju rezultat delovanja zraka na objekat. Toocaa je na sajtu dala neke preporučene vrednosti, ali imajte na umu da se svaki materijal razlikuje, da se dva komada drveta ne razlikuju samo po vrsti od koje se izrađuju, već i po suvoći, starosti, gustini, načinu obrade i da ipak morate prilagoditi vrednosti vašem materijalu.

Prva od te dve vrednosti je intenzitet zraka i on se obično definiše u % u opsegu od 0 do 100 % ukupne snage. Drugi je brzina kojom se laserska glava kreće dok emituje zrak. Što je brzina veća uticaj na podlogu je manji. Pre nego što započnete rad na novom materijalu, dobro je uraditi test kartu sa različitim kombinacijama ovih parametara. Za dalji rad uradili smo testove na drvetu, MDF ploči debljine 3 mm i plavom rebrastom kartonu debljine 0.5 mm.

Prvo smo isprobali šta Toocaa L2 može da uradi na plavom reljefnom kartonu debljine 0.5 mm. Kao što smo i očekivali, prosecanje se može vršiti velikom brzinom, a mi smo se uverili da pri 1000 mm/min treba svega 30% snage lasera.

photo: magazin Mehatronika

Za crtanje graviranjem brzine zaista mogu biti velike, sa tim da za brzine ispod 6000 mm/min dolazi do progorevanja kartona. Treba dakle ići na bar 8000 mm/min i računati da boja ovog kartona prvo bledi, a nakon toga papir tamni pod uticajem toplote.

photo: magazin Mehatronika

Test na šperploči od breze je pokazao da se za brzinu od bar 6000 mm/min dobijaju sve varijacije braon boje bez udubljivanja materijala.

photo: magazin Mehatronika

Ako se želi reljefna struktura graviranja brzina od 4000 mm/min daće pri 100% snazi lasera reljef dubine 0.5 mm. Ukoliko se želi još izraženiji reljef treba još smanjiti brzinu. Od debljine ploče zavisi kada će doći do proboja materijala.

photo: magazin Mehatronika

MDF nam se više dopao za rad, a nakon isprobavanja više debljina smatramo da je onaj od 3 mm idealan. Laser ga sa lakoćom i relativno brzo proseca. Pravi uredan tanak rez koji omogućava kasnije uklapanje, što ćemo i videti na daljim testovima. Opet, ne dolazi do preteranog oštećenja materijala usled dugog zadržavanja lasera u jednoj tački. Vidimo da do prosecanja dolazi i pri brzini od 200 mm/min sa snagom lasera od 70%.

photo: magazin Mehatronika

Za graviranje i crtanje po materijalu, potrebne su veće brzine pomeranja glave kako ne bi došlo do bušenja. Vidimo i da brzina od 8000 mm/min postiže dovoljan raspon zatamnjenja, što garantuje i veliku brzinu štampe i malo zagrevanje površine materijala.

photo: magazin Mehatronika

Poučeni prethodnim iskustvom postavili smo podešavanja 300 mm/min i 100% za sečenje i 6000 mm/min 100% za graviranje i izradili identične tri pločice na: MDF-u, balzi i brezinom furniru. Nismo uključili Air Assistant Kit i dobili rezultat kao na slici ispod.

photo: magazin Mehatronika

Test smo ponovili ovaj put sa jednom fotorafijom iz naše arhive. Prvo na MDF-u.

photo: magazin Mehatronika

Nakon toga na balzi.

photo: magazin Mehatronika

I najzad na brezovoj šperploči.

photo: magazin Mehatronika

Dalje testiranje je otišlo u pravcu mogućnosti da se izrade predmeti. Odlučili smo se za MDF kao tehnički najbolji od materijala koje smo imali na raspolaganju.

photo: magazin Mehatronika

Toocaa L2 je sa lakoćom za nekih 10 minuta prosekao drvo koje smo mu dali i to sa takvom preciznosti da smo i nakon odvajanja mogli da ga vratimo u svoj fizički negativ. Rez je bio toliko tanak da se nije pojavio ni najmanji zazor. Čistoća reza je odlična i nije bila potrebna nikakva dorada sem odvajanja suvišnih delova, sa tim da je većina sama i ispala.

