Uopšteno govoreći, električni motori nisu „vukovi samotnjaci“, ali za većinu primena moraju biti kombinovani sa zupčanicima za smanjenje brzine kao i koderima. Da bi se osiguralo da su komponente savršeno usklađene jedna sa drugom i da bi se minimizirali zahtevi za instalaciju, preporučuje se nabavka pojedinačnih komponenti kao kompletnog rešenja iz jednog izvora. Čak i u slučajevima kada je prostor za ugradnju izuzetno skučen i gde su potrebni pogoni visokog obrtnog momenta koji zbog situacije ugradnje moraju biti što kraći, postoji rešenje orijentisano na praksu koje je posebno pogodno za primene u robotici, protetičkim vezama, laboratorijskoj automatizaciji, pumpama, medicinskoj tehnologiji ili opremi avionskih kabina.

Specijalista za pogon FAULHABER je još jednom pokazao svoju kompetentnost kao dobavljač sistema i proširio svoju BXT seriju motora sa ravnim motorima dodavanjem odgovarajućih zupčanika i integrisanih enkodera, kao i regulatora brzine koji su takođe izuzetno kratki u aksijalnom smeru. Sve komponente su optimizovane kako bi se osiguralo da savršeno funkcionišu zajedno. Tri veličine mogu da reše mnoge različite izazove koji ste postavljaju pred pogon. U slučaju proteze za ruku, na primer, najmanji pogon prečnika 22 mm bi bio idealan za šaku, a motor dužine 16 mm za lakat. Druge moguće primene za male kompaktne pogonske sisteme su robotske hvataljke, industrijska automatizacija, humanoidni roboti, pa čak i motorizovana bio-robotika. Zahvaljujući svojom preciznom kontrolom brzine, pogodni su i za npr. mašine za dijalizu ili medicinske pumpe.

Inovativna tehnologija namotaja za veći obrtni moment

Motori su razvijeni na osnovu klasičnog dizajna spoljašnjeg rotora. Zahvaljujući inovativnoj tehnologiji namotaja i optimizovanoj konstrukciji, DC-servomotori bez četkica proizvode obrtne momente do 134 mNm u prečniku od 22 mm, 32 mm i 42 mm i isporučuju kontinuirani izlaz do 100 W sa visokim nivoom efikasnosti. To znači da kompaktni motori značajno prevazilaze standarde uobičajene u ovoj klasi pogona. Posebno je odnos obrtnog momenta prema prostoru za ugradnju i težini mnogo bolji od onoga što je uobičajeno na tržištu. Zahvaljujući visokom faktoru punjenja bakra i dizajnu cipela za stubove, magnetno polje je jako, a obrtni momenat veoma mali. Motori, koji rade pri brzinama do 10.000 o/min, dostupni su sa ili bez kućišta, što opet proširuje opseg potencijalnih primena.

Metalni planetarni zupčanici sa brojnim redukcionim odnosima

Porodica GPT metalnih planetarnih zupčanika, koja takođe impresionira kompaktnim dimenzijama i visokim obrtnim momentom, pogodna je za smanjenje brzine ravnih motora. Zupčanici od čistog metala postižu vrednosti performansi koje su uporedive sa onima kod znatno skupljih dostupnih tehnologija, kao što su one koje koriste keramičke komponente. Zupčanici su dostupni sa prečnikima usklađenim sa motorima i nude odnos redukcije od 3:1 do 1,294:1 sa izuzetno finim stepenicama u do četiri stepena. Svaki stepen je optimizovan za visoke performanse u pogledu obrtnog momenta i brzine. U zavisnosti od prečnika, zupčanici postižu kontinuirani obrtni moment od 1, 8 i 18 Nm. Veći obrtni momenti su takođe mogući za kratak period.

Štaviše, zupčanici su izuzetno robusni i tolerišu kontinuirana opterećenja kao i brze promene opterećenja. Razvijeni su za ograničen aksijalni prostor za ugradnju i znatno su kraći od ostalih modela istog prečnika. Jednostepena verzija od 22 mm, na primer, je samo pribl. 18 mm dužine i četvorostepena verzija pribl. 37 mm. Sa zupčanikom od 42 mm, dužine su nešto manje od 31 mm i pribl. 68 mm respektivno.

Smešteni enkoder sa visokom preciznošću pozicioniranja

Svi BXT motori su opremljeni digitalnim Hall senzorima i zahvaljujući velikom broju polova njihova brzina se može kontrolisati veoma precizno. Magnetni enkoder IEF3-4096 je dostupan za precizne zadatke pozicioniranja. Enkoder je u potpunosti integrisan u varijanti motora sa smeštenim motorom, čime se dužina ukupnog pogona povećava za samo 6,2 mm. Uprkos ravnom dizajnu, nudi tri kanala sa indeksnom funkcijom, linijskim drajverom i visokom rezolucijom do 4.096 linija po obrtaju. Kombinacija motora i enkodera je idealno sistemsko rešenje u slučajevima kada se mora izvršiti izuzetno precizno pozicioniranje u ograničenim prostorima, a istovremeno su potrebni visoki obrtni momenti, npr. u robotici, medicinskoj tehnologiji, laboratorijskoj automatizaciji ili industrijskoj automatizaciji.

Integrisani regulatori brzine upotpunjuju asortiman proizvoda

Počev od aprila 2020., regulatori brzine će takođe biti dostupni za BXT motore. Oni su integrisani u ugrađene verzije BKST motora i povećavaju dužinu ovih motora za samo 6,2 mm. Dobro osmišljen koncept dizajna omogućava da se enkoder i regulator brzine ugrade u isto kućište i takođe dozvoljava korišćenje velikog broja zajedničkih delova. Kontrolu brzine obavljaju digitalni Holovi senzori integrisani u motore. Dakle, dostupan je širok raspon brzine od 200 o/min do 10.000 o/min. Kompaktna kombinacija motora i regulatora brzine je idealna za aplikacije sa kritičnim prostorom i pojednostavljuje instalaciju i puštanje u rad.


FAULHABER MINIMOTOR SA
Zona Artigianale 8
Madonna del Piano
6980 Croglio
Tel.: +41 (0)91 611 31 00
info@faulhaber.ch

www.faulhaber.com

Aleksandar Dakić
Follow me