9.3 TOTAL SCORE

DFRobot: 2x3A DC Motor Carrier Driver

Dodaci
Kvalitet izrade 9
Implementirana tehnologija 8
Ease-of-use 10
Odnos cena/performanse 10
Pros
  • Upravljanje sa dva DC motora je sada rešeno u potpunosti
  • Veliki broj dodatnih I/O linija PWM i I2C
  • Predviđene montažne rupe sa navojima
  • IR RX i TX par je neuobičajen, ali odličan dodatak
Cons
  • UNIHIKER se u ugaonom nosaču pomera prilikom korišćenja tač ekrana, pa konektor deluje lomljivo
Bottomline

DRFobot 2x3A DC Motor Carrier Driver je dodatak za UNIHIKER koji proširuje primenu ove platforme motion aplikacijama. Dva 3 A DC motor drajvera, uz deset PWM I/O i četiri I2C linije, kao i 3 RGB LED i IR RX/TX diode za svega $13,60 čine UNIHIKER mnogostruko versatilnijom STEM i mejkerskom platformom.

DFRobot UNIHIKER je STEM i majkerska platforma bazirana na RK3308B SoC-u, zanimljivom zbog velikog broja I2S linija i potpunim odsustvom video izlaza. Osnovna namena pri razvoju ovog čipa je ugradnja u pametne audio i kućne naprave, sa akcentom na automatizaciju u životnom i radnom prostoru. DFRobot je mudro uvideo dobar odnos performanse i termalnih karakteristika ove platforme sposobne da pokrene pun Ubuntu 22.04 na sebi, pri tome postižući performanse uporedive sa trenutno aktuelnim aplikativnim SBC-ovima. Mogućnost razvoja aplikacija na C-u i Python-u iz Jupiter notebook-a, MS Code IDE-a ili sopstvenog Mind+ okruženja, uz laku instalaciju Node-red i MQTT servera čini ovaj uređaj idealan i za mejkersku i STEM upotrebu. U našem prethodnom prikazu opisali smo detaljno UNIHIKER i sve njegove kvalitete.

No, pre kratkog vremena, odmah nakon izlaska novog OS-a za UNIHIKER kojim je povećan takt platforme sa 816 MHz na 1104 MHz, što je i bila naša sugestija DFRobot timu, dobili smo iznenađujući paket od proizvođača.

photo: magazin Mehatronika

Krenimo sa manje tehničkim delom – zaštitnom torbicom. Originalni UNIHIKER nam je u svoje vreme došao sa silikonskom zaštitom, koju obavezno nabavite ako kupujete ovu platformu. Štiti uređaj od dodira i pretvara ga u lep gadžget. Ono što smo sada dobili je „Coder.Maker.UNIHIKER“ silikonska torbica dimenzija 10 x 10 cm sa plastičnim zipom i narukvicom za nošenje oko zgloba ruke. U nju stane i UNIHIKER i lepa količina dodatne opreme ukoliko prenosite projekat. Divan detalj čini i šest tematskh nalepnica odličnog kvaliteta. Sve u svemu – i fensi i praktično.

photo: magazin Mehatronika

DC Motor Driver Carrier

Drugi i tehnički važniji deo ovog paketa je 2 x 3A DC Motor Driver Carrier, SKU oznake na sajtu proizvođača: DFR1136. Cena ploče je svega $13.60 i donosi celom UNIHIKER-u mnoštvo funkcionalnosti. Uzgred da podsetimo da je cena UNIHIKER-a sa silikonskim kućištem $85.

Vratimo se samo na informaciju o potrošnji. RK3308B je SoC koji ima malu potrošnju i za čiji rad i pri najvišem taktu nije potrebno hlađenje. Zapravo, naši testovi su pokazali da nije moguće uvesti ga u trotlovanje stress aplikacijom. To samo znači da pri radu koji je ovde predviđen, bilo da je to STEM učilo ili mejkerska platforma, nema opasnosti od pregrevanja. Štaviše, DFRobot prodaje zaseban baterijski pak za četiri AA baterije koji može učiniti uređaj prenosnim. U radu, UNIHIKER se napaja preko USB-C porta sa porta računara kojim se programira. Za sedam konektora sa I/O linijama namenjenih pre svega senzorima i aktuatorima, energetski ovaj sistem je održiv. Ali, šta kada poželimo da povežemo motor na našu STEM platformu, a poželećemo sigurno… E tu nam se kao rešenje nameće ova ploča za dva 2 A DC motora i još ponešto što je prećutano u imenu.

Krenimo od DC motora. Dva konektora su postavljena sa obe bočne strane ploče i na njih se mogu povezati dva DC motora, po specifikacijama do 2 A. Svi motori koje smo pregledali u raznim savremenim STEM kompletima su upravo tih karakteristika. Svaki od motora kontroliše po jedan jednokanalni HT7K1311 sa deklarisanom vršnom strujom od 3 A i naponom od 15 VDC, što se uklapa u specifikacije. Na sredini se nalazi konektor za USC-C kabl kojim se ploča povezuje sa UNIHIKER USB-C portom i služi za napajanje uređaja i kao veza za prenos informacijnih signala.

photo: magazin Mehatronika

Napajanje ploče se može vršiti i preko USB IN ulaza kada se povlači 5 VDC signal. To nije dovoljno za pokretanje motora, ali jeste za sve drugo, pa možemo koristiti i to rešenje ako nemamo kretanja u sistemu. Prisustvo PWR prekidača je odlično, jer nam je to bila isto jedna od zamerki na UNIHIKER koji nema dugme za gašenje. Najzad, pored prekidača je džek za 6-12 VDC napajanje, kroz koje je jedino moguće pokretati motore. Kada je ovo napajanje priključeno gori crvena dioda VM na ploči, što vam je ujedno i kontrola ispravnosti.

photo: magazin Mehatronika

Nisu samo dva DC motora ono što dobijate. Tu je i GPIO heder sa deset I/O linija, a svaka od njih može imati i PWM signal. Veoma praktično postavljeni pinovi u tri reda, od kojih je jedan sa zemljom, drugi sa VCC napajanjem (I/O signali su 3.3 V), a treći red je sa samim I/O linijama. Svaka od njih može služiti kao tačka povezivanja senzora, aktuatora, prekidača, signalnih elemenata ili servo motora recimo, s obzirom na PWM.

photo: magazin Mehatronika

Drugi heder nalazi se odmah uz jednu od klema za motor i dovodi četiri I2C linije. Opet je raspored pinova na hederu veoma praktičan u redovima: VCC, GND, SCLx, SDAx. Napomena je da je samo jedna od I2C linija 5 V, dok su ostale tri 3.3 V.

photo: magazin Mehatronika

Kao šlag na tortu DFRobot tima, ostavili smo najsjajnije za kraj. Tri RBG diode i par koji viđamo veoma retko: IR TX i IR RX. UNIHIKER time postaje ne samo uređaj kojim se upravlja daljinskim upravljačem, već i uređaj koji sam može upravljati radom drugog uređaja slanjem komandi preko infracrvenog TX izvora.

photo: magazin Mehatronika

Zaključak

Davno nismo imali osećaj da smo sa malim ulaganjem dobili tako puno, kao što je to slučaj sa ovim 2x3A DC Motor Driver Carrier-om. Nisu samo dva DC motora, kako ime sugeriše, već i deset PWM I/O, četiri I2C, tri RGB diode i IR RX/TX.

photo: magazin Mehatronika

I da ne zaboravimo pre kraja, četiri otvora sa narezima za montažu zavrtnjima na suprotnim uglovima ploče obezbediće sigurnu montažu na vaš novi mobilni projekat. Moramo i pokuditi bar nešto: ugaoni konektor drži sistem pod uglom od 45° tako da je ekran lako čitljiv, a odabir prstom na njemu ergonomski. Međutim, prilikom izbora dodirom, posebno zbog tač karakteristike ekrana UNIHIKER-a koga je potrebno snažnije pritisnuti (što smo u prethodnoj recenziji i kritikovali), dolazi do uvijanja nožica konektora i uzmicanja ekrana unazad što ne uliva sigurnost. Trebalo je na neki elegantan način ceo sistem ukrutiti.

Ističemo da su sve funkcije softverski podržane u Mind+ okruženju, ali i pratećom Python Pinpong bibliotekom. Nedavno predstavljeni novi 0.3.6 OS je ubrzao i ažurirao ceo sistem i potpuno integriše Motor Driver Carrier ekspanzionu ploču. Sve u svemu, ukoliko imate UNIHIKER, nabavite Motor Driver Carrier, ako ga nemate, možda je pravo vreme da nabavite i UNIHIKER.

Aleksandar Dakić
Follow me
Latest posts by Aleksandar Dakić (see all)