photo: magazin Mehatronika

A onda smo isprobali sečenje prethodno ofarbanog MDF panela. To je po nama bolja opcija od kasnijeg farbanja ukoliko želite da se vidi tipičan rez nagorelog drveta. Ukoliko pak želite efekat sličniji izradi od plastike, odlučite se za farbanje nakon rezanja.

photo: magazin Mehatronika

Jedan interesantan kolaž dobili smo od više delova koji se postavljaju slojevito nakon sečenja. Prečnik kruga osnove je 5 cm, pa stoga možete imati i osećaj koliko su debla stabala tanka. Ni jedno od njih nije bilo oštećeno nakon sečenja.

photo: magazin Mehatronika

Ta preciznost nas je ponela da probamo da izradimo nešto zaista filigransko. U pitanju je srce širine 3 cm. Ovde smo namerno dali sliku poleđine da bi ilustrovali sitne ostatke u vidu dlačica koje su nastale prilikom izvlačenja nepotrebnih delova. Finijim podešavanjem lasera bi to moglo da se koriguje. Ipak, smatramo ovo gotovo neverovatnim rezultatom jer nije došlo do spaljivanja materijala, ni jedan deo nije greškom otpao, a sa prednje strane gledano srce izgleda savršeno. Obratite pažnju na srednje srce i njegove izuzetno tanke konture.

photo: magazin Mehatronika

Najzad pronašli smo male isečke grane nekog drveta i hteli da se tu potpišemo. Pozicioniranje ovako malog objekta je bilo jednostavno upravo zahvaljujući samom postupku. Pritiskom na dugme sa prednje strane Toocaa L2 laserski modul sa jedva upaljenim laserom, tek da daje vidljivi svetlosni zrak, ocrtava ukupno područje unutar koga radi štampu. Nameštanjem komada unutar tog svetlosnog pravougaonika lako se pozicionira i ovako mali predmet.

photo: magazin Mehatronika

Zaključak

Nakon mesec dana korišćenja Toocaa L2 laserskog gravera i katera sa laserskim modulom od 10 W i Air Assistant Kit-om možemo potvrditi da je ovo izvrstan proizvod. 10 W laser je idealan za drvene pločaste materijale, ali i za karton ili tanku plastiku. Da, izradili smo i interesantnu kutiju za odlaganje.

photo: magazin Mehatronika

Za mejkersku upotrebu bi preporučili MDF od 3 mm kao idealan, uniforman po strukturi materijal koji se lako obrađuje. Ne ispušta mnogo katrana, kao što nam se pak događalo zbog prisustva lepkova u srednjem sloju šperploče, te ne ostavlja mnogo reziduuma po površini uz liniju prolaska lasera. Ravan je, što je često bio problem kod prirodnih drvenih materijala, čime se narušava fokus lasera i gubi na kvalitetu rada. Lako se farba i odlično savija nakon specifičnog zarezivanja u slučaju potrebe.

Bezbednost je u prvom planu. Višestepeni nivoi zaštite, i u smislu onemogućavanja da zrak uopšte napusti radni prostor i u smislu gašenja lasera u slučaju bilo koje nepravilnosti u radu, u STEM upotrebi u obrazovanju, kao i u kućnim uslovima rada gde nema striktnih propisanih pravila ponašanja čine ovaj uređaj prvom preporukom.

Realizovano odvođenje čestica, gasova i mirisa koji nastaju u toku rada kroz posebno izveden otvor sa ventilatorom je odlično rešenje, posebno kada se radi u zatvorenom prostoru. Koliko god mi smatrali da nagorelo drvo lepo miriše, nakon par sati upotrebe, da ne govorimo o par dana, cela prostorija počinje da miriše na ognjište što svakako nije prijatno iskustvo. Toocaa L2 rešava ovaj problem u korenu, ne dozvoljavajući da se čestice i mirisi uopšte prošire po prostoru.

photo: magazin Mehatronika

Kao potpis za kraj ove recenzije postavljamo ovaj QR kod sa linkom ka našem sajtu sa preporukom da za $866 dobro promislite da li možete naći bezbedniji, kvalitetniji i čistiji laserski graver i sekač na tržištu.


Više informacija: Toocaa web sajt

Aleksandar Dakić
Follow me