9.0 TOTAL SCORE

würth sensor featherwing

Razvojni sistemi
0 Out of 5

Based on 0 Users

Kvalitet izrade 10
Implementirana tehnologija 10
Ease-of-use 6
Odnos cena/performanse 10
PROS
  • Ekstremno precizni i osetljivi senzori
  • Relativno jeftini
  • Izuzetan kvalitet izrade
CONS
  • Problemi sa softverskom bibliotekom
Bottomline

Sensor FeatherWing sadrži četiri najimpresivnija SMT industrijska senzora koje smo videli, pri tome su spakovana u obliku rešenje za izradu prototipa koji je veoma jednostavano za primenu, namenjeno i industrijskim i hobističkim aplikacijama i to po pristupačnoj ceni. Međutim, zbog nekoliko problema sa softverskim bibliotekama ova ploča nije najpogodnija za potpune početnike.

Koje je vaše mišljenje o ovom proizvodu?
0 (0)

 

Drugi u nizu Würth dodataka za ekosistem Feather je Sensor FeatherWing – koji sadrži četiri Wurth senzora na ploči – to su WSENPADS senzor apsolutnog pritiska, WSENITDS 3-osni akcelerometar, WSEN-TIDS senzor temperature i WSEN-HIDS senzor vlažnosti. Svi oni su povezani preko I2C magistrale sa glavnom Feather pločom. Takođe postoji podrška za dva SparkFun QWIIC uređaja i dva WE-Sensor uređaja, sve to zahvaljujući četiri konektora (jedan od svakog je unapred montiran, a još dva su isporučena).

Kao i svi FeatherWings moduli, ova ploča je kompatibilna sa širokim spektrom mikrokontrolera. Uspešno smo ga testirali sa sistemima zasnovanim na M0, M4 i ESP32 – i radio je uvek besprekorno.

Postoje dve odvojene interfejs biblioteke koje se mogu koristiti sa ovim FeatherWingom – platformi.io Arduino-nalik biblioteka i klasična Arduino biblioteka. Isprobali smo obe, i odlične su , nude pristup svim glavnim mogućnostima ovih senzora. Biblioteka platform.io je funkcionisala savršeno – i uspeli smo da pokrenemo sve primere bez ikakvih problema. Arduino biblioteka (to su realno četiri odvojene biblioteke koje je Wurth sam obezbedio) ne nudi podršku za čitanje više od jednog senzora istovremeno /po skripti – pa smo odlučili da malo promislimo i ovo popravimo. Naime, određene metode su definisane više puta u zasebnim instancama biblioteke. Mi smo objedinili četiri biblioteke u jednu da bismo se rešili ovoga – uz očuvanje svih primera u novoj arhitekturi direktorijuma. Ako je potrebno korišćenje više osnovnih biblioteka, to se može postići uključivanjem zaglavlja datoteke u “namespace”. Ovaj proces nije oduzeo previše vremena, tako da ga ne smatramo velikim problemom.

Primer koji smo kreirali da pokažemo multisenzorske mogućnosti ploče koristi HIDS senzor za merenje vlažnosti i TIDS senzor za merenje temperature – za razliku od postojećeg primera koji koristi HIDS i njegov manje precizni, ugrađeni senzor za merenje temperature. Morali smo da ručno podesimo I2C adrese pre svakog očitavanja jer read_temperature() i get-_Humiditi() nisu mogli sami da uhvate odgovarajuću adresu. Ovo je bila manja popravka.

Sami senzori su visokih performansi, a nude i režim male potrošnje (low energy). Akcelerometar nas je posebno impresionirao time što je mogao da otkrije i najsitnije dodire vrhom prsta po površini na kojoj je Sensor FeatherWing bio postavljen, a senzori vlažnosti, barometarskog pritiska i temperature su bili u stanju da detektuju minimalne promene ovih parametara. Samo držeći ruku blizu temperaturnog senzora, na primer, uspeli smo da dobijemo rastuće očitavanje temperature. Senzor barometarskog pritiska isto impresivan, detektujući promene pritiska, pa time i visine od samo 50 cm.

Gore pomenuti režimi male snage senzora su takođe veoma važni za neke aplikacije. Senzori imaju dva glavna načina očitavanja – kontinuirano očitavanje i takozvani mod „jednokratne konverzije“. Prvi drži senzor uključen sve vreme, dok drugi gasi senzor nakon jednog očitavanja, time štedeći energiju. Za razliku od većine drugih senzora dostupnih za Feather ekosistem, svaki od
Würth senzora dolazi sa ugrađenim ASIC-om, koji upravlja njihovim podešavanjem i konverzijom podataka, što znači da MCU ne mora da obavlja nikakvu obradu osim nekoliko jednostavnih I2C komandi. Neki od senzora imaju ugrađena kola za obradu signala, poput niskopropusnog filtera.

Sve u svemu, Würth Sensor FeatherWing je zaista odlična mala ploča, koja dodaje neke od najboljih kompaktnih senzora koje smo videli u atraktivnom, pristupačnom paketu i prodaje se za oko 54 dolara. Softverskoj podršci je i dalje potrebno samo malo dorade, a za proizvođače i dizajnere, ovaj paket senzora će biti vredan dodatak kompletu alata pri izradi nekog novog prototipa.

Modifikovanu biblioteku i kod aplikacije preuzmite na github-u magazina: https:// github.com/magazinMehatronika/WSENUNIFIED

Više informacija o Sensor FeatherWing-u: https://www.we-online.com/catalog/en/SENSOR_FEATHERWING

Aleksandar Dakić
Follow me