EcoDisplays: Inovacija u prikazu vizuelnog sadržaja

Problemi očuvanja energije i zaštite životne sredine dobijaju povećanu pažnju poslednjih godina, što ih dovodi u prvi plan globalnih pitanja.

Iznenađujuće, malo ljudi je razmišljalo o tome koliko energije troše već poznati LCD i LED paneli, koji rade non-stop pokazujući nam razne informacije, od vremenske prognoze do reklama. Ali, ako postavimo cilj da izračunamo njihovu potrošnju energije, dobićemo veoma ozbiljne brojke. Na primer, 1 m2 LED panela troši električnu energiju od oko 500 W/h. Lako možete izračunati da jedan običan bilbord 3*4 metra dnevno troši 144 kW ili 52560 kW godišnje. I to je samo jedan ekran! Ovo je prosečna godišnja potrošnja 11 domaćinstava u Srbiji.

photo: EcoDisplays

Ovi displeji zahtevaju stabilnu električnu vezu za rad, što često zahteva dodatne troškove projektovanja i instalacije, posebno za spoljne ekrane. A životni vek takvih panela retko prelazi 3-5 godina. Druga alternativa za prikazivanje informacija je papir, ali informacije na njemu brzo gube na važnosti i zahtevaju dodatne troškove za čestu zamenu papirnih postera.
Poslednjih godina, ideja elektronskog papira ili elektronskog mastila za ekrane dijagonale do 42″ razvija se veoma brzim tempom. Glavna tržišta za takve ekrane su: SAD, EU, Kina, Koreja i Japan.

Tehnologija elektronskog papira – umetnost beskrajnih mogućnosti

Elektronski papir, zasnovan na tehnologiji elektronskog mastila, je inovativno rešenje koje je u poslednje vreme privuklo veliko interesovanje. Ono što izdvaja ovu tehnologiju je njena sposobnost da oponaša izgled običnog papira, a istovremeno nudi mogućnost prikazivanja elektronskog sadržaja.

photo: EcoDisplays

Kako to radi:

Tehnologija elektronskog mastila zasniva se na upotrebi mikroskopskih kapsula napunjenih elektroforetskim mastilom. Električni naboj izaziva pomeranje mastila, što dovodi do promene boje i stvaranja slike. Ovaj proces omogućava kreiranje teksta i slika bez stalne potrošnje energije, čineći tehnologiju elektronski papira izuzetno energetski efikasnom.

Prednosti tehnologije:

 • Fleksibilnost i mala težina. Elektronski papir je fleksibilan i lagan, što mu omogućava da se koristi u različitim aplikacijama, od fleksibilnih ekrana do pametnih tkanina.
 • Dug radni vek. Pošto nema potrebe za stalnim izvorom pozadinskog osvetljenja, elektronski proizvodi na bazi papira mogu se pohvaliti dugim vekom trajanja od više od 10 godina

Energetska efikasnost:Potrošnja energije se javlja samo kada se sadržaj promeni, što značajno smanjuje ukupnu potrošnju energije i čini tehnologiju otpornijom na pojavu fluktuacije snage.

Izuzetno niska potrošnja energije e-papira takođe omogućava stvaranje autonomnih uređaja napajanih solarnim panelima. Ovakvi ekrani se mogu instalirati bilo gde, bez obzira na dostupnost električne mreže, a kontrolišu se daljinski preko bežičnih protokola. Ovo takođe omogućava operateru da prikaže relevantne informacije na ekranu bez dodatnih troškova.
Zahvaljujući inovacijama domaće kompanije EcoDisplays™ Serbia, 2023. godine u Srbiji pokrenuta proizvodnja displeja od 32” i 42” na bazi elektronskog papira. Matrice za displeje nabavljaju se od lidera u industriji – tajvanske korporacije Eink, a sve ostalo, od elektronike do upravljačkog softvera i rešenja za kućište, razvija se i proizvodi u Beogradu. Nema mnogo kompanija u svetu koje razvijaju ovu tehnologiju na tako dubokom nivou. Nedavno su se na ovoj listi našli i srpski EcoDisplays™.

photo: EcoDisplays

Zahvaljujući sopstvenim elektronskim i softverskim rešenjima, postalo je moguće

 • postići odličnu energetsku efikasnost – potrošnja energije je više od 100 puta manja nego kod LCD/LED ekrana slične veličine,
 • podesiti detaljnu kontrolu slike,
 • dodati sve vrste centralizovanog bežičnog upravljanja sadržajem, pružaju mnoge opcione funkcije za proširenje funkcionalnosti displeja na zahtev kupca,
 • davati garanciju od 5 godina (vek trajanja displeja je 10+ godina)
 • kreirati jedno od najizdržljivijih i najtanjih aluminijumskih kućišta za ekrane od e-papira debljine od samo 3 cm.

Korišćenje EcoDisplays™ ekrana otvara nove mogućnosti u različitim poslovnim sektorima

 • Transportna infrastruktura: Zamena tradicionalnih displeja e-papirom u vozilima i transportnim čvorištima olakšava ažuriranje informacija, smanjuje potrošnju energije i poboljšava vidljivost na jakom suncu.
 • Industrijske i kancelarijske prostorije: U proizvodnji i kancelarijama, e-papir omogućava kreiranje fleksibilnih informacionih panela i kontrolnih tabli koje olakšavaju efikasnu komunikaciju zaposlenih i upravljanje procesima, kako u zatvorenom tako i na otvorenom.
 • Pametni gradovi: U urbanim sredinama, displeji na e-papiru se mogu integrisati u infrastrukturu, pružajući stanovnicima i turistima informacije u realnom vremenu o događajima, vremenu i transportu, prikazujući usluge i poruke za hitne slučajeve
 • Javna mesta: Ekodisplays elektronski displeji se mogu koristiti za kreiranje interaktivnih informacionih displeja u muzejima, bibliotekama i drugim javnim prostorima, nudeći posetiocima jedinstven doživljaj sadržaja.
 • Trgovina i oglašavanje: U reklamnoj industriji, e-papir otvara nove mogućnosti za kreiranje zanimljivih i dinamičnih reklamnih kampanja koje obezbeđuju maksimalan uticaj na publiku.

Zamena tradicionalnog papira i displeja e-papirom postaje ključni korak u unapređenju različitih poslovnih sektora, ne samo smanjenjem potrošnje energije, već i uvođenjem inovacija u način na koji se informacije prikazuju i komuniciraju sa njima.


Za više informacija o proizvodima EcoDisplays™ Serbia, posetite https://ecodisplays.rs

EcoDisplays™ Serbia
Mob: +38163369707
Skype: anton_korotky
ecodisplays.rs

Aleksandar D.
Follow me
Latest posts by Aleksandar D. (see all)