Na ovogodišnjem Sajmu tehnike u Beogradu, prvi izložbeni dan na našem štandu u Hali 1A bio je posvećen SBC računarima. Predstavili smo četiri reprezentativna modela koji po našem uverenju u ovom trenutku predstavljaju sam vrh ponude, kada se u obzir uzme tehnološko/cenovni odnos i njihova dostupnost.

 

Posetioci našeg štanda su mogli videti:

Banana Pi M5 + BPI RT8822CS

U osnovi ovog SBC-a je AMLogic S905X3 SoC (4 x A55 jezgra @ 2.0 GHz, Mali G31 MP2 GPU), 4 GB RAM-a, 16 GB on-board flash memorije i Realtek ethernet kontroler sposoban za 1 Gbps ethernet. Dok sam hardver ima neke jedinstvene karakteristike (pomenuti flash od 16 GB), IO selekcija još više iznenađuje. Tu su četiri USB 3.0 porta, HDMI konektor pune veličine, 1 Gbps ethernet konektor, 3.5 mm konektor za napajanje, Pi-kompatibilni GPIO češalj sa 40 pinova, TX/RX konektor za prenos podataka sa tri pina (doduše, bez PoE HAT konekcije), USB-C konektor koji radi na USB-u 2.0 brzine (nažalost, nije konektor sa punom funkcionalnošću – ovde nema USB PD standarda), četiri prekidača, čitač microSD kartica i IR prijemnik. Nedostatak implementiranog WiFi/BT modula nadomešćen je BPI RT8822CS karticom koja se direktno montira na M5.

Radxa Zero

Radxa Zero je ultra tanak SBC malih dimenzija sa moćnim performansama zasnovanim na Amlogic S905Y2. Može da pokreće Android i odabrane Linux distribucije. Radxa Zero ima četvorojezgarni 64-bitni ARM procesor, do 4 GB 32-bit LPDDR4 memorije, HDMI izlaz na 4K@60, WiFi i Bluetooth konekciju, USB 3.0 i 40-pinski GPIO header. Pored toga, port za napajanje se takođe može koristiti za USB 2.0 OTG za povezivanje više perifernih uređaja. Veliki je takmac Raspberry Pi W2 Zero modelu.

Banana Pi M4 u originalnom akrilnom kućištu

Banana Pi BPI-M4 koristi Realtek RTD1395, to je u suštini 64-bitni četvorojezgarni A53. Poseduje 1 GB/2 GB RAM-a i 8 GB eMMC-a. Takođe ima ugrađeni WiFi b/g/n/ac i BT 4.2. Od portova, BPI-M4 ima 4 USB 2.0 porta, 1 USB TIP C port, 1 HDMI port, 1 audio priključak. Podržava M.2 Key E PCIE 2.0 interfejs. RTD1395 je opremljen četvorojezgarnim procesorom visokih performansi, ARM cortex-A53, sa 512K L2 keš memorije. RTD1395 takođe integriše i ARM Mali-470 GPU i ugrađeni Streaming Engine RTD1395. CPU je namenjen aplikacijama, dok je većina funkcija RTD1395 posvećena manipulaciji, dekodiranju video stremova u različitim formatima, npr. dekodiranje 4K2K H.265,Full HD MPEG1/2/4/H.264/H.264 MVC,AVC/VC-1,VP8,VP9,AVS,AVS plus,HD JPEG itd. Video DSP takođe može da obrađuje kodiranje do Full HD-a u H.264 formatu. Video dekodiranje i kodiranje mogu da rade istovremeno.

Raspberry Pi Zero 2W

Raspberry Pi Zero 2 W sadrži quad-core 64-bitni BCM2710A1 procesor, baziran na Cortex A53 arhitekturi. Ovo je isti čip koji smo ranije videli na Raspberry Pi 3 – ali sa malo nižim taktom od 1 GHz. Ono što je lepo je da su fizičke dimenzije i položaji konektora ostali potpuno isti. To znači da je novi Pi Zero 2 W drop-in zamena za stari Pi Zero, što umnogome olakšava migraciju. Dva mikro-usb porta, mini-HDMI port i CSI konektor su ostali na istoj poziciji. Novo rešenje pozicioniranja RAM-a je takođe zanimljivo – pošto je integrisano zajedno sa CPU-om u SIP konfiguraciji. Nažalost, model ima samo 512 MB RAM-a, i to je jedna od glavnih karakteristika koja umanjuje performanse.

Iako nam je ideja bila da SBC računare rangiramo, na bazi naših testova, ali uzimajući u obzir i mišljenje posetilaca štanda, u razgovoru sa njima smo došli do zaključka da bi bilo kakvo poređenje bilo neizvodljivo, jer svaki od prikazanih modela ima drugačiju aplikativnu namenu. Time sva četiri modela treba posmatrati kao naš pobednički izbor.

Aleksandar D.
Follow me
Latest posts by Aleksandar D. (see all)