7.8 TOTAL SCORE

lilygo t-embed

Razvojni sistemi
0 Out of 5

Based on 0 Users

Kvalitet izrade 6
Implementirana tehnologija 7
Ease-of-use 9
Odnos cena/performanse 9
PROS
  • WiFi & BLE5
  • Mikrofoni i zvučnik
  • Dobre Arduino IDE biblioteke
  • Odlična vrednost za uloženi novac
CONS
  • Kvalitet rotacionog enkodera mora biti bolji
  • Samo jedan Grove port
  • Redosled LED dioda je čudan
Bottomline

Intrigantna platforma za razvoj sopstvenih aplikacija bazirana na ESP32S3 Wroom-1 SoC, opremljena color TFT LCD, WiFi, BTL5, rotacionim enkoderom, Grove ulazom, mikrofonima, zvučnikom, SD slotom...

Koje je vaše mišljenje o ovom proizvodu?
0 (0)

 

Želja da se kreira funkcionalni uređaj po sopstvenoj zamisli nije lako ostvarljiva ukoliko se kreće od praznog papira. Razvojni sistemi jesu jedan korak koji olakšava isprobavanje ideje na nekoj platformi, ali se oni teško mogu spakovati u jedan funkcionalni proizvod. LilyGO svojim uređajima pokušava da napravi jedan korak ka gotovom proizvodu, ali ne baš bez žrtve u vidu ograničenja IO mogućnosti SiM-a. T-Embed je objedinjen sistem koga čine: ST7789 1.9″ 320×170 TFT Colour LCD, rotacioni enkoder, niz od 7 APA102 RGB dioda, mikrofon, zvučnik, jedan Grove konektor za eksterni senzor, slot za SD karticu i konektor za bateriju. Okosnica T-Embed-a je Espressif ESP32S3 u Wroom-1 SiM-u, sa 16 MB Flash i 8 MB PSRAM memorije, koji ima implementiran WiFi 802.11 b/g/n i BLE 5.

T-Embed IOs

LilyGO T-Embed nam je stigao od proizvođača za potrebe ove recenzije. Spakovan u lepu, čvrstu providnu plastičnu kutiju i zaštićen držačem od sunđera. Uputstvo koje je došlo je u vidu papirne trake je dovoljno kao podsetnik za sve bitne IO definicije. U njoj su i heder i trakasti kabl za IDC3 konektor namenjen dibagu, dok je uobičajeni put za flešovanje i napajanje kroz ugrađeni USB-C. Tu je i dvožilni kratak kabal sa JST-GH 1.25mm konektorom za povezivanje opcione 3,7V/1000mAh litijum polimer baterije , koja se ne nalazi u paketu. Ovo je lepa mogućnost koja obezbeđuje autonomnost uređaju.

T-Embed teamerature measurement

Poželeli smo da se malo bolje upoznamo sa mogućnostima T-Embed-a, ali i da osetimo koliko je ugodno i lako kreirati aplikaciju. Preuzeli smo nekoliko gotovih aplikacija sa LilyGO GitHuba-a i bez problema ih kompajlirali u 1.8.19 Arduino okruženju. Tu smo zastali, jer smo shvaili da Arduino u verziji 2 ne „ume“ da flešuje ESP32S3. Iako na sajtu proizvođača postoji uputstvo/preporuka da se aplikacija razvija u Arduino 2, a flešuje u Arduino 1.x, mi se iz iskustva držimo, ne samo u ovom slučaju, na verziji Arduino 1.8.19 za sve, koja uvek provereno radi – i sa bibliotekama i sa hardverom.

T-Embed Pressure

Osmislili smo veoma jednostavan školski primer osnovnog čitanja vrednosti sa Grove senzora i prkaz rezultata na ekranu, sa izborom okretanjem enkodera veličine koje se može prikazati uvećana na ekranu. Kao ulaz korišćen je Seeed Grove barometar senzor BME280, koji istovremeno meri pritisak, temperaturu i vlažnost. Veoma lako smo i osnovnim tehnikama programiranja uz bazično upoznavanje hardverske IO strukture T-Embed sistema došli do zadovoljavajuće pokazne aplikacije.

T-Embed main app

Da bi sve bilo u vidu gadžgeta, na našem 3-D Formlabs Form 3+ štampaču smo izradili zaštitnu kutiju kako bi u nju spakovali T-Embed. Fajl za kutijicu smo preuzeli sa LilyGO GitHub-a.

T-Embed humidity

Na kraju, nakon par dana „igranja“ i testiranja sa T-Embed-om naše mišljenje o ovom malom proizvodu namenjenom za ugradnju u veći uređaj koji sami kreirate je pozitivno. Već smo stavljanjem u namenski izrađenu kutiju dobili prenosni dopadljivi višenamenski uređaj. Zamerili bi smo postojanje samo jednog Grove porta i požalili se na enkoder koji je u ovom slučaju morao da bude najvišeg mogućeg kvaliteta, budući da je on, uz dugme u njegovoj sredini, glavni način interakcije sa uređajem. On je bio stalni izvor naših frustracija, jer nije uvek slušao naše namere, čak ni u demo aplikacijama koje dolaze sa T-Embed-om. I pored tog utiska ceo sistem je višenamenski, omogućava kreativna rešenja i po korektnoj ceni nudi pregršt hardverskih IO opcija.


Github demo projekta: https://github.com/magazinMehatronika/LilyGO-T-Embed-review-demo

Aleksandar Dakić
Follow me