Samsung-ovi entry-level flegšip telefoni se često zanemaruju zbog atraktivnijih modela Plus i Ultra. Međutim, iz godine u godinu, ovi standardni modeli S-serije i dalje nude odlične performanse i mnoge uzbudljive nove funkcije koje se i očekuju od vodećeg modela sledeće generacije. Uzimajući to u obzir – smrt voljene linije Galaxy Note-a i njeno spajanje sa Galaxy S Ultra linijom ukinuli su neke od najjedinstvenijih karakteristika – poput S Pen-a koji je sada dostupan samo na vrhunskim flegšip modelima koje kompanija proizvodi.

Dok su modeli kao što je Galaxy S21 FE (ili čak Galaxy A73 srednjeg opsega) fokusirani na donošenje starijih specifikacija višeg ranga po relativno niskim cenama, vodeći uređaji na entry nivou se oslanjaju na vrhunske osnovne specifikacije, ali bez svih onih ne-bitnih detalja. Po početnoj ceni od 749 dolara, ovo je intrigantan izbor za one koji traže Android top uređaj ispod cene od 1000 dolara.

Samsung Galaxy S22

U ovom cenovnom rangu, međutim, postoji nekoliko drugih opcija – uključujući Asus Zenfone 9 i Pixel 6, koji se prodaju po nešto nižim cenama, kao i OnePlus 10T, koji obično košta nešto više. Ne možemo a da ne primetimo i iPhone 14 – u maloprodaji za 799 dolara. Konkurencija u ovom cenovnom rangu je velika – tako da Galaxy S22 mora da uloži dosta hrabrosti.

A izgled definitivno ne razočarava. Iako vizuelno podseća na S21 FE, Galaxy S22 ima Gorilla Glass Victus Plus ekran i poleđinu (nema više plastičnih leđa!) i aluminijumski okvir. Ovaj okvir deluje skoro kao da je čelični, a cela konstrukcija divno leži u ruci. Postoji dobar izbor boja – fantomska crna, fantomska bela, zelena i roze zlatna. Ekskluzivno preko Samsung-a, postoji i izbor grafitne, krem, nebo plave i ljubičaste. Ove ekskluzivne boje podsećaju na S21 dizajn, a izbočina kamere je ovde u diskretnim bojama. Krajem drugog kvartala 2022., S22 je takođe dobio Bora Purple – veoma upečatljivu nijansu koja je dostupna i na novim sklopivim modelima kompanije.

Samsung

Ekran je još jedan prekrasan Samsung ekran – 6,1” Dinamic AMOLED 2X panel u FHD+ (2340×1080) rezoluciji. Tu su sve standardne flegšip karakteristike – uključujući podršku za HDR10+ i brzinu osvežavanja od 120 Hz. Kao i obično, ekran nije tako svetao kao panel na Plus i Ultra modelima. Međutim, sa 1.300 nita, i dalje je odličan ekran za širokonamensku upotrebu. U našim testovima, ekran je dostigao maksimum od 690 nita tokom redovne upotrebe, a uspeo je da dobije 1246 nita u HDR testu šahovnice. Ipak, moramo reći impresivno.

Ekran

Upotreba na otvorenom može zahtevati malo pojačanja osvetljenosti, a neki sadržaji možda neće biti dovoljno izraženi, ali boje su i dalje tačne i veoma žive. Gledanje filmova i igranje igrica definitivno pruža odličan osećan na ovom panelu. Panel na Galaxy S22 takođe ima promenljivu brzinu osvežavanja do 48Hz, što znači da može da uštedi bateriju kada se prikazuju statične slike.

Zvučni sistem je pristojan – i kako se očekuje od vodećeg mobilnog telefona. To je sada standardno podešavanje dvostrukih zvučnika sa jednim zvučnikom na dnu i jednim zvučnikom pored selfi kamere. Standardno, donji zvučnik zvuči nešto bolje, a svaki osećaj za zvučnu scenu nestaje u portretnom režimu. Ipak, to je moćno podešavanje zvuka za konzujumer medije. Mikrofoni takođe hvataju prilično dobro i jasno – tako da nema pritužbi.

Portovi

Naša jedinica za pregled ima Snapdragon 8 Gen 1 – moćan top procesor. Dok je Exynos 2200 obećavao mnogo sa svojim AMD Xclipse 920 GPU-om, Snapdragon ga i dalje nadmašuje u CPU i GPU testovima. Naš testni Galaxy S22 je postigao Geekbench 5 rezultat od 1.307/3.214 – što ga stavlja malo iznad modela zasnovanih na Snapdragon 888. Iako postoji umerena nadogradnja u CPU-u, sa jednim Cortex-X2 jezgrom (sada radi na 3GHz!), tri Cortex-710 jezgra i četiri Cortex-510 jezgra, ogromna nadogradnja je u 5G modemu. Novi SoC sadrži Qualcomm-ov vrhunski modem X65, koji obećava najbržu konekciju na tržištu – korak u odnosu na X60 koji se koristi u iPhone-u 13 i na nivou je iPhone-a 14.

