9.0 TOTAL SCORE

lilygo t-hmi

Razvojni sistemi
0 Out of 5

Based on 0 Users

Kvalitet izrade 9
Implementirana tehnologija 8
Ease-of-use 9
Odnos cena/performanse 10
PROS
  • Ekonomičan i kompaktan
  • WiFi & BT 5LE
  • Moderna arhitektura
  • Dobra GitHub podrška
CONS
  • Samo po jedan Groov i baterijski kabal
Bottomline

LilyGO T-HMI je ekonomičan i kompaktan mikrokontrolerski komplet sa ekranom i WiFi/Bluetooth 5LE povezivanjem. Deluje kao dobro rešenje i za izradu namenskih projekata i kao STEM mini platforma.

Koje je vaše mišljenje o ovom proizvodu?
0 (0)

 

Pred nama na stolu je u poluprovidnoj plastičnoj kutiji, dobro zaštićen crnim sunđerima: LilyGO T-HMI – kombinacija ESP32-S3R8 sistema i 2.8″ rezistivnog touch TFT LCD-a rezolucije 240 x 320 piksela, kog smo dobili od proizvođača, kompanije LilyGO, za potrebe ove recenzije. U kompletu se dobija još i mala plastična olovka i par kablova: jedan za povezivanje 5V baterije i jedan za konekciju Grove senzora.

Lilygo T-HMI box

Lilygo T-HMI Hardware

Već prvi pogled na zadnju stranu uređaja otkriva sve njegove opcije povezivanja i skladištenja podataka. Tu su tri Grove I/O porta, jedan slot za SD karticu, USB-C konektor za napajanje i programiranje i najzad dva konektora koji su namenski izvedena za napajanje: jedan za povezivanje sa baterijom, a jedan za vezu sa mrežnim 5VDC izvorom. Na vrhu je i WiFi/Bluetooth 5LE antena izvedena kao print na ploči, ali i dodatni konektor za montiranje eksterne ukoliko je primopredaja signala otežana.

Okosnica celog uređaja je Espressif ESP32-S3R8 dual-core LX7 mikroprocesor sa 16MB flash-a i 8MB PSRAM-a. Standardno rešenje, danas sve više popularno zbog svoje svestranosti.

Ugrađeni su Boot, Reset i Power dugmići, ali i interesantno, dodatna lemna mesta za te signale ukoliko vam je potrebo da ih žično izvučete na željenu izdvojenu poziciju u skladu sa vašim projektom.

Prisustrvo reed prekidača bilo nam je u prvom trenutku iznenađenje. Postavljen je uz ivicu ploče, bočno dužom stranom ekrana, sto je standardno i dobro promišljeno mesto. Naime ukoliko je potrebno izvesti detekciju prirustva nekog objekta, recimo otvorenost/zatvorenost vrata, ovo je mesto gde i treba da se nalazi.

Lilygo T-HMI back

Kvalitet izrade i pedantnost su nam se dopali, konektori du uredno označeni, a njihov raspored po rubu ploče čini ih lako pristupačnim.

Ekran na prednjoj strani pokriva potpuno ploču i nalazi se na plastičnom providnom nosaču koji obezbeđuje četiri rupe za montažu. Nismo od displeja očekivali neki poseban kvalitet slike i živahnost boja, ali smo u suštini zadovoljni onim što on može u svojoj klasi ekonomične TFT tehnologije. Fino je osetljiv na dodir date olovke, a jedina zamerka je blago uvijanje gornjeg sloja prilikom rada, koji nas je uvek nagonio da tisnemo jače bez ikakve potrebe. Budući da je u pitanju standardni plastični providni sloj kojim je ekran prevučen, habanje od upotrebe se očekuje u razumnom roku. Jasno je da je LilyGO pre svega mislio o ekonomskom aspektu, a ne o luksuzu kada je izabrao ekran.

LilyGO T-HMI Software

LilyGO je na svom GitHub-u (https://github.com/Xinyuan-LilyGO/T-HMI) dao sve što je softverski potrebno za rad sa T-HMI. Tu su i primeri i biblioteke potrebne za rad u Arduino i PlatformIO okruženju. Veoma je bitno da se isprate sva podešavanja u Arduino Board Manager-u.

Isprobali smo gotovo sve date programe u T-HMI paketu, kao i sve one iz par dodatnih biblioteka. Oni svi rade, što je više nego što se ponekad može reći za ovakve uređaje. Prateća dokumentacija je takođe adekvatna. Sve u svemu, sa softverske strane priča je odlična.

Namena T-HMI-a je, kao i većine LilyGO proizvoda je da budu deo rešenja kojim realizujete vašu kreativnu ideju. On bi trebao da bude jedna od ciglica, najverovatnije ona najsuštastvenija, koja će obojiti samo rešenje i u kojoj definišete arhitekturu na bazi koje ćete doći do cilja. Ciljna primena je svakako u domenu korisničkih IoT uređaja, Smart Home sklopova, ali postoji i ona STEM obrazovna komponenta.

Touch ekran u kompletu sa mikrokontrolerom, koji obezbeđuje WiFi/Bluetooth 5LE povezivanje, dodatnu SD karticu za smeštanje podataka i nezavisnost bez obzira da li se koristi baterija ili se povezuje na 5V fotoćeliju je odlična platforma za veliki broj aplikacija. U većini slučajeva ćete dodavanjem manjeg broja senzora sa Grove konekcijom, bez potrebe za ikakvim dodatnim sklopom, dobiti potpuno funkcionalan Edge IoT proizvod s obzirom na realnu snagu ESP32S3 kao mikrokontrolera. Ukoliko imate 3D štampač možete izraditi kućište po vašoj želji i time imati prvo potpuno funkcionalan prototip na osnovu koga možete ući i u neki oblik manufakture.

Zaključak

Neko može reći da LilyGO T-HMI nije ništa više od razvojnog sistema sa ekranom, ali ovde je u pitanju drugačiji pristup. Koncepcija razvojih sistema je da omogući što veči broj izvučenih pinova sa mikrokontrolera, kako bi vi imali maksimalnu slobodu. Žrtvuje se u tom slučaju praktičnost i mogućnost da se na elegantan način ugradi u sopstveni prototip. Ovde imamo ekran, WiFi/Bluetooth, SD karticu, port za bateriju i svega 3 izvučena Grove porta. (Grove port se satoji od 4 pina: GND, VDD i po dva GPIO pina). Od 45 fizičkih GPIO pinova ESP32-S3R8, ovde imamo dostupnih 6. 30 pinova je već spojeno na samoj ploči kako bi se obezbedio rad ekrana, SD čitača, reed prekidača. Zamislite samo taj nered da ste morali sve to da ožičite, a o problemima sa kontaktima nećemo ni misliti. Ovako imate kompakan sistem, u neku ruku predefinisano rešenje i na vama je samo da osmislite vaš novi proizvod, upakujete ga u posebno dizajnirano 3D štampačem izrađeno kućište i ponudite ga svetu.

Dolazimo najzad do cene, ovaj komplet jeste čak i jeftiniji od kupovine pojedinih delova i to kod najpovoljnijih prodavaca.

I najzad, LilyGO T-HMI nije samo dobar za izradu namenskog prototipa, on je odlično STEM učilo koje će naprednije učenike uvesti u C/C++ priču, i naravno u IoT svetu sve prihvaćeniju ESP32 arhitekturu.


Više informacija: LilyGO T-HMI strana proizvođača

Aleksandar Dakić
Follow me