9.3 TOTAL SCORE

wurth ‘led it grow’ kit

Razvojni sistemi
Kvalitet izrade 10
Implementirana tehnologija 10
Ease-of-use 9
Odnos cena/performanse 8
PROS
  • iOS aplikacija za potpunu kontrolu osvetljenja
  • Kvalitet izrade
CONS
  • Ne pamti podešavanja u slučaju nestanka napajanja
Bottomline

LED komplet Let it grow je neverovatan set za hortikulturu, omogućavajući potpunu kontrolu nad uslovima osvetljenja i pokazuje Wurth napredne tehnologije.

 

LED rasveta je postala industrijski standard, kako za komercijalnu, tako i za ličnu upotrebu usled pada troškova proizvodnje i visoke energetske efikasnosti. Dugi radni vek ovih lampi i minimalno održavanje koje im je potrebno učinili su ih omiljenim u poslovnim primenama.

Zahvaljujemo Würth Elektronik-u za sponzorisanje ove recenzije i slanje test kita. Naši stavovi su lični i nepristrasni i nisu pod uticajem proizvođača.
Danas imamo Würth Elektronik komplet „LED grow“. Komplet je fokusiran na Würth-ov novi opseg LED-ova za primenu u hortikulturi u opsegu vidljive svetlosti i sadrži LED-ove montirane na panelima koji omogućavaju adekvatnu disipaciju toplote, kao i jedinicu za napajanje baziranu na MagI3C regulatorima napajanja (napajanje sadrži 4 kanala, sa jednim Würth Magi3C čipom po kanalu).

Komplet nam je besplatno poklonio Würth Elektrik na testiranje ćemo predati lokalnoj obrazovnoj ustanovi na dalji laboratorijski rad i testove, ali i kao podršku budućim mladim i perspektivnim inženjerima.

Komplet je upakovan u atraktivnu kutiju na čijem poklopcu su odštampani koraci instalacije, a sve komponente stavljene pregledno u držačima. Nakon minimalne montaže (svodi se na desetak šrafova i deset kablova), ceo komplet je montiran i spreman za upotrebu priključivanjem napajanja. Komplet se isporučuje sa jednostavnim, ali efikasnim hladnjakom koji se može pričvrstiti na zadnju stranu metalne noseće ploče LED svetiljki.

Komplet dolazi sa dva glavna seta LED-ova koji se ne mogu istovremeno koristiti. Prvi, i u ovom prikazu manje važan je set od dve ploče RGB LED-ova, sa 4 diode (jedna crvena, jedna zelena, jedna plava i jedna bela LED po ploči). Ove dve ploče se mogu povezati kablovima i njihovim radom, intenzitetom svetla po boji, može se upravljati iOS aplikacijom, koja se dobija uz komplet.

Drugi set svetla je ploča namenjena primeni u hortikulturi, i ona sadrži 16 LED-ova – 4 bela, 4 daleko crvena, 4 hiper crvena i 4 duboko plava svetla – svaka sa precizno i pažljivo odabranom talasnom dužinom za optimalan rast i zdravlje biljaka. Ovaj panel ne može biti vezan kablovima sa nekim od ostala dva LED kolor panela, te nije moguć njihov zajednički rad.

Komplet takođe nudi tri različita sočiva za ravnomernije raspršivanje i mešanje svetlosti i pod različitim uglovima.

Napajanje se povezuje na iOS uređaj putem bluetooth-a, što radi vrlo pouzdano i brzo. Aplikacija za iOS, s druge strane, ostavlja mnogo toga za poželeti. U interfejsu postoje samo rudimentarne kontrole osvetljenosti kanala i ne postoji način da se kaže koji se kanal kontroliše. Svesni smo da ovo napajanje čini univerzalnijim, ali način zadavanja kanala prilagođenim oznakama bio bi koristan.

Takođe nema funkcije tajmera, što je neophodno kod ove vrste osvetljenja. Previše svetlosti može biti opasno za biljke, a pažljiv tajming je ključan, tako da smo skoro šokirani što ne postoji funkcija koja bi omogućila automatsko prebacivanje / zatamnjivanje LED-ova, kao i mogućnost pravljenja svetlosnih profila. U slučaju da ste pomislili da možete rešiti problem uključivanjem napajanja u utičnicu sa tajmerom – pogrešili ste. Prilikom nestanka napajanja, podešavanja se brišu i prilikom ponovnog uspostavljanja, kit ulazi u režim u kome su sve diode ugašene. Jedini način je da tada ponovo podesite ceo kit. To je beznadežno!

U redu bi bilo, da je kit zaboravio vrednosti osvetljenosti po kanalu, to bi verovatno razumeli (zar Würth nije stavio bilo kakvu stalnu memoriju na ovaj uređaj?), međutim pokazalo se da kit odbija da se uključi bez Bluetooth komande. Problem se svodi na softverski problem – a ne na hardver, pa nam je to glavna nada da će biti ispravljen u sledećoj reviziji softvera.

Zbog toga je uređaj manje praktičan – ne možete ga samo podesiti u kontrolisanom okruženju i ostaviti ga da radi svoj posao – potrebno je svakodnevno: uključivanje i isključivanje, uključivanje i isključivanje, uključivanje i isključivanje …

Kit je u početku ostavio poprilično gorak ukus u ustima (posebno sa maloprodajnom cenom od oko 400 evra), s nezgodnim interfejsom i nedostatkom funkcija, ali kada smo pustili kit nekoliko nedelja da radi stvar zbog koje je i napravljen (naravno je da smo ga svakodnevno uključivali i isključivali) tj. da potpomaže rast biljaka, on je stvarno zasijao svojim rezultatima. Isprobali smo izbor zahtevnih biljaka, u raznim fazama rasta, a rezultati u poređenju sa istim uzorcima drugih LED lampi koje su namenjene gajenju biljaka su prilično zapanjujući. Očigledno je da je Würth uradio nešto vrlo dobro u ovom području. Istakli bi mogućnost nezavisnog podešavanja jedne od četiri specijalne “boje” svetlosti kao jedinstvenu karakteristiku koja omogućava eksperimentisanje sa uticajima svake od njih na rast različitih vrsta biljaka.

Performanