8.8 TOTAL SCORE

x-nucleo-nfc04a1 nfc/rfid šild

Razvojni sistemi
Kvalitet izrade 8
Implementirana tehnologija 9
Ease-of-use 8
Odnos cena/performanse 10
PROS
  • ArduinoUno kompatibilnost
  • Pristupačna cena
  • Odlična IDE podrška
CONS
  • Lako lomiljiv šild
Bottomline

STM Nucleo 64/144 i ArduinoUno kompatibilan NFC/RFID šild daje sve što je potrebno za implementaciju ove tehnologije u nekom budućem projektu.

 

STM je na bazi svog ST25DV NFC/RFID tag-a ponudio shield koji se može koristiti uparivanjem sa mobilnim telefonima/tabletima koji imaju NFC mogućstnosti. Ovo otvara put IoT integracije i ovim načinom prenosa podataka.

U ovom slučaju imamo tri „igrača“ u NFC/RFID igri: razvojni sistem koji simulira budući uređaj, računar i mobilni telefon/tablet. Tri različite programske platforme. Bitno je napomenuti da su softverski omogućeni Windows i Android sistemi za razvoj PC i mobilnih aplikacija.

 

Iako je moguće shield koristiti na svakoj Arduino Uno ploči, pravo je zadovoljstvo biti potpuno u STM okruženju za razvoj NFC/RFID rešenja.

Sam shield ima sedam bitnih linija signala. Tri su klasični GPIO izlazi za tri diode koje se nalaze na šildu (zelena, plava i žuta) i koje su zgodne za signalizaciju. Ostala četiri signala su ka ST25DV i namenjeni su za komunikaciju i rad antene koja je deo same ploče.

Uz lep broj primera, i jednu kombinovanu NUCLEO/Android/PC aplikaciju, STM je sasvim pristojno podržao ovaj shield i omogućio lak startup.

Vrlo prihvatljiva cena ploče i samih ST25DV tag-ova, prosto mami da se rešenja sa ovom tehnologijom rade upravo u STM okruženju.

 

Aleksandar Dakić
Follow me