Da li ste znali šta su torzione opruge?

Torzione opruge su vrsta spiralne metalne opruge koja skladišti mehaničku energiju kada je upletena. Jednom kada se izvrne, opruga daje proporcionalnu silu u količini koja se primenjuje, ali u suprotnom smeru. Kada se primene, bočne sile uvijaju zavojnice čvršće, smanjujući prečnik opruge, produžavajući njeno telo. U suštini, svaki put kada je potrebna rotaciona ili torziona sila, može se koristiti torziona opruga. Mogu se dizajnirati u nizu veličina, materijala i debljina kako bi odgovarale svakoj primeni. Minijaturne torzione opruge se koriste u elektronici, dok se veće varijacije mogu koristiti za industrijsku upotrebu gde se moraju primeniti velika opterećenja.
 
Evo pet uobičajenih upotreba sa kojima se susrećemo svakoga dana.

Torzione opruge za vrata

Torzione opruge su posebno korisne kao šarke za vrata. Od rezidencijalnih vrata, garažnih vrata i automobilskih vrata do velikih, industrijskih, teških teretnih vrata koja se koriste na utovarnim dokovima i skladištima… Nema sumnje da je torziona opruga vitalna komponenta u svim različitim tipovima vrata.  Veličina opruge se razlikuje u zavisnosti od veličine vrata i težine vrata. Ove opruge su vrlo često zastupljene, jer omogućavaju da se vrata uvek vrate u svoj prvobitni položaj. Razmislite samo o onim salonskim vratima koja se vraćaju napred-nazad, ali se uvek vraćaju na poziciju u sredini.

Zihernadle

Zihernadle za odeću su tu već decenijama. One su relativno jednostavne u dizajnu, i verovatno nikada niste razmišljali o tome kako rade. Ali verovatno ste do sada pretpostavili da se otvaraju i zatvaraju zahvaljujući malim torzionim oprugama. Ne samo da se igla za odeću drži skupa pomoću male torzione opruge, već joj opruga pruža i mogućnost stezanja.

Torzione opruge za amortizaciju vozila

Naravno, vi znate da je svrha amortizacije vašeg vozila da apsorbuje neravnine puteva dok vaš automobil prelazi preko zahtevnih terena i udaraca. Vozilo ublažuje vašu vožnju tako da možete ostati udobni. Neka vozila koriste torzionu oprugu kao svoju glavnu oprugu. Jedan kraj ove vrste torzione opruge je pričvršćen za karoseriju vozila dok je poluga opruge pričvršćena na osovinu točka na drugom kraju. Nekoliko modela automobila i kamiona, kao i vojna vozila, koriste ovu vrstu amortizacije.

Satovi sa klatnom

Neki od satova, poznati kao torzijski klatni, koriste težinu u obliku točka koja je sa svoje strane suspendovana torzionom oprugom. Dok se težina rotira oko osi, ona izvija oprugu. Pogonjen na vrhu zupčanika, točak oscilira napred-nazad snagom opruge koja preokreće smer rotacije.

Mehanički satovi

Mehanički satovi zahtevaju vrlo fine, spiralne torzione opruge. Opruga gura balansni točak nazad u njegov središnji položaj dok se on rotira napred-nazad.

Ovo su samo pet najčešćih primena torzionih opruga. U stvarnosti, postoji beskrajna lista drugih aplikacija koje koriste ovu vrstu opruga da bi ispravno funkcionisale, kao što su clipboardi, mišolovke, prekidači i bezbroj drugih proizvoda. Dovoljno je reći, da nije bilo svestrane torzione opruge, mnoge uobičajene aplikacije koje koristimo svaki dan bile bi beskorisne.
 
HENNLICH u ponudi ima veliki broj torzionih opruga za različite namene.

 

 

Aleksandar D.
Follow me
Latest posts by Aleksandar D. (see all)