7.6 TOTAL SCORE

banana pi m5

SBC
0 Out of 5

Based on 0 Users

Performanse 7
Softverska podrška 8
Periferije i IO 7
Kvalitet izrade 8
Cena 8
PROS
  • Za cenu, mnoge ploče nemaju flash memoriju
  • Ploča je u formatu Raspberry Pi ploča
  • Dobre termalne performanse
CONS
  • Nije tako brz kao neki konkurenti
Bottomline

BPi-M5 je divan mali SBC, jasno skrojen za multimedijalnu upotrebu. Nije tako moćan kao neki od njegovih konkurenata, ali ima nekoliko jedinstvenih karakteristika po kojima se ističe.

Koje je vaše mišljenje o ovom proizvodu?
0 (0)

 

Drugi SBC koji prikazujemo u ovom izdanju je posebno interesantan. Iz kineske firme SINOVOIP dolazi nam Banana Pi BPi-M5. Banana Pi proizvodi su već dugi niz godina cenjeni među SBC korisnicima, i u konkurenciji su sa popularnim Raspberry Pi računarima. Iako je ovaj drugopomenuti popularniji, Banana Pi modeli su ipak ostali relevantni – pružajući više jedinstvenih karakteristika koje nisu prisutne kod drugih modela, što ih čini najboljim računarima za određene projekte. Ponuda Banana Pi-a je takođe znatno raznovrsnija od ponude većine drugih proizvođača.

Računar nam je stigao u belo-plavoj, kartonskoj kutiji u kojoj nam ga je proizvođač besplatno poslao i na kojoj je ime modela bilo označeno na poleđini. Unutrašnjost pakovanja je bila prilično jednostavna – tu se nalazio samo računar i ništa više. Detaljnije gledajući pločicu prvi put, vidimo dosta zanimljivog hardvera – AMLogic S905X3 SoC (4 x A55 jezgra @ 2.0 GHz, Mali G31 MP2 GPU), 4 GB RAM-a, 16 GB on-board flash memorije i Realtek ethernet kontroler sposoban za 1 Gbps ethernet.

Banana Pi M5 ploca

Dok sam hardver ima neke jedinstvene karakteristike (pomenuti flash od 16 GB), IO selekcija još više iznenađuje. Tu su četiri USB 3.0 porta, HDMI konektor pune veličine, 1 Gbps ethernet konektor, 3.5 mm konektor za napajanje, Pi-kompatibilni GPIO češalj sa 40 pinova, TX/RX konektor za prenos podataka sa tri pina (doduše, bez PoE HAT konekcije), USB-C konektor koji radi na USB-u 2.0 brzine (nažalost, nije konektor sa punom funkcionalnošću – ovde nema USB PD standarda), četiri prekidača, čitač microSD kartica i IR prijemnik.

Ovo je priličan asortiman različitih portova od kojih su neki svakako karakteristični za ovaj uređaj. Prvo, količina USB 3.0 konektora je neverovatna – duplo više nego na takmacu Raspberry Pi4B+, prvom Raspberry modelu koji ih je i imao. To je od ključnog značaja kada je u nekom projektu potrebno omogućiti veliki protok podataka. IR prijemnik je retka funkcija, prisutna na svega par SBC-ova, koja omogućava kontrolu rada pomoću programabilnog daljinskog upravljača. Ostatak IO opcija je izuzetno kompetentan i pruža svu funkcionalnost koju biste pronašli kod ostalih SBC-ova. Nadali smo se da ćemo videti potpuno funkcionalan USB-C sa svim data linijama (kao na RockPro 64 modelu), ali nažalost, on nije ovde prisutan. Drugi HDMI port bi takođe bio lep dodatak, ali sa vremenom smo došli do spoznaje da treba pre svega ceniti HDMI port u punoj veličini, kao što je ovaj ovde, umesto krhkih mini i mikro varijanti za koje se većina SBC-ova sa podrškom za više monitora opredeljuje. Zanimljivo je da na ploči nema prisutnih trakastih konektora, što onemogućava povezivanje ekrana osetljivih na dodir ili kamera koje ih koriste. Konačno, mrežna konektivnost je ograničena, bez Wi-Fi ili Bluetooth antena na samoj ploči, iako se može kupiti poseban modul za tu funkcionalnost.

Banana Pi M5

Prekidači na ploči su interesantni – označeni kao SW1, RST, SW3 i SW4. RST taster je razumljiv – on resetuje SBC-jev SoC. SW1 je direktno povezan sa pinom 40 GPIO češlja i služi raznim namenama u softveru, SW 3 je ADC dugme povezano sa drugim kanalom sukcesivno-aproksimacionog ADC-a na ploči, a SW 4 je selektor prioriteta butovanja – koji podiže operativni sistem sa USB-a ako je pritisnut tokom pokretanja. Na tržištu gde SBC-ovi retko imaju bilo kakav fizički interfejs, ovo je dobrodošla promena, mada bismo voleli da su oznake za sve osim RST prekidača jasnije. Trebalo nam je dosta testiranja i istraživanja da bi shvatili svrhu prekidača.

Naravno, SBC nije ništa bez dobre softverske podrške, i na sreću, Banana Pi BPi-M5 ima odličnu – pre svega Android i Ubuntu MATE (postoji BPi image Androida, ali videli smo da ploča može da pokrene i ODROID verzije tog OS-a). Naša test jedinica je došla preinstalirana Android 9.0 verzijom, podešena za rad na srpskom jeziku. Ova verzija Androida je bila razvojni image koji je veoma dobro radilo, puštajući 1080p60 video savršeno glatko i uspešno postižući sve benčmarke. Ugrađeni stres-test jasno nam je rekao da sistem ne pokazuje nikakve znake termalnog thottle-ovanja čak i kada je ostavljen satima da radi, bez ikakvog dodatnog hlađenja.

