Bezbednost na prvom mestu – igus e-lanci pouzdano vode energiju, podatke i medije u veoma dinamičnoj aplikaciji: simulator za vožnju

Sa istorijom od preko sto godina, fabrika vozila Daimler AG u Sindelfingenu je fabrika sa dugom tradicijom i kompetentan centar za proizvodnju vozila u globalnoj proizvodnoj mreži. Takađe, ona je dom jednog od najmodernijih simulatora vožnje na svetu – opremljenog sa igus energetskim lancima.

Fabrika u Sindelfingenu, sa oko 35.000 zaposlenih, jedna je od najvećih postrojenja za proizvodnju i razvoj automobila u Nemačkoj. Ovaj prvoklasni nemački proizvođač je pionir bezbednosti, a takođe igra i vodeću ulogu u simulatorima za vožnju. Kompanija koristi pokretne simulatore vožnje već 35 godina. Samorazvijeni simulator vožnje pustili su u rad 1985. godine. Petnaest godina kasnije, Tehnološki centar (MTC) u Sindelfingenu organizovao je specijalno predstavljanje novog simulatora vožnje, u to vreme najsavremenijeg u svetu. Njegove ključne karakteristike su sledeće: 2,2MW snaga električnog pogona, “22 tone agilnosti” i ukupna vrednost preko 25 miliona evra. Sa svojim ekranom od 360°, brzim električnim pogonom i šinom od dvaneast metara za „pomeranje u vazduhu”, predstavlja jedan od najmoćnijih sistema u automobilskoj industriji. Prvenstveno se koristi za proučavanje i validaciju vezanu za dinamiku vožnje, koncepte rada i prikaza, asistenciju vozilu i autonomnu vožnju. Energetski lanci, kompanije igus, koriste se za bezbedno vođenje i zaštitu svih potrebnih kablova za napajanje, kontrolni sistem, mrežnu tehnologiju, kao i za vodu za hlađenje i pneumatska creva.

1.700hp, težina preko 300 tona, ukupna vrednost preko 25 miliona evra – ovo su karakteristike moćnog simulatora vožnje. (Izvor: igus GmbH)

Velika dinamika i ogromna opterećenja za sistem snabdevanja energijom
Energetski lanci predstavljaju pupčanu vrpcu, koja snabdeva energijom, podacima i medijima, uz konstantno kretanje. Kontrolna oprema vozila povezana je sa kompjuterskim upravljačkim sistemom simulatora vožnje preko linija podataka. Kompjuter izračunava ponašanje automobila u vožnji više od 1000 puta u sekundi, izdavajući odgovarajuće komande sistemu mehatronike. On pokreće sistem brzinom do deset metara u sekundi (36km/h). „Svi kablovi prolaze kroz igus energetske lance – 90 kilograma po metru raspoređenih u četiri lanca. Dužina svakog lanca je 14,80 metara, a hod je predviđen za 20 metara. To nam daje neverovatnu dinamiku i predstavlja enormno opterećenje na materijal – na rad, međutim, već deset godina bez ikakvih problema sa samo jednim sistemom”, kaže Frank Schlögel, šef poslovne jedinice za inženjerske projekte i usluge montaže iz igus-a. Da bi dodatno povećali sigurnost i raspoloživost postrojenja, odgovorni u Tehnološkom centru su odlučili da zamene sve kablove sa novim i u isto vreme instaliraju nove energetske lance serije P4.1, koji sadrže sistem za detekciju loma. Prednosti serije P4.1: u svakom spoju članka lanca postoji tačka ležaja za okretno kretanje. Inženjeri iz igus-a su sada opremili ove spojeve sa kliznim ležajevima od polimera visokih performansi, koji ne zahtevaju održavanje, što je više nego udvostručilo radni vek.

