IoT omogućava automatsku proizvodnju individualizovanih proizvoda – u turnusima kje mogu biti i samo jedan proizvod. Put komponente kroz proces sklapanja na taj način dobija potpuno novo značenje. U Adaptive Machine Platform Prolynk, proizvodne mašine i montažne stanice mogu da se konfigurišu i kombinuju sa potpunom fleksibilnošću. Delovi se kreću pojedinačno od stanice do stanice, takoreći u mini-taksiju. FAULHABER isporučuje pogonsku tehnologiju za male AGV-ove.

Kada je Henri Ford instalirao prvu „pokretnu montažnu liniju“ 1913. godine, povećao je proizvodnju svojih automobila osam puta – bio je to kvantni skok u efikasnosti proizvodnje. To mu je omogućilo ne samo da drastično smanji cenu svog Model-T, već i da poveća plate svojih radnika. Nije iznenađenje što je ovaj uspeh ubrzo kopiran. I danas se bezbroj proizvoda proizvodi po principu montažne trake.

Međutim, manje je pogodan za male serije, a gotovo nikako za individualizovanu, automatsku proizvodnju. Ali ovo je jedan od ciljeva industrije 4.0 i industrijskog interneta stvari (IIoT): Pojedinačni proizvodi treba da budu dizajnirani i opremljeni u skladu sa zahtevima kupaca – uz najviši mogući nivo automatizacije. Ovo zahteva fleksibilnost u procesima koja nije baš kompatibilna sa trajno instaliranom putanjom trake konvejera.

Komponente uzimaju taxi

Sa Prolynk tehnologijom, konfiguracija „linije za montažu“ može se slobodno prilagoditi ili rekonfigurisati, prateći promenljive zahteve. Komponente više ne putuju unapred određenom putanjom, već umesto toga uzimaju taksi u obliku male transportne jedinice bez vozača (automatizovana vođeno vozilo, AGV): „Deo koji se obrađuje se na taj način pouzdano transportuje do svih potrebnih stanica“, objašnjava Antonio Sančez, glavni komercijalni direktor Prolynk-a. „Koraci obrade, bilo da se izvode ručno ili od strane robota, mogu se odvijati potpuno pojedinačno. Ipak, redosled je i dalje automatizovan.“

Platforma napravljena od standardizovanih modula u obliku stola služi kao fizička osnova sistema. Sastoji se od standardizovanih ploča i može se slobodno dizajnirati u pogledu veličine i oblika. Jednostavne metalne ploče čine osnovnu jedinicu i služe kao površina za kretanje.

DC-motori bez četkica u prilagodljivoj mašinskoj platformi Prolynk

Varijanta osnovne ploče je opremljena indeksnim jedinicama za pričvršćivanje. Za proizvodne korake koji zahtevaju visoku preciznost ili za koje treba kompenzovati veću primenu sile, oni drže vozilo i komponentu na poziciji. Pločasti element takođe ima otvor u sredini. Ovo se može koristiti za obradu i odozdo, jer tačno odgovara obliku otvora u AGV-a.

Proizvoljan redosled montažnih stanica

Prolynk AGV je dostupan u dve veličine (325×230 i 450×350 milimetara); maksimalno opterećenje je između 5 i 35 kilograma u zavisnosti od modela. Komponenta koja se obrađuje je osigurana za putovanje do pojedinačnih montažnih stanica preko otvora u sredini. Ove stanice se mogu slobodno pričvrstiti, uključujući ručne poslove kao i zadatke koje automatski obavljaju mašine ili roboti, na primer, lasersko graviranje, lemljenje, zatezanje šrafova ili izvođenje testnih rutina. Ako postoji problem sa kvalitetom, vozilo se može poslati na određenu stanicu gde se ovaj problem može otkloniti.

Prolynk AGV pokreću dva točka, od kojih se svaki nalazi na sredini dugih strana. Uglove vozila podržavaju pasivni valjci. Ako se točkovi kreću u suprotnim smerovima, vozilo se okreće na mestu. Ovo se obično dešava pod uglom od 90 stepeni. Na taj način može da se okrene ka stanici sa jednom četvrtinom rotacije ili da se kreće napred-nazad između paralelnih „traka“ na stolu sa dva rotirajuća pokreta. Treba napomenuti da ove trake postoje samo virtuelno: AGV ostaje u svojoj traci kao i automobil čak i kada nema oznaka na putu.

DC-motori bez četkica u prilagodljivoj mašinskoj platformi Prolynk – Velika snaga i precizna orijentacija

Vozilo prima navođenje na ruti i uputstva za vožnju od centralnog kontrolera preko WLAN-a. On određuje rute kao i stanice i odlučuje koje vozilo ima prednost u slučajevima kada se trake ukrštaju. Delovi taksija treba samo da prijave svoju tačnu poziciju da bi ovo saobraćajno pravilo funkcionisalo. Kontrolori pokreta tipa MC 5004 P i enkoderi serije IE3-1024 iz FAULHABER-a igraju važnu ulogu ovde. Oni otkrivaju rotaciju motora bez četkica serije BKS4, koje koristi Prolynk elektronska matična ploča za merenje kilometara, izračunavanje AGV položaja i upravljanje kontrolom kretanja. Snaga motora se prenosi na pogonske kaiševe točkova pomoću planetarnih zupčanika dizajna 32/3.

„Ako se kompanija odluči za Prolynk rešenje, mali AGV-ovi postaju srce proizvodnog procesa. Oni, stoga, moraju da funkcionišu potpuno pouzdano i sa veoma niskim nivoom održavanja, što je duže moguće, obezbeđujući nizak ukupni troškovi posedovanja“, kaže Antonio Sančez, objašnjavajući prioritete za izbor AGV komponenti. „Kada je pogonska jedinica, kvalitet proizvoda je bio glavni prioritet za nas. FAULHABER nam može garantovati ne samo traženi kvalitet, već i motori nude dodatne prednosti koje su neophodne za našu primenu. U vozilu je veoma malo mesta. Uprkos tome, potrebna je velika snaga motora da bi se ono što su često teški delovi pomerili potrebnom brzinom. U pogledu odnosa zapremine i obrtnog momenta, serija BKS4 je lider na globalnom tržištu. Ova gustina snage je ključni faktor koji nam omogućava da našim kupcima ponudimo rešenje koje je koliko pouzdano, toliko i fleksibilno.”

Kombinacija pouzdanosti i fleksibilnosti daje korisnicima Prolynk rešenja maksimalnu fleksibilnost u dizajniranju njihovih proizvodnih procesa. Oni teoretski mogu da počnu sa malom platformom koja se sastoji od samo nekoliko ploča i jednog mini-AGV-a. Sistem se može slobodno proširiti ili reorganizovati, uz visoku fleksibilnost i prilagodljivost mašina. Pametne funkcije su dostupne, a Prolynk tehnologija se lako integriše u PLC arhitekturu. Novi proizvodi, novi procesi i tehnologije takođe se mogu lako integrisati; postojeći moduli se mogu preurediti u zavisnosti od okolnosti. „Ne postoje ograničenja za prilagodljivost sistema“, naglašava Antonio Sančez. „Proizvodni kapaciteti direktno proizilaze iz trenutne narudžbine.“


Više informacija:
www.faulhaber.com/en/motion/automated-guided-vehicle/#q=prolynk

FAULHABER MINIMOTOR SA
Zona Artigianale 8
Madonna del Piano
6980 Croglio
Tel.: +41 (0)91 611 31 00
info@faulhaber.ch

www.faulhaber.com

Aleksandar Dakić
Follow me