Ubuntu MATE instalacija je bila više-koračna procedura. Nakon uklanjanja Android image-a pomoću AMLogic alatke na posebnom računaru, morali smo da flešujemo OS na SD karticu, a zatim da ga kopiramo u memoriju ploče koristeći ugrađeni program pod nazivom bpi-tools. Iako je ovaj proces bio malo izazovniji i ne toliko prilagođen za početnike kao većina drugih SBC OS instalacija, moramo istaći da se usput nije pojavila nijedna greška, a mi smo samo sledili uputstva koja je obezbedio proizvođač.

Banana Pi M5 unutra

MATE je potom radio veoma glatko – sa LibreOffice i GIMP aplikacijama, kao i drugim ugrađenim programima radio je potpuno nesmetano. Manje štucanje je bilo prisutno prilikom reprodukcije 1080p60 video zapisa, ali to se može pripisati OpenGL podršci koja očigledno ima neke probleme.

Ah, OpenGL podrška. Mnogi SBC računari se inače bore sa njom, nešto sumnjivo se događa i kod Bpi-a. OpenCL radi sasvim dobro (i ovde, i u Androidu), ali izgleda da se openGL zablokira kada se postave intenzivniji zadaci (3D tranzicije u LibreOffice-u ili kompleksinij filteri u GIMP-u). Postoji i veoma čudan softverski bag zbog koga je libpng12 odbio da se instalira bez obzira na sve naše pokušaje, što je verovatno prouzrokovalo neke od grafičkih problema u radu.

Sada idemo na benčmarke! Iako ih nikako ne smatramo najvažnijom stvari kod SBC-a, gde se ipak treba pre fokusiranti na funkcionalnost i softver, benčmark je dobar orijentir kada se uzme u razmatranje i namenjena upotreba uređaja. Banana Pi BPi-M5 svakako dostiže zavidne rezultate za svoju veličinu, i u stanju je da se suprotstavi drugima u ovom polju. Radeći naš standardni paket testova, Banana Pi BPi-M5 je dobio 6283 poena na Octane 2.0 benčmarku, 220 poena na BMark GPU benčmarku, i uspeo je da postigne 315 FPS (1577 frejmova tokom 5 sekundi) na ugrađenom glxgears testu. Svi ovi testovi ga postavljaju iznad Raspberry Pi 3B u smislu performansi, ali nešto ispod Raspberry Pi 4B modela. Gledajući listu specifikacija, nema nikakvih iznenađenja sa ovim rezultatima – moćnija jezgra koja 4B ima dokazuju svoju snagu ovde.

Jedna velika prednost koju ima nad svojom konkurencijom je brzina čitanja i pisanja iz ugrađenog flash diska. Nema mnogo SBC-ova sa ugrađenom memorijom, a posebno sa onom pristojne brzine kao što je ova – od oko 150 MB/s. Iako svakako nije najbolja na tržištu, ipak je veliko poboljšanje u odnosu na modele sa SD karticom i takve brzine čitanja od 80-90 MB/s. Fleš disk se može koristiti i kao primarni disk za pokretanje sistema i kao dodatni disk ukoliko se sistem podiže sa drugog medijuma. Testirajući vreme pokretanja i otvaranja programa sa OS-om instaliranim na ugrađenom fleš disku, čak i sa svojim slabijim SoC-om, M5 parira u brzini Raspberry Pi 4B-u.

Takođe vredi pomenuti da energetski efikasnija A55 jezgra omogućavaju Banana Pi BPi-M5 SBC-u da radi pod punim opterećenjem bez dodatnog spoljašnjeg hlađenja – za razliku od Raspberry Pi 4B-evih A72 jezgara koja su notorno sklona pregrevanju. Ovo omogućava korišćenje BPi u mnogo manjim i kompaktinijm prostorima.

Moramo da kažemo da je Banana Pi BPi-M5 divan mali SBC, očito prilagođen multimedijalnoj upotrebi, verovatno pored TV uređaja. Njegov IR port takođe ukazuje na to, kao i njegova neverovatna optimizacija za rad sa Android OS-om. Ugrađen fleš disk je ogromna prednost ovde, nudeći veće brzine i više ugodnosti u radu u poređenju sa sistemima sa SD karticama. Više USB 3.0 portova takođe znači veću svestranost sa izborom priključenih periferija, što može biti ključno. Ove prednosti su dovoljne da opravdaju korišćenje BPi-M5 umesto Pi 4B u nekim projektima, čak i pored prednosti u brzini koju ovaj drugi sa sobom nosi. Serveri za skladištenje podataka, set-top box multimedijalni sistemi i aplikacije za robotiku upravo traže ono što BPi-M5 nudi. Čak i neki jednostavniji primeri mašinskog učenja ili intenzivniji GUI zadaci mogu da se obavljaju bez većih problema. Sve u svemu, Banana Pi BPi-M5 prilazi SBC dizajnu na drugačiji način od uobičajenog i nudi neke retko viđene karakteristike koje mogu biti izuzetno korisne, uz veoma respektabilne osnovne performanse – i sve to za veoma pristupačnu cenu od $53.

Više informacija: https://www.banana-pi.org

Banana Pi BPi-M5 možete kupiti kod nas na: https://www.malina314.com/product-category/banana-pi/

Aleksandar Dakić
Follow me