9.3 TOTAL SCORE

formlabs form 3+ sla rezin 3d printer

Oprema
0 Out of 5

Based on 0 Users

Kvalitet izrade 10
Implementirana tehnologija 10
Ease-of-use 9
Odnos cena/performanse 8
PROS
  • Vrhunska preciznost
  • Savršena tehnologija štampe
  • Urednost pri radu
CONS
  • Visoka cena
  • Nova tehnologija sa svim svojim nedostacima koje otkrivamo
  • Ograničenje upotreba isključivo FormLabs rezina.
Bottomline

Form 3+ i Form 3B+ su sada u potpunosti zamenili svoje prethodnike u Form3 liniji i prodaju se po istoj ceni od 3.499 dolara na zvaničnom sajtu, iako se čini da je ova cena nešto viša na drugim mestima. Pored novih štampača, Formlabs je takođe objavio Build Platform 2, za 229 dolara, koji nudi lako uklanjanje osetljivih delova bez rizika od oštećenja.

Koje je vaše mišljenje o ovom proizvodu?
0 (0)

 

Kada je Formlabs lansirao u svet Form 3 (i njegov stomatološki pandan – Form 3B) još u junu 2019. godine, promenio je igru u desktop 3D štampai tako što je doneo niz funkcija koje nikada ranije nisu viđene u ovom form faktoru. Povrh toga – kompanija je pokušala da omogući štampanje finijih detalja sa manje potpornog materijala uvođenjem svoje LFS tehnologije – koja se svodi na fleksibilnost dna rezin rezervoara, što omogućava da se sloj postepeno zguli, umesto toga da ga motor po Z osi otkine sa površine.

Ovo je dalo neverovatne rezultate, sa glatkim površinama i nikad viđenom raznovrsnošću prilikom štampanja samostojećih zidova i prepusta. Pošto smo imali zadovoljstvo da posedujemo Form 3 više od godinu dana, moramo da kažemo da je to zaista bio odličan štampač – uspevao je da se izbori sa većinom printova, bez obzira na to koliko su njihove geometrije bile izazovne.

U januaru 2022. godine, Formlabs je izbacio novi par – Form 3+ i Form 3B+, koji je doneo novi softver i hardver na sto. Softverski deo u najavi obećava 20 do 40 procenata brže štampanje – a kompanija takođe obećava da će ga preneti na starije Form 3 i 3B mašine. Hardverski deo obećava bolju termičku kontrolu, zbog redizajniranog grejnog elementa, stabilnijeg LPU-a (deo koji sadrži optiku i laser – i koji zapravo radi štampu) i bolje performanse početnih slojeva – čineći da se ovi prvi slojevi štampaju 5-15 minuta brže.

Pošto smo još uvek imali Form 3 kada je objavljen novi softver, imali smo i priliku da ga isprobamo – i zaista, kompanija je održala obećanje. U testu smo uspeli da postignemo znatno brže vreme štampe sa nekim delovima (3h 12m za određeni model, umesto nekadašnjih 4h 23m, na primer). Činilo se da i nosači imaju finije dodirne tačke, što je znatno olakšalo uklanjanje i naknadnu obradu.

Kroz niz nepredviđenih događaja, nedavno smo dobili Form 3+ i moramo reći da on zaista nadogradnja. Testirajući ga sa nekoliko printova, ono što nam se najviše istaklo su: mnogo kraće vreme zagrevanja rezina (Form 3 je imao tendenciju da zagrevanje traje više od 45 minuta u hladnijim okruženjima, dok Form 3+ završava ceo proces za nekoliko minuta) i poboljšana optička jasnoća delova (i generalno bolja završna obrada površine). Ovo poslednje je delimično posledica nove, stabilnije LPU revizije koja preciznije slaže slojeve.

Još jedna čudna stvar koja je popravljena i koju smo iskusili iz prve ruke je čudna vrsta greške u štampanju koja se dešavala na Formu 3 – gde se prvih nekoliko slojeva samog modela, ako je bio postavljen paralelno sa raftom, raslojavalo po ivicama. Ovo je bilo lako ublažiti ponovnim pozicioniranjem printa, ali izgleda da naš Form 3+ ne pati od ovog problema (ovo je konsenzus koji je postignut sa nekoliko drugih korisnika).

Važno je napomenuti da je Form 3+ zaista inkrementalna nadogradnja u odnosu na svog prethodnika. Uz sva poboljšanja koja smo naveli, čini se kao veliki korak napred, a u većini slučajeva je poboljšanje u načinu rada (workflow) i u poboljšanju kvaliteta dobijenih majušnih delova. Ako imate Form 3 i zadovoljni ste rezultatima, nikako ne bi trebalo da razmišljate o nadogradnji – a nama se čini malo verovatnim da će Form 3+ nadživeti Form 3 u smislu softverske podrške, jer dele mnoge iste komponente. Ovi novi štampači su jednostavno logičan nastavak Formlabs-ove filozofije “stalnog poboljšavanj” – kada ažuriranja softvera više ne mogu da odvedu platformu dalje, odlučuju se za osvežavanje hardvera da bi se proces razvoja 3D tehnologije nastavio.

Form 3+ i Form 3B+ su sada u potpunosti zamenili svoje prethodnike u Form3 liniji i prodaju se po istoj ceni od 3.499 dolara na zvaničnom sajtu, iako se čini da je ova cena nešto viša na drugim mestima. Pored novih štampača, Formlabs je takođe objavio Build Platform 2, za 229 dolara, koji nudi lako uklanjanje osetljivih delova bez rizika od oštećenja.

Aleksandar Dakić
Follow me