8.6 TOTAL SCORE

Banana Pi BPi-M7 a.k.a. Armsom-Sige7

SBC
4.5 Out of 5

Based on 2 Users

Performanse 9
Softverska podrška 8
Periferije I/O 9
Kvalitet izrade 9
Cena 8
Pros
  • Dva 2.5 Gbps Ethernet porta i ugrađen bežični modul čine SBC lako povezivim
  • Brzi M.2 port za SSD i dodatni AI akcelerator
  • Prisustvo power, reset i maskrom dugmeta su odlična odluka
Cons
  • Nedostatak HDMI ulaza nekim korisnicima može biti eliminatoran
  • Zvanični OS imidži su na kineskom što može predstavljati problem korisnicima koji ne poznaju kinesko pismo pri prebacivanju na jezik koji poznaju
  • Originalno kućište ima mnoštvo nedostataka
Bottomline

Banana Pi BPi-M7 a.k.a. Armsom-Sige7 je lepo dizajnirana i uredno izvedena kompaktna SBC ploča bazirana na Rockchip RK3588 SoC-u pre svega namenjena desktop i AI zadacima. Iako je tek izašla na tržište, tim iza sebe već ima iskustva sa sistemom na istom SoC-u pa očekujemo da će svi OS imidži biti vrlo brzo operabilni.

Zaštitno kućište koje se može kupiti uz Banana Pi BPi-M7 a.k.a. Armsom-Sige7 ima dosta nedostataka i osim ako ste rešeni da ovaj SBC koristite za pokretanje nezahtevnih desktop aplikacija, ne možemo vam ga preporučiti.

Koje je vaše mišljenje o ovom proizvodu?
4.5 (2)

Pre oko godinu dana uradili smo recenziju Banana Pi BPi-W3 (tada je imao i paralelnu oznaku ArmSoM W3, dok se danas rebrendiran nudi pod imenom ArmSoM LM7 maker kit). U to vreme RK3588 je tek kretao u osvajanje SBC tržišta i pre svega je nedostajala dobra drajverska podrška za GPU hardver. Posle godinu dana, ti problemi su u većini slučajeva rešeni i sada možemo reći da je Banana Pi BPi-W3 (ArmSoM LM7) odličan razvojni sistem za RK3588 u formatu koji objedinjuje glavnu ploču (carrier board) i odvojiv, mada zalemljen, LGA CPU (compute) modul. Iskustvo sa ovim SoC-om verujemo da je bilo bitno razvojnom timu i sa nestrpljenjem smo čekali naš primerak novog SBC-a na istom Rockchip RK3588 SoC-u. I ovaj put, što je pomalo zbunjujuće, SBC ima dva naziva. Prvi je po matičnoj firmi Banana Pi BPi-M7, dok je drugi pod brendom ArmSoM i tada nosi ime Sige7. Po rečima ArmSoM tima, ArmSoM je nezavisni brend koji je potpuno odgovoran za dizajn, razvoj i proizvodnju proizvoda pod tim brendom, dok Banana Pi obezbeđuje finansijsku pomoć u početnoj fazi i podršku u prodajnoj promociji za neke proizvode, pre svega za sige7, sige5 i aim7 modele.

Armsom Sige 7 sa kutijom

photo: magazin Mehatronika

ArmSoM serija ploča stavlja akcenat na Rockchip RK3588 SoC i nudi tri različite platforme u zavisnosti od potreba kupca. Najstariji je već pomenuti ArmSoM LM7 (Banana Pi BPi-W3) u obliku majkerskog kita. Za desktop i AI upotrebu namenili su ovaj ArmSoM Sige7 (Banana Pi BPi-M7). Treći sistem pod imenom ArmSoM AIM7 je u vidu kartice hardverski kompatibilne sa Jetson Nano/TX2 NX SoM-om koji se može utaknuti u bilo koji Jetson Nano/TX2 NX kompatibilni carrier board.

