8.3 TOTAL SCORE

nucleo u575zi-q i x-nucleo gfx02zi

Razvojni sistemi
Kvalitet izrade 9
Implementirana tehnologija 8
Ease-of-use 9
Odnos cena/performanse 7
PROS
  • Podrška u TouchGFX Designeru
  • Veoma intuitivno i lako korišćenje
  • Moćan Ultra-low-power MCU
CONS
  • Niska rezolucija ekrana
  • Demo aplikacija ne radi out-of-box
Bottomline

Nucleo U575ZI-Q i X-Nucleo GFX02ZI su savršena kombinacija za razvoj IoT aplikacija na STM Arm M33 Ultra-Low-Power platformi.

 

Nucleo U575ZI-Q je STM32 Nucleo-144 razvojna ploča sa STM32U575ZIT6Q MCU i konektorima za Arduino, ST Zio and morpho dodatke. MCU je iz U serije – Ultra-low-power Arm Cortex-M33 sa ugrađenom FPU jedinicom. Radi ns 160 MHz i ima 2Mbajta Flash memorije. Na samoj pločije i USB izlazno/ulazni port za dalja povezivanja i prenos podataka.

Nucleo U575ZI-Q

Kombinacija koju smo načinili urađena je sa namerom. Dodali smo X-Nucleo GFX02ZI pločicu sa full-colour LCD ekranom rezolucije 320×240 pixela. U ovom trenutku to je jedina STM Nucleo ploča koja podržava „out-of-box“ ovaj ekran kroz TouchGFX Designer koji besplatno možete preuzeti od STM-a.

Sam TouchGFX Designer je izuzetno ugodan za rad i veoma brzo i lako se kreiraju prilagođene aplikacije. Generiše kod koji dalje možete koristiti i modifikovati u STM32CubeIDE-u.

X-Nucleo GFX02ZI

X-Nucleo GFX02ZI displej nažalost nema visoku rezoluciju, da je imalo niža dovela bi se u pitanje upotrebljivost ovog, ovako sastavljenog kompleta. Ako nam je ideja da napravimo uređaj baziran na Ultra-low-power Arm brzom i moćnom MCU, uz prisustvo USB konektora na samoj ploči za povezivanje dodatne periferije: recimo tastature… ova kombinacija može da vam pruži sate i sate ugodnog i otkrivajućeg rada na STM ARM platformi.

Kombinacija Nucleo U575ZI-Q i X-Nucleo GFX02ZI displeja je svakako za preporuku. Pritom treba obratiti pažnju da STM32U575 u sebi ima A33 jezgro bez double precision hardverske podrške. Svojom snagom i radnim taktom on svakako pobeđuje modele bazirane na M0+ i M4 jezgru, ali je veliko pitanje kako bi se ponašao u poređenju sa M7 jezgrima u STMH7A3 recimo.

Nucleo U575ZI-Q je STM32 Nucleo-144 razvojna ploča sa STM32U575ZIT6Q MCU i konektorima za Arduino, ST Zio and morpho dodatke. MCU je iz U serije – Ultra-low-power Arm Cortex-M33 sa ugrađenom FPU jedinicom. Radin an 160 MHz i ima 2Mbajta Flash memorije. Na samoj pločije i USB izlazno/ulazni port za dalja povezivanja i prenos podataka.Kombinacija koju smo načinili urađena je sa namerom. Dodali smo X-Nucleo GFX02ZI pločicu sa full-colour LCD ekranom rezolucije 320×240 pixela. U ovom trenutku to je jedina STM Nucleo ploča koja podržava „out-of-box“ ovaj ekran kroz TouchGFX Designer koji besplatno možete preuzeti od STM-a.Sam TouchGFX Designer je izuzetno ugodan za rad i veoma brzo i lako se kreiraju prilagođene aplikacije. Generiše kod koji dalje možete koristiti i modifikovati u STM32CubeIDE-u.X-Nucleo GFX02ZI displej nazalost nema veliku rezoluciju, da je imalo manja dovela bi se u pitanje upotrebljivost ovog, ovako sastavljenog kompleta. Ako nam je ideja da napravimo uređaj baziran na Ultra-low-power Arm brzom i moćnom MCU, uz prisustvo USB konektora na samoj ploči za povezivanje dodatne periferije : recimo tastature… ova kombinacija može da vam pruži sate i sate ugodnog i otkrivajućeg rada na STM ARM platformi. Svakako je za preporuku.

 

Aleksandar Dakić
Follow me