Komunikacioni standard IO-Link, koji povezuje senzore sa kontrolerima nudi brojne prednosti, među kojima su najznačajnije: niži tro- škovi uređaja, efikasnost proizvodnih procesa, bolji pristup uređajima i sistemima. Kompanija Turck nudi korisnicima po želji integrisani IO-Link i široku paletu IO-Link proizvoda.

IO-Link brzo postaje sve zanimljivija mogućnost za korisnike koji žele da ubrzaju proces komunikacije između regulatora i senzora. Ovaj komunikacijski standard ima mnogo prednosti, među kojima su: smanjenje troškova proizvodnje, povećanje efikasnosti proizvodnih procesa i poboljšan pristup mašinama povezanim u sistem.

Velik broj različitih izlaza senzora može biti povezan samo jednim IO-Link kanalom. Samo u retkim slučajevima ovo rešenje je skuplje od upotrebe standardnih senzora, dok u najvećem broju rešenja donosi velike uštede. Na prvom mestu, to je zbog toga što mnoge vrste senzora već funkcionišu na bazi mikroprocesora, pa IO-Link jednostavno kreira interfejs za komunikaciju sa ovim senzorima. A na drugom mestu, proizvođači i klijenti štede na troškovima nabavke ekrana/monitora i tastera, s obzirom da se senzori mogu konfigurisati putem IO-Link-a. Velik broj različitih Fieldbus modula za digitalne i analogne ulaze i izlaze ili druge tipove signala mogu biti zamenjeni jednim standardizovanim IO-Link modulom. Ovo će dodatno smanjiti troškove za skladištenje, a takođe je i znatno jeftinije rešenje za analogne I/O od tradicionalnog.

Turck nudi korisnicima koji žele da izvuku maksimum iz prednosti IO-Link-a dug spisak sve-u-jednom (all-in-one) rešenja: širok izbor senzora, kablova, induktivnih konektora, Ethernet rešenja… jedan od najobimnijih IO-Link portfolija na svetu.


Više informacija: Tipteh d.o.o., Moše Pijade 17a, 11224 Vrčin, Beograd, Srbija, +381 11 8053 628, www.tipteh.rs

Aleksandar D.
Follow me
Latest posts by Aleksandar D. (see all)