Industrijski segmenti kao što su proizvodnja satova ili auto industrija, ali i industrija kućne elektronike, koriste strategije za platforme i modularizaciju godinama unazad kako bi smanjili troškove i povećali profit. Festo sada primenjuje te principe i u svetu automatizacije.
16906c_3
Cilj: brža, jeftinija proizvodnja i povećanje profita
Po studiji koju je izvelo Udruženje nemačkih inženjera (VDMA), proizvođači mašina koji se fokusiraju na standardizaciju komponenti ili rešenja mogu povećati svoj profit za 1,5%. I ovo nije samo posledica kupovine i korišćenja komponenti sličnog dizajna. Gotovo dvostruko veća ušteda se postiže uštedom u vremenu u svakom proizvodnom procesu – od planiranja projekta do jednostavnijeg procesa naručivanja, i od lakše logistike do puštanja u rad.
Modularizacija i standardizacija nude najveći potencijal za uštedu kada se pristupi razvoju i inženjeringu mehaničkih, pneumatskih i električnih kretanja u sistemu kao i pri programiranju softvera.
Tri koraka ka modularizaciji
Postoje tri nezaobilazna koraka za svaku kompaniju koja kreira strategiju za svoju platformu:
  1. Identifikacija standardizovanih funkcija mašine u proizvodnom procesu.
  2. Razvoj modula koji se mogu koristiti što je moguće češće i za što više mogućih funkcija mašine.
  3. Odluka o dubini proizvodnje i o odabiru eksternog kooperanta, odnosno gotovih rešenja kod određenih modula (outsorcing).
Modularni proizvodi kompanije Festo
Festo nudi veliki broj modularnih sistemskih rešenja i kotova u ovoj oblasti.
Na primer, kompaktni sistem za manipulaciju predmetima YXM čini osnovu platforme za čitav niz različitih aplikacija. Sistemski kitovi spremni za upotrebu, objedinjavaju softver sa predefinisanim funkcijama, kontroler i kinematiku, i idealno su primenjivi kod aplikacija kao što je zašrafljivanje, razblaživanje, testiranje, lemljenje, pomeranje, hvatanje kao i otvaranje i zatvaranje posuda.
festo-ind-avgust-2
Servo kit YJKP za aplikacije ugradnje električnom presom je takođe visoko modularan i sadrži potrebne softverske funkcije, odgovarajuće Festo pogonske komponente i kontroler koji vam je potreban. Krajnji rezultat je jedan ekstremno precizan sistem sa presom za ugradnju sa visokim nivoom tačnosti ponavljanja i izuzetnim odnosom cene/performansi.

Više informacija: Festo Beograd, Omladinskih brigada 90v, 11070 Beograd, Tel: +381 11 7853 900 , e-mail:info@festo.rs, http://www.festo.rs

Aleksandar Dakić
Follow me