Kabina vozila sadrži projekciono platno na kojem je prikazan realističan saobraćaj na putu, uključujući kretanje pešaka, nailazeći saobraćaj i kuće. (Izvor: igus GmbH)

Sve iz jednog izvora
Nakon ove odluke, stvari su se brzo promenile. Postojeći profilni valjci serije P4 su zamenjeni sa najnovijom generacijom e-lanaca, serijom P41.80. Stari kablovi su zamenjeni novim igus chainflex kablovima koji ispunjavaju sve EMC (electromagnetic compatibility) bezbednosne zahteve i usklađeni su sa standardima i direktivama kao što su UL, VDE, CSA i Profibus. Budući da su postojeće šine za vođenje, specijalno proizvedene i prilagođene skučenom prostoru za instalaciju pre deset godina, još uvek u dobrom stanju, predstavnici dve kompanjije odlučili su samo da obnove profilne prigušivače. U novoinstaliranom P41.80 sistemu, gornji i donji deo lanca su međusobno razmaknuti. Ovo dovodi do glatkog rada i idealne izolacije od buke. Pored samoklizajućih poprečnih šipki nalik češlju, sistem ima tribološki optimizovane plastične valjke koji dodatno povećavaju izdržljivost lanca. „Našim kupcima možemo ponuditi sve iz jednog izvora, od projektnog planiranja preko isporuke i montaže do održavanja. Ovo je, naravno, značajna prednost kod ovakvog projekta modernizacije”, kaže Daniel Quick, menadžer prodaje u igus-u.

Zahvaljujući svojim trodimenzionalnim opcijama kretanja, visokoj fleksibilnosti i apsorpciji zatezne sile, triflex R energetski lanac idealno snabdeva kabinu potrebnim kablovima. (Izvor: igus GmbH)

Energetski lanci postaju pametni: detektori loma (EC.B) povećavaju bezbednost
Da bi se bezbedno vodila težina kablova, e-lanci koji se koriste sastoje se od nekoliko kaiševa, umesto uobičajna dva. „Sa takvom dinamikom, brzinom i veličinom sistema, važno je napraviti tačne proračune kako bi se osigurala idealna raspodela težine i ravnomerno opterećenje kaiša. Članci igus e-lanca su napravljeni za opterećenu, kontinuiranu upotrebu. Ukoliko dođe do nepredviđene poteškoće u stvarnom radu, posebno u ovako dinamičnoj aplikaciji, možemo je takođe direktno otkriti. Za ovo smo razvili naš jedinstven sistem za detekciju loma: EC-B”, kaže Frank Schlögel. Uže se provlači kroz e-lanac i zateže da bi se zabeležila svaka promena dužine i prijavila EC.B senzoru. Ovo detektuje prekide lanca u fazi rada tako da se sistem može automatski isključiti. Modernizacijom simulatora vožnje, igus je još jednom uspeo u povećanju sigurnosti sistema i dostupnosti, osiguravajući visok nivo sigurnosti u toku rada. „Saradnja sa Daimlerom funkcioniše veoma dobro, i dobro je što možemo da podržimo tako sjajan, uzbudljiv projekat od samog početka. I naravno, ponosan sam što pružam više bezbednosti za tako dobro poznatu kompaniju“ kaže Frank Schlögel.

e-lanac serije P41.80

  • Sistem e-lanca sa valjcima koji se lako održavaju od tribo-optimizovane plastike
  • Samoklizajuće poprečne prečke u stilu češlja
  • Posebno tih rad zahvaljujući specijalnom dizajnu valjaka i članaka
  • Gornja i donja strana su razmaknute, jedna iznad druge
  • Valjci i članci imaju isti korak
  • Mala visina instalacije, ušteda prostora
  • Veoma bezbedno zbog bočne montaže
  • Izolacija od buke
  • Opciono potpuno zatvoren lanac
  • Dve dostupne unutrašnje visine 56mm i 80mm

Više informacija: Hennlich d.o.o., Senajska 1, 11433 Beograd – Senaja, Srbija; tel: +381 11 63 098 17, web: www.hennlich.rs

 

 

Aleksandar Dakić
Follow me

← Previous post

Next post →