8.3 TOTAL SCORE

numworks n0110

Kalkulatori
0 Out of 5

Based on 0 Users

Kvalitet izrade 9
Implementirana tehnologija 8
Ease-of-use 10
Odnos cena/performanse 6
PROS
  • Extremno intuitivan i lak za korišćenje
  • Predivan dizajn
  • Brzina
  • Softver se konstantno ažurira
CONS
  • Nedostaje softverska podrška koju imaju konkurenti
  • Nedostaju neke mogućnosti
  • Otvorena platforma je sada prošlost
  • Cena mu nije baš kompetitivna
Bottomline

NumWorks kalkulator je uzbudljiv novi kandidat na tržištu kalkulatora, koji donosi dašak svežeg vazduha u inače ustajalo polje. Obećavajući otvoren dizajn i lakoću korišćenja, NumWorks je prošao kroz neka teška vremena i promenio osnovnu ideologiju, ali je ipak uspeo da isporuči intuitivan kalkulator po pristojnoj ceni.

Koje je vaše mišljenje o ovom proizvodu?
0 (0)

 

Volimo kalkulatore. Postoji nešto šarmantno u ovim malenim računarima koji su bili prvi kontakti sa programiranjem mnogim ambicioznim programerima. Ovi uređaji su bili desktop računari 1960-ih i pametni telefoni 1980-ih – sa tržištem koje je u ovoj eri cvetalo raznim i divnim modelima – i kulminiralo nekim od najprepoznatljivijih dizajna.

Sa pojavom pametnih telefona i drugih prenosivih računara, kalkulatori su izgubili svoju nekadašnju slavu. Oni i dalje, međutim, zadržavaju značajno mesto u obrazovanju i specifičnim naučnim i inženjerskim primenama. Ovim novim tržištem danas dominira nekoliko brendova – Texas Instruments, Casio, i u manjoj meri Sharp i HP. Zbog toga je prilično zanimljivo i uzbudljivo da se u Q3 2017. pojavila potpuno nova kompanija – pod nazivom NumWorks – sa svojim premijernim modelom kalkulatora – N0100 – jednostavno nazvanim „NumWorks calculator“ (koga ćemo u nastavku zvati jednostavno „NumWorks“). Tiha revizija je poboljšala veći deo specifikacija i dala preko potrebno povećanje memorije. Ovaj noviji model, NumWorks N0110, otvorio je put mnogim novim funkcijama u kasnijim revizijama softvera.

Pre nego što pređemo na samu recenziju, želeli bismo da napomenemo da nam je ovaj NumWorks N0110 proizvođač besplatno obezbedio za potrebe ovog prikaza. Kao i uvek, sva mišljenja u nastavku su naša i ni na koji način nisu pod uticajem kompanije.

Pre svega – NumWorks N0110 je elegantan. To je najprimetnija stvar na ovom uređaju. Mode-ran je, tanak i lep. Čak je i dizajn kutije jednostavan i ukusan na elegantan način u stilu Apple-a (ima smisla s obzirom da je izvršni direktor kompanije bivši Apple softverski inženjer). Ispod poklopca je razigran i lep kalkulator sa unikatnim žuto-crnim dizajnom oznaka i sivim akcentima. To je tako upečatljiv i lep dizajn da svaki drugi kalkulator koji smo isprobali (osim možda modela HP Prime) apsolutno bledi u poređenju sa njim.

Dugmad pružaju odličan taktilan osećaj pri unosu i responzivna su. Font koji se koristi na njima je takođe izvrstan i izuzetno elegantan. Ekran, nažalost, nije laminiran, ali to ne predstavlja veliki problem, jer je dosta svetao i ima iznenađujuće dobre uglove gledanja.

Integrisana Li-Po baterija od 1450 mAh je takođe odlična – pružajući korisniku negde između 20 i 24 sata neprestane upotrebe. Puni se brzo – a za punjenje, u kutiji se nalazi (unikatno) žuti USB kabl.

NumWorks N0110 koristi STM32 ARMv7 baziran MCU koji radi na 216 MHz, uz 8 MB fleš memorije i 256 KB RAM-a. Ovo možda izgleda slabašno po današnjim PC standardima – ali je prilično moćno za jedan kalkulator. Upotreba modernog ARM jezgra je više nego dobrodošla – pošto većina konkurentskih platformi još uvek koristi drevne CPU-ove zasnovane na Z80 ili SuperH arhitekturi.

Nakon uključivanja uređaja, prelep dizajn NumWorks N0110 nastavlja da dominira. Savremeni softver Epsilon je zaista spreman da uvede kalkulatore u 21. vek. Istražićemo neke od najboljih i najjedinstvenijih karakteristika u nastavku prikaza.

Epsilon – gore pomenuti softver na kojem kalkulator radi – je potpuno unikatan, lagani OS koji je napravila kompanija NumWorks. Trenutno je u svojoj 20. reviziji -a svakom dodaje mnogo sjajnih funkcija sistemu. Tim programera je neverovatno marljiv u poboljšanju korisničkog iskustva i to se i vidi. Svaki aspekt softvera je napravljen s ljubavlju i najvećom pažnjom na detalje.

Intuitivan je čak i za korisnike koji ga prvi put koriste, sa pametnim pristupom zasnovanom na aplikacijama i logičnim menijima. U stvari, meniji su kontekstualni, nudeći „pametna“ predviđanja slična onima na tastaturi pametnog telefona u zavisnosti od konteksta proračuna. Dok izvodi opštu matematiku, Epsilon može dati predloge za izračunavanje apsolutne vrednosti ili n-ti koren, dok na ekranu sa grafikom znaci nejednakosti mogu biti njegovi glavni predlozi.

Ova „pamet“ OS-a se nastavlja na različitim poljima. Na primer, ploter funkcija može da iscrta neke zahtevne implicitne jednačine i sposoban je da nacrta pravougle i polarne grafikone u istom polju – što je izuzetno retka mogućnost. Čak se i parametarske funkcije mogu dodati u istu ravan kao i svi drugi gorepomenuti tipovi. Svaki rezultat ima pored sebe meni „tri tačke“ – kao i u Android operativnom sistemu, koji može da pruži neke neverovatne dodatne informacije – od faktorizovanog rezultata, sekundarnih rezultata, pa do referenci iz pravog sveta koji nas okružuje u slučaju da su merne jedinice korišćene u proračunu. Sve ovo čini da se matematika i nauka učine opipljivijim – što zaista čini da NumWorks N0110 ne liči ni na koji drugi kalkulator koji smo koristili.

U stvari, sada kada smo spomenuli Android – Epsilon zaista više podseća na operativni sistem pametnog telefona nego bilo šta drugo – što ga čini intuitivnijim za korisnike koji ga prvi put koriste od svih operativnih sistema drugih kalkulatora.

Do sada smo spomenuli aplikaciju za opšte proračune i ploter, ali postoji dosta drugih, koji vam omogućavaju da lako rešavate jednačine ili jednostavne finansijske proračune, izračunavate statistike i regresije, kao i probleme inferencije ili crtanja sekvenci.

Takođe je važno napomenuti da su skoro svi delovi OS-a prilagođeni, uključujući i pozadinske biblioteke – sa matematikom rukuje Poincare engine, Escher obezbeđuje elemente korisničkog interfejsa, Kandinsky upravlja crtanjem piksela i Ion obezbeđuje sloj hardverske apstrakcije.

Sav ovaj prilagođeni i visoko optimizovan kod dovodi do vrhunskih performansi. Još nismo spomenuli da NumWorks N0110 može da pokreće Python kod – 2017. je to bio prvi model na tržištu koji je to mogao – dok je 2022. i dalje kalkulator sa najbržim i najefikasnijim Python interpretatorom! To je veliki podvig i pozdravljamo ga.

Kao završnu napomenu, takođe ćemo pomenuti potpuno funkcionalan onlajn emulator i Android aplikaciju – koji su besplatni. Ako želite da isprobate iskustvo pre kupovine – ili koristite virtuelni NumWorks N0110 kalkulator, ovo je odličan način da osetite da li vam se sistem dopada (upozorenje: dopada vam se).

NumWorks N0110

Sada – postoji nekoliko manjih nedostataka sistema koje bismo želeli da pomenemo.

Iako je Epislon kao softver veoma jedinstven i ima neke ključne prednosti, još uvek mu nedostaje zrelost u poređenju sa konkurencijom. Neke funkcije još uvek nisu prisutne – ali gledajući stopu ažuriranja koje NumWorks N0110 izbacuje, sigurni smo da neće proći dugo a da se u potpunosti ovo sve nadoknadi. Na kraju krajeva, platforma nije stara ni 5 godina, dok su platforme poput TI-84 u razvoju skoro dve decenije.

Naravno, baza korisnika je manja i postoji opšti nedostatak softvera treće strane za uređaj. Platforme poput Casio CG-50, pa čak i HP-Prime, nude obilje softvera drugih proizvođača (pa čak i nekih zvaničnih) za proširenje njihove funkcionalnosti. Što se ovog tiče… pa… postoji još jedan razlog zašto je to tako, ali moraće da sačeka za kasnije u ovom prikazu.