Pominjući iPhone, međutim, moramo istaći da je najveći problem kod Snapdragon procesora postojanje Apple silicijuma, koji ga konstantno nadmašuje za 30% ili više. Apple SoC-ovi su takođe energetski efikasniji i manje skloni pregrevanju. iPhone 13 i 14 sa svojim A15 uveliko nadmašuju Galaxy S22 sa 1739/4702 postavljenim na Geekbench 5.

Back

Kamera karakteriše veliki deo Galaxy S22. Glavni igrač je sada prekrasna kamera od 50 MP, dok je druga ultra-wide kamera od 12 MP, a treća je telefoto od 10 MP (izgleda gore na papiru, ali sada zapravo ima odgovarajući telefoto objektiv – stariji modeli su upravo imali visoku rezoluciju kamera koju su kropovali. Novi sistem daje bolje rezultate, verujte nam). To je sposoban sistem, u velikoj meri zasnovan na onom koji se nalazi u S21, ali sa ozbiljnim poboljšanjima rezolucije. Samsung tvrdi da je senzor glavne kamere takođe 23% veći, što omogućava bolje performanse pri slabom osvetljenju. Ova postavka daje prilično dobre snimke, kako pri slabom osvetljenju, tako i u dobro osvetljenim okruženjima. Objektiv za zumiranje odlično radi za snimke iz daljine, kao i za snimke izbliza, a primetno je povećanje oštrine u odnosu na starije Samsung modele. Imajući to u vidu, podešavanje kamere nije značajno bolje od bilo kojeg drugog koji se nalazi na modernim top modelima, i još uvek sistem pati od prekomerne ekspozicije i nerealnih boja po kojima su Samsung telefoni poznati.

Galaxy S22 takođe nudi video snimanje u 8K/24 (osim standardnih 4K/60 i nižih rezolucija), što je dobrodošla karakteristika. Digitalna video stabilizacija takođe radi odlično, tako da tu nema iznenađenja.

Ono što je interesantno, međutim, jeste činjenica da zbog dva različita SoC-a koja se koriste, Snapdragon S22 izgleda bolje na normalnoj fotografiji, sa boljim teksturama, dok Exynos S22 ima bolje rezultate u testovima zuma, nudeći jasnije telefoto snimke sa manje šuma.

Sve u svemu, kamera je sasvim zadovoljavajuća, sa dobrom rezolucijom i oštrim detaljima, ali i dalje zaostaje u preciznosti boja i ne nudi istinske karakteristike kojim bi se posebno izdvojila.

Sada idemo na ono što je loše – bateriju. Samsung je smanjio svoju veličinu sa 4.000 mAh na 3.700 mAh, najverovatnije se kladeći na bolju SoC efikasnost da bi postavio isto. Nažalost, naš S22 je izdržao tek 7 sati i 43 minuta, što je više od dva sata lošije od prosečnog pametnog telefona – a kamoli premijum modela. Tokom našeg testiranja, telefon je stalno ostajao bez baterije u onim dosadnim trenucima pred sam kraj dana. Galaxy S22 koristi punjenje od 45W namenjeno modelima više klase, umesto da koristi standardno brzo punjenje od 25W. Nije strašno, ali ne pomaže mnogo u zagonetki trajanja baterije.

Samsung Galaxy S22

OneUI 4.1 (zasnovano na Android 12) je ono što biste očekivali od Samsunga. Nudi sjajnu funkcionalnost, ali donekle otežava iskustvo i ima malo softvera, tako da je to stvar ličnog ukusa i preferencija. OneUI 5 (zasnovan na Android-u 13) trebalo bi da bude isporučen kasnije ove godine za sve korisnike Galaxy S22. Galaxy S22 je takođe predstavio funkciju deljenja uživo za Duo – slično iOS 15 SharePlai-u.

Sve u svemu, Galaxy S22 je postepeni korak u odnosu na S21. Neke nadogradnje performansi su tu, kamera je preuređena, ali to je uglavnom bila igra sustizanja konkurencije. Kvalitet izrade je bolji, ali za 749 dolara bilo bi vam teško da pronađete pravi razlog za nadogradnju sa uređaja iz serije S21 starog godinu dana. Za korisnike starijih Samsung uređaja, međutim, ovo bi moglo biti pravo vreme da odbace svoje dve ili tri godine stare uređaje. Malo je verovatno da će Galaxy S22 odvući korisnike iOS-a na svoju stranu, jer mu nedostaju uzbudljive karakteristike skupljih modela – ipak ako tražite flegšip model ispod 1000 dolara – Samsung u velikoj meri će dati rezultate.

Aleksandar D.
Follow me
Latest posts by Aleksandar D. (see all)