Kao i svi Banana Pi SBC-ovi dolazi u jednostavnoj kartonskoj kutiji, koja je doživela svoj blagi redizajn uz dodatnu oznaku da je u pitanju ArmSoM brend. U njoj je samo pločica u elektrostatičkoj kesici. Svako ko je očekivao pico IPX pločicu (100 x 72 mm po standardu), biće iznenađen kada bude video Sige7 koji je van svih standarda sa dimenzijom 92 x 62 mm. Izrađena je veoma uredno, i zbog kombinacije crne i zlatne boje deluje skupoceno. Na njoj je oznaka verzije, a naša je V1.1 i dva logoa: ArmSoM i Banana Pi.

photo: magazin Mehatronika

Nema oznake veličine ugrađene memorije ili eMMC-a, što je generalno i pravilo kod SBC ploča. Taj običaj dolazi otuda što se ista ploča proizvodi za sve kombinacije memorija/eMMC para, pa bi bilo neekonomično da se izrađuju u različitim serijama samo zbog oznake. U ovom trenutku BPi-M7/Sige7  se proizvodi u dve varijante: 8 GB RAM / 64 GB eMMC i 32 GB RAM / 128 GB eMMC. Iako smo i kod drugih proizvođača SBC-ova baziranih na RK3588 videli u ponudi sisteme sa 32 GB RAM-a, takav SBC još nismo držali u rukama niti testirali, te nikako ne možemo dati smernice o tome koja je stvarna implikacija 32 GB RAM-a.

Banana Pi BPi-M7 sa kutijom

photo: magazin Mehatronika

Hardver Banana Pi BPi-M7 a.k.a. ArmSoM-Sige7

Već na prvi pogled jasno je da je ovo veoma kompaktan SBC na kome, što naš narod ume da kaže, „nema gde igla da se ubode“. U centru je osmojezgarni procesor Rockchip RK3588 u svojoj punoj verijanti (ne RK3588s). Tu su četiri ARM Cortex-A76 jezgra na 2.4 GHz (naš primerak je skaliran na 2256 MHz) i četiri ARM Cortex-55 jezgra na 1.8 GHz.

photo: magazin Mehatronika

Iz većeg broja recenzija RK3588 i RK3588s SBC-eva koje smo do sada uradili, znamo da performanse procesora praktično ne variraju, ali smo i pored toga uradili sve naše standardne testove. Sysbench CPU je i u singlecore i multicore radu pokazao rezultate koji su očekivani, gotovo identični sa ostalim RK3588 pločama i istovremeno u rangu sa Raspberry Pi 5 modelom.

Uz Sysbench mi po pravilu pustimo i Unixbench benčmark kako bi imali bolji uvid u sveukupnu snagu sistema i lakše ga uporedili sa cenovno i tehnološki bliskim SoC-evima popularnim u ovom trenutku na tržištu, kao što su Raspberry Pi 5 i Orange Pi 5 pro.

Budući da RK3588 ima ugrađene hardverske kripto akceleratore čije su performanse direktno vezane za takt četvrtog A76 jezgra, kod ove ploče su nešto slabiji rezultati nego kod drugih RK3588(s) ploča koje smo testirali. Razlog je samo taj što kod našeg primerka jezgra rade na 2256 MHz, dok su kod drugih ona išla na 2352 MHz, odnosno kod nekih i na celih 2400 MHz. Taj takt zavisi samo od silicijuma i da smo dobili neki drugi primerak za recenziju mogao bi biti brži za tih 2 ili 4%.

U SoC-u je integrisan i ARM Mali-G610 MP4 GPU, koji je treća generacija Valhall GPU arhitekture. Realizacija Mali-G610 GPU je ovde urađena sa četiri jezgara i ima dovoljno snage za srednje zahtevne video igre uz odgovarajuće drajvere. Na samom početku, nije bilo adekvatne podrške za grafičke aplikacije, ali je danas daleko bolje stanje i možemo reći da su „Panfork“ GPU drajveri praktično standardno rešenje na SBC kada je Linux u pitanju. glmark 2.0 test (OpenGL 2.0 benchmark) daje glmark2 skor 628 bez drajvera, a 2352 sa njima.  Na glxgears testu bez hardverskih drajvera postiže 187 FPS, dok sa „Panfork“ drajverima uspeva da postigne 1804 FPS. Nažalost zvaničan Debian OS imidž dolazi sa softverskim LLVM drajverima, dok Armbian i Joshua-Riek Ubuntu imidži imaju implementirane hardverske GPU drajvere. No ova dva imidža imaju jedan drugi problem koji dovodi u pitanje njihovu upotrebljivost u ovom trenutku, o kome ćemo kasnije.

Sige7 GLmark2

screenshot: magazin Mehatronika

U RK3588 se nalazi i NPU koji podržava INT4/INT8/INT16/FP16 operacije i ima računarsku snagu od 6 TOPS (INT8). AI modeli bazirani na TensorFlow/MXNet/PyTorch/Caffe frejmvorcima se moraju, a moguće je to uraditi veoma lako, konvertovati rknn-toolkit-om u model prilagođen Rockchip NPU-u. Ovde bi istakli da je osnovna namena BPi-M7/Sige7 po rečima ArmSoM tima upravo AI upotreba. U ovom prikazu nećemo ulaziti u detaljnije AI i ML mogućnosti i načine implementacije, već ćemo tu temu ostaviti za zaseban tekst u kome ćemo uporediti RK3588 NPU zasebno i u sinergiji sa Hailo-8 AI akceleratorom.

Banana Pi M7 SBC

photo: magazin Mehatronika

Uz SoC nalaze se dva memorijska čipa kompanije CXMT oznake CXDB5CCAM-MK, svaki kapaciteta od po 8 GB LPDDR4X 3733 Mbps. Takt na kome ona može raditi je 1866 MHz i nešto je viši od standardnih 1600 MHz. Ipak u Sysbench RAM i Tinymembench testovima, kojima upoređujemo performanse memorijskih operacija ne vidimo značajnu razliku.

Tinymembench kao celovitiji test memorije daje nešto detaljnije rezultate.

Tu je i Biwin 5.0 eMMC BWCTARJIV64G kapaciteta od 64 GB. Brzina čitanja sa njega je 327,9 MB/s po našim testovima, što je solidan rezultat za HS400 standard i u isto vreme daleko bolji od brzine čitanja sa SD kartice koji je 87,6 MB/s za čitanje i svega 35,8 MB/s za upis na Kingston Canvas Select Plus 64 GB koju smo koristili.

Armsom Sige 7 pogled od gore

photo: magazin Mehatronika

Sa gornje strane ploče, nalazi se i AMPAK Tech AP6275P 2.4/5 GHz Wi-Fi 6 / Bluetooth 5.0 modul. To je 2T/2R dual stream modul maksimalne brzine protoka od 1200 Mbps sa mogućnošću ugradnje dve kombinovane Wi-Fi/BT antene. Na ploči se nalaze dva U.FL konektora za antene i nema PCB antene, verujemo da je prostor bio odlučujući faktor to nedostatka. Na našem testiranju modul je u 5 GHz mreži postizao brzinu od 800 Mbps, dok je u 2.4 GHz mreži brzina bila 151 Mbps. Bez antene, na udaljenosti od oko 1 m od rutera modul je u 5 GHz mreži postizao maksimalno 320 Mbps. Bitno je napomenuti da je u bidirekcionom radu, pri testiranju ukupni protok bio 800 Mbps, tj podeljen na 350/470 Mbps.

photo: magazin Mehatronika

Od mrežnih opcija BPi-M7/Sige7 ima i dva Ethernet 2.5 G porta svaki izolovan JXD QG2439S transformatorom. Izbor Ethernet portova nam se izuzetno dopao, jer profil SBC-a u celini čine nižim. Svaka od Ethernet linija je izvučena posebno preko svog RTL8125B čipa poveyanog na zasebni PCIe 2.0, što obezbeđuje neyavisnot performansi oba porta. Na našim testovima brzina transfera na portovima je 2.34 Gbps.

photo: magazin Mehatronika

Sa donje strane ploče, nalazi se push-push ležište za SD karticu i to veoma duboko postavljeno tako da ubačena kartica gotovo i ne viri van okvira ploča, te je gotovo nemoguće slučajno izbaciti SD karticu. Čak ni lokacija USB-C porta opšte namene (ovaj port je i DP izlaz u isto vreme) koji je postavljen u blizini neće praviti problem jer je smaknut u stranu i izbačen van okvira ploče za par mm.

Veoma bitna odlika ove ploče je prisustvo PCIe 3.0 M-2 Key-M porta za SSD. Brzina čitanja koju smo izmerili je 2980 MB/s, a brzina upisa 1192 MB/s. Lepe vrednosti koje nameću korišćenje ovog vida čuvanja podataka.

Armsom Sige 7

photo: magazin Mehatronika

Dva MIPI CSI ulazna porta i jedan MIPI DSI port su pozicionirani uz samu ivicu. U ponudi je zvanični MIPI DSI 10″ LCD touch displej koji bi mogao da bude veoma zgodno rešenje za embedovane projekte. Uz ivicu sa gornje strane je power dugme, veoma pametna odluka tima da posebno izvede power i reset dugme je za svaku pohvalu. Reset dugme je sa gornje strane ploče uz treće bitno dugme – Maskrom. Zamerka bi mogla biti samo što su Reset i Maskrom postavljeni tako da je teško elegantno omogućiti njihovu upotrebu ukoliko se ploča zaštiti kućištem.

photo: magazin Mehatronika

Dva USB-C porta imaju rayličitu namenu. Prvi, levi je port za napajanje koje je za ovaj model preporučeno kao: 9, 12, 15 VDC / 2 A. Zanimljivo da u specifikacijama nema 5 VDC što je danas standard u neku ruku. Verujemo da je u pitanju potrebna struja u tom slučaju koja bi morala biti preko 4 A, što onda prevazilazi standarde za USB-C napajanja. Mi smo ipak isprobali Banana Pi BPi-M7 a.k.a. ArmSoM Sige7 sa 5 VDC / 5 A napajanjem i radio je bey problema.Sledeći USB 3.0 type C je opšte namene sa brzinom prenosa na našim testovima od 413/397 MB/s za operacije čitanja/pisanja.

 

photo: magazin Mehatronika

Sa druge strane ploče, uz Ethernet portove o kojima smo pisali ranije, nalaze se i dva USB-A porta. Jedan je USB 3.0 identičnih performansi kao i USB-C port opšte namene, a drugi je USB 2.0 port koji je pre svega namenjen ya poveyivanje sporih periferija i ulaznih uređaja poput tastature ili miša, budući da smo na njemu izmerili 20/5 MB/s za operacije čitanja/upisa.

Sada treba pomenuti i jedan HDMI 2.1 port pune veličine. Ono što će verovatno iznenaditi mnoge je samo jedan HDMI port i još više nedostatak ulaznog HDMI porta po kojem su RK3588 ploče prepoznatljive. Tim je definitivno smatrao da će ovaj uređaj da koristi AI tehnologiju nad video ulazom koji potiče od dve MIPI kamere, te da im nije potreban HDMI ulaz. Ovo je čudna odluka, jer se time izgubila mogućnost povezivanja i preuzimanja videa sa velikog broja HDMI kompatibilnih uređaja.

photo: magazin Mehatronika

Zaštitno kućište koje se može nabaviti uz Banana Pi BPi-M7 a.k.a. ArmSoM Sige7 je veoma dopadljivo izrađeno od metala u ljubičastoj i crnoj boji. Ono je u isto vreme i pasivni hladnjak za RK3588.  Sa zadnje strane ostavljeni su otvori za sve komunikacione linije, a sa prednje tu su samo dva USB porta i prorez za SD karticu. Postoje i dodatne dve rupe za crvenu i zelenu led diodu i ništa više. I to smatramo velikim problemom.

Pre svega, bez ikakvog razloga ne postoji otvor za power dugme, koje inače postoji i nalazi se uz statusne diode. Ovo znači da ćete pri svakom uključivanju uređaja morati da utaknete napojni kabal u njega.

photo: magazin Mehatronika

Nema načina ni da se dodje do reset i Maskrom dugmeta, što je veliki problem prilikom menjanja OS-a, jer vam je Maskrom dugme tu neophodno. Šta više, budući da se kućište otvara sa donej strane, a da je ploča okrenuta tako da je ovo dugme okrenuto ka unutrašnjosti kućišta, moraćete da demontirate sve konektore ne bi li izvadili potpuno ploču i došli do njene gornje strane.

photo: magazin Mehatronika

Najzad, nema mesta za dodatni kuler, iako postoje bočne rupe za cirkulaciju vazduha. Kućište nema ni otvor za 40 pinski GPIO port, te do njega nećete moći da dođete, ni ako odšrafite donju crnu ploču, jer je on sa one druge strane. I na kraju, CSI i DSI konektori su nedostupni, i nema načina da sprovedete trakaste MIPI kablove van njega.

Zaključak je, sem ako nećete da koristite Banana Pi BPi-M7 a.k.a. ArmSoM Sige7 kao desktop SBC i to u nezahtevnim aplikacijama gde vam se SoC neće pregrejati, i naravno bez dodatnog SSD-a koji će samo sve još više zagrejati, nemojte pakovati ovaj račinar u njega. Bez obzira što je lepo i što ima kvalitetne antene.

Software

Svi rezultati testova u ovoj recenziji su dobijeni korišćenjem zvaničnog Debian OS-a čiji je imidž dat na sajtu.Da bi ocenili performanse sistema u realnom dekstop radu uvek koristimo Octane 2.0 test koji nam, iako prevaziđen, daje taj uvid.

Drugi benčmark koji rado koristimo je Geekbench i ovde smo uradili i Geekbench 5 i Geekbench 6 i uporedili rezultate sa Raspberry Pi 5, ali i Orange Pi 5 pro modelom koji bi tehnički morao da u ovom trenutku bude sam vrh performansi RK3588(s) sistema.

Pored njega može se preuzeti i Ubuntu OS, kao i prilagođena verzija OpenWRT-a, kao i Android 12. Android je najkompletniji kada su u pitanju GPU drajveri i ako je ideja da se iskoristi ovaj SBC kao retro ili android gejmerska konzola, on je pravi izbor. Par kvalitetnih digital signage aplikacija takođe mogu biti dobar razlog za instaliranje Androida.

screenshot: magazin Mehatronika

OpenWRT, odnosno IStoreOS, je lepo našminkan OpenWRT rađen za kinesko tržište. Može se lako prebaciti na engleski jezik, ali ne u potpunosti, te će na svakom ekranu bar neki deo ispisa biti dvojezičan. Banana Pi BPi-M7 a.k.a. ArmSoM-Sige7 bi mogao biti dobar kućni ruter, NAS ili smart home računar sa obzirom na dva 2.5 Gbps Ethernet porta i ugrađeni 5/2.4 GHz Wi-Fi 6 & Bluetooth 5 modul.

screenshot: magazin Mehatronika

Na netu se pored ovih imidža mogu naći još dva. Jedan je Armbian 24, drugi je Joshua-Riek Ubuntu 24. Ovde se vraćamo na napomenu datu negde na početku teksta, kada smo rekli da su druge linux distribucije neupotrebljive. Naime, iako ove dve nakon testiranja (da uradili smo testove i sa njima) pokazuju nešto bolje performanse u odnosu na originalne OS-ove, obe imaju jedan nepremostivi problem. Nakon gačenja sistema, prilikom sledećeg uključivanja, nekada to ne bude nakon prvog, već nekog od narednih par uključivanja, sistem odlazi u Maskrom mod iz koga ga nije moguće „izvaditi“ na drugi načim sem repetitivnim uključivanjem i gašenjem. Broj ovih repeticija nije nikada manji od deset, uz konkurentno pritiskanje reset dugmeta. Već vam je jasno da to nećete nikako moći da uradite ako imate montirano kućište. A i bez kućišta to samo nije način kako treba koristiti bilo koji SBC. Dok se te nefunkcionalnosti ne poprave, ili ne reši problem na našim primercima Banana Pi BPi-M7 a.k.a. ArmSoM-Sige7 ploča, mi ne preporučujemo upotrebu ovih imidža.

Zaključak

Banana Pi BPi-M7 a.k.a. ArmSoM-Sige7 je lepo dizajnirana i uredno izvedena kompaktna SBC ploča bazirana na Rockchip RK3588 SoC-u pre svega namenjena desktop i AI zadacima. Originalni imidži su korektni, ali i dalje sa 5.1 kernelom. na čemu treba poraditi. Sam SoC ima dovoljno snage da se izbori sa zahtevnim desktop zadacima i u tom slučaju preporučujemo aktivno hlađenje. Ovaj SBC je svestrano primenjiv, i kao ruter ili NAS, i kao desktop Linux računar, ali i kao AI platforma. Sa cenom od 165 USD za osnovni model sa 8 GB RAM i 64 GB eMMC i 260 USD za jači model sa 32 GB RAM i 128 GB eMMC spada u skuplje SBC RK3588 ploče. Napokon, Banana Pi BPi-M7 a.k.a. ArmSoM-Sige7 ima veliki potencijal ukoliko tim koji ju je napravio uloži dovoljno pažnje da dotera softversku podršku i posebno korisnicima približi sve načine upotrebe AI tehnologija pri korišćenju ugrađenog NPU. U velikoj ponudi sličnih rešenja, svaka nepažnja i propust mogu koštati budućnosti ovaj lepi SBC.


Link ka strani Sige7 na ArmSom sajtu i Banana Pi sajtu.

Link ka kompletnoj dokumentacija na ArmSom sajtu i Banana Pi sajtu.

Link ka Wiki strani na Banana Pi sajtu i na ArmSom sajtu.

Discord kanal posvećen ArmSom proizvodima je na ovom linku.

Aliexpress ArmSoM link i Banana Pi link za kupovinu.

Aleksandar Dakić
Follow me