Naime, bilo je i trenutaka u kojima su funkcije uklonjene iz sistema – poput uklanjanja CAS-a (CAS je skraćenica za sistem kompjuterske algebre – koji omogućava simbolička izračunavanja) iz Poincare-a u Epsilon verziji 11. Ovo je imalo smisla s obzirom na pozicioniranje proizvoda za srednju školu – ali uklanjanje prisutne funkcije se nikada ne prihvata sa razumevanjem, pogotovo kada je definišuća za uređaj (neki kalkulatori čak nude odvojene CAS i ne-CAS modele, pri čemu oni prvi koštaju i do 20% više).

Neki „ostatak“ CAS funkcionalnosti u Poincare-u ga čine ipak najsvestranijim aritmetičkim sistemom bez CAS-a koji smo ikada isprobali – i svakako delom doprinose njegovoj „pameti“ – ali opet, svaki put kada proračun „ispljune“ nedefinisani rezultat, nemoguće je ne podsetiti se da je ovaj hendikep namerno uveden godinama nakon izlaska na tržište. Razlog za ovu preostalu funkcionalnost je jednostavan. CAS je samo površno uklonjen tako što su sve neinicijalizovane varijable automatski pokretale gore pomenuti rezultat.

Kada je NumWorks lansirao svoj prvi proizvod 2017. godine, pokušao je da razbije standard tako što je bio otvoreniji i transparentniji od konkurentskih kompanija. Iako je prvobitno izdat pod CC-BY-NC-ND licencom, u 2018. je nastavio pod donekle manje restriktivnom CC-BY-NC-SA, i omogućio dosta fleksibilnosti iznutra.

Ova odluka je učinila da se NumWorks N0110 izdvoji u polju strogo regulisanih uređaja – i učinila ga izuzetno popularnim u zajednici programera. Otvorenost OS-a i činjenica da je svako mogao da napravi potpune prilagođene image-e sa dodatkom bilo kojih nedostajućih funkcija učinile su da čak i gorepomenuto uklanjanje CAS-a prođe bez mnogo negativnih reakcija.

Tokom ovog vremena, stvoreno je više operativnih sistema kao što su Omega. Oni su vratili uklonjeni CAS, kao i dodatne funkcije – poput tema sistema, dodatnih programskih jezika, poboljšanih performansi i dodatnih aplikacija. Ove aplikacije su omogućile RPN proračune, sekundarne CAS sisteme i mnogo, mnogo više.

Tastatura

Nažalost, kako je kompanija rasla i razvijala se i pronalazila novu ciljnu publiku, regulatorna tela su gurala NumWorks ka usvajanju sigurnije, ali mnogo restriktivnije politike. U 2021. Epsilon je postao potpuno zatvoren i bootloader u jezgru kalkulatora je zaključan kako bi se sprečilo neovlašćeno pokretanje drugog softvera.

Iako je ovo opravdana promena, način na koji je NumWorks postupao bio je pogrešan. Više od godinu dana od ovih izmena, zvanična veb stranica i dalje navodi netačne informacije o otvorenosti platforme -stvarajući potencijalne probleme sa lažnim oglašavanjem. Promene bootloader-a -možda čak i važnije od promena licence -takođe su prilično tiho uvedene sa ažuriranjem softvera, čime su nepovratno zaključani mnogi uređaji postojećih korisnika koji toga nisu bili ni svesni.

U tom trenutku Epsilon je konačno počeo da podržava eksterne aplikacije, napisane u C++ ili Rust-u, počevši od V16. Nažalost, ovo je takođe loše izvedeno, sa ograničenjem od samo jedne instalirane aplikacije u trenutku – i sa uklanjanjem aplikacije iz OS-a pri svakom ponovnom pokretanju sistema ili gašenju. Višestruki problemi sa Epsilonovim rukovanjem aplikacija i arhitekturom memorije (u pitanju je pseudo-sistem datoteka zasnovan na RAM-u) takođe predstavljaju prepreke koje aplikacije moraju da prevaziđu. Ovi razlozi daju objašnjenje objašnjavaju zašto su jedino dve demo aplikacije – i to od samog proizvođača – dostupne za Epsilon.

Funkcije

U Epsilon-u V19 neki od ovih problema se polako rešavaju. Nadamo se da će podrška za aplikacije dostići otvorenost i zrelost modela konkurencije. Voleli bismo da ponovo vidimo živopisan ekosistem oko NumWorks-a.

Još uvek postoje načini za vraćanje na starije verzije OS-a za one koji su kompjuterski vični i ne plaše se dugog istraživanja – a NumWorks aktivno pokušava da ukloni ranjivosti koje se koriste za dobijanje pristupa bootloader-u. Ovo je pravi rat.

Ovo je svakako kraj jedne ere za NumWorks – ali kraj koji se nazirao od samog početka. I to je u neku ruku razumljiv potez. Čineći platformu zatvorenijom i onemogućavajući (pa, ozbiljno ograničavajući) mogućnost pokretanja eksternog koda, veća je verovatnoća da će je regulatorna tela videti kao pouzdanog pratioca na školskim ispitima.

NumWorks N0110 port

Uz sve ovo rečeno – da li je NumWorks N0110 još uvek vredan kalkulator, imajući na umu ove promene?

Mislimo da da! Po ceni od 79 evra, NumWorks N0110 ima moderan hardver i moderan softver. Iako mu još uvek nedostaju neke od najnaprednijih karakteristika FX-CG50 ili TI-84 Plus CE – koji su njegovi glavni konkurenti, ima kompetitivnu cenu i mnogo je intuitivniji i jednostavniji za korišćenje. Čak i HP Prime – koji se nadaleko smatra namoćnijim modernim kalkulatorom na tržištu – deluje pomalo zastarelo u poređenju sa NumWorks-om (a imajte na umu da Prime ima čak i pun interfejs sa ekranom osetljivim na dodir). Nedavne promene politike ne čine NumWorks N0110 lošim kalkulatorom. One ga čine drugačijim, jasno usmerenim ka srednjoškolcima.

NumWorks N0110 turn off

Sa dopadanjem za sam proizvod i velikom nadom u našim srcima, radujemo se predstojećim promenama koje će NumWorks doneti ovom kalkulatoru.

Dakle, da sumiramo – ako tražite brz, moderan, lep i moćan kalkulator po razumnoj ceni – ne tražite dalje. Međutim, ako tražite razvojnu platformu ili „all-in-one“ uređaj za računanje, možda postoje bolje alternative na tržištu – kao što je HP Prime – koje u zavisnosti od onoga što tražite, mogu ali i ne moraju koštati više.

Nakon uključivanja kalkulatora, pojavljuje se ekran sa mnoštvom ikonice – za svaku od aplikacija koja je implementirana u kalkulatoru:

Calculation
Ova aplikacija vam omogućava da izvršite različite proračune koji uključuju kompleksne brojeve, matrice, trigonometriju, kombinatoriku, izvode, integrale i konverzije jedinica.

Grapher
Ova aplikacija vam omogućava da vidite grafik funkcije, nacrtate kompleksne grafike krivih i oblasti rešenja nejednakosti, da vidite koordinate vaših tačaka, odredite ključne tačke i pregledate tabelarno ispisane vrednosti funkcije.

Solver
Rešava jednačine i sisteme jednačina sa tačnim i numeričkim rešenjima. Finansijski problemi koji uključuju prosti i složeni kamatni se takođe mogu rešiti u ovoj aplikaciji.

Statistics
Proučite skupove podataka i pogledajte statističke vrednosti relevantne za taj vaš skup: srednju vrednost, standardnu devijaciju, minimum ili maksimum i.t.d. Takođe možete da nacrtate histograme i različite grafičke prikaze za vaš skup podataka.

Regression
Kreirajte dijagrame rasejanja i izvršite statistička izračunavanja na dvodimenzionalnim skupovima podataka. Iscrtajte modele regresije, napravite predviđanja i pogledajte reziduume.

Inference
Proučite različite distribucije verovatnoće kao što su binomna, geometrijska ili normalna. Izvršite testove hipoteza i konstruišite intervale poverenja, proporcije i još mnogo toga.

Sequences
Nacrtajte rekurzivne i eksplicitne sekvence, pogledajte tabelu njihovih vrednosti i izračunajte zbir njihovih članova.

Python
Napišite skripte i testirajte ih u interaktivnom šelu. Python je industrijski standardni programski jezik koji možete koristiti u nastavi.

Variables
Čuvajte brojeve, matrice, liste i funkcije i lakše ih koristite u svojim proračunima i u različitim aplikacijama. Pritisnite taster da otvorite listu vaših sačuvanih vrednosti.

Toolbox
Daje vam pristup organizovanoj biblioteci naprednih funkcija: račun, kombinatorika, kompleksni brojevi itd.

Više informacija: https://www.numworks.com

Aleksandar D.
Follow me