WAGO je svojim novim Compact Controller 100 modelom ponudo kontroler skromnih dimenzija sa integrisanim I/O-ovima koji je savršen za manja rešenja u automatizaciji. U građevini namenjen je ugradnji u proizvodnim, poslovnim i trgovinskim objektima. U energetici se može koristit kao „smart-grid“ kontroler, dok u industrijskim pogonima pronalazi ulogu u kontroli rada mašina.

Wago Compact Controller 100 top

photo: Wago

Zahvaljujući svom dizajnu – uređaja namenjenog za ugradnju na DIN šinu (u skladu sa DIN 43880) ovaj novi kontroler se može montirati i na male razvodne table. Kontroler sa I/O jedinicom je smešteniu kompaktno kućište, tako da ugradnja ne zahteva poseban prostor za dodatne upravljačke komponente. Interfejs za ožičenje se može ukloniti – što ubrzava instalaciji i olakšava zamenu uređaja.

photo: Wago

WAGO Compact Controller 100 maksimalizuje inženjersku fleksibilnost

Compact Controller 100, sa Real-time Linux® operativnim sistemom, daje korisnicima maksimalnu slobodu u implementaciji rešenja. Ovaj kompaktni uređaj se može besplatno programirati u CODESIS V3.5. Mogu se koristiti programski jezici u skladu sa IEC 61131-3: IL, LD, FBD (CFC), ST, FC, ali se takođe mogu koristiti i oni van IEC 61131, na primer: Node-RED, Python ili C++. Instalacija Docker®-a kao okruženja za virtuelizaciju je ovde veoma jednostavna. Ove mogućnosti čine Compact Controller 100 potpunim IIoT uređajem sa funkcionalnošću gateway-a.

Na ovaj način, WAGO kombinuje zahteve dva različita domena u jedan uređaj, donoseći svoju stručnost tamo gde se „automatizacija i IT susreću“.

Prednosti

  • Brz, lak, fleksibilan inženjering: Besplatan razvoj i programiranje uz pomoć CODESIS V3.5, Node-RED, Python i C++. Mogućnost upravljanja iz Docker®-a okruženja.
  • Real-time operativni sistem: Kontroler sa Linux® operativnim sistemom za kontrolu u realnom vremenu.
  • Skalabilan, siguran, univerzalan: WAGO Cloud-u, IoT platformi za centralizovanu vizuelizaciju podataka, moguće je pristupiti sa bilo kog mesta u svetu.
  • Montaža na DIN šinu: Compact Controller 100 se može montirati na male razvodne table zbog svog dizajna embeded uređaja po DIN 43880 kojim je prilagođen montaži na DIN šinu.

Embedded Linux

Embedovan Linux je dostupan za korisnike koji više vole da direktno koriste moderan, bezbedan operativni sistem. Ovaj Real-time Linux® pruža mnoge prednosti, uključujući fleksibilnost prilagođavanja softvera otvorenog koda (open source) vašim specifičnim potrebama u bilo kom trenutku. Štaviše, ovaj robusni operativni sistem obezbeđuje visok nivo stabilnosti, a pri tome se kontinuirano optimizuje od strane aktivne open source zajednice. Korisnici su stoga u toku sa trenutnim razvojem i spremni su da prilagode rešenja onome što sledi – posebno kada je u pitanju bezbednost.

Inženjering sa CODESIS V3

Budućnost automatizacije leži u snažnom partnerstvu i zajedničkom stvaranju proizvoda i rešenja. Zato WAGO nudi Compact Controller 100 sa softverom za automatizaciju CODESIS V3.5 koji je nezavisan od proizvođača hardvera. Ovo okruženje nudi funkcije i tehnologije koje se danas koriste u modernoj automatizaciji i ima aktivnu zajednicu koja ga održava potpuno ažurnim i nudi korisnicima mnogo novih opcija zahvaljujući nezavisnosti od proizvođača opreme i njegovoj interoperabilnosti.

Kompaktan dizajn

Compact Controller 100 za povezivanje optoizolovanih I/O linija i RS485 konekciju koristi WAGO picoMAX® 3.5; Push-in CAGE CLAMP® konektore. Dostupne I/O linije su: 8xDI, 4xDO, 2 x AI (0..10V), 2 x AO (0..10V) i 2 x Pt1000/Ni1000. Na kućištu se nalazi šest statusnih LED i 12 Digital I/O LED indikatora, koji olakšavaju praćenje rada.

Wago Compact Controller 100 crtez

photo: Wago

Ugrađeni USB-C port služi za direktnu konfiguraciju, dok CANopen komunikacioni port olakšava primenu kod kojih je potrebno više digitalnih I/O linija ili povezivanje sa drugim uređajima kao što su senzori ili uređaji koji podržavaju J1939. Tu su i dva RJ45 konektora za Ethernet brzine 10/100 Mbit/s uz implementirane mrežne protokole: DHCP, DNS, NTP, FTP, FTPS, SNMP, HTTP, HTTPS, SSH.

Wago Compact Controller 100 elektronska sema

photo: Wago

Compact Controller 100 je baziran na dual-core ARM Cortex A7 MCU-u koji radi na 650 MHz, sa 512MB RAM, 1MBit nvSRAM i 8GB ili 4 GB eMMC-a. Za dodatno proširenje memorijskog prostora može se koristiti microSD kartica veličine do 32 GB za koju postoji lako dostupno push-push ležište sa zaštitnim poklopcem na kućištu kontrolera.
Sve ove karakteristike čine WAGO Compact Controller 100 idealnim za upotrebu u automatizaciji zgrada, IoT aplikacijama i za kontrolu izdvojenih mašina.


O kompaniji WAGO
WAGO Grupa je međunarodni isporučilac proizvoda i rešenja za električne interkonekcije, automatizaciju i elektronske interfejse koji postavlja standarde. Ova porodična kompanija je lider na svetskom tržištu konektora sa tehnologijom opružnih stezaljki. WAGO je od osnivanja 1951. godinr stalno rastao i trenutno širom sveta ima više od 8.500 zaposlenih – od kojih otprilike 4.000 radi u Nemačkoj u njenom sedištu u Mindenu (Severna Rajna-Vestfalija) i u Sondershauzenu (Tiringija). Kompanija je ostvarila prodaju od 950 miliona evra u 2020.


AVALON PARTNERS DOO BEOGRAD
Patrijarha Dimitrija 24
11090 Beograd
Tel: +381 11 6558 600
www.avalon.rs

Aleksandar D.
Follow me
Latest posts by Aleksandar D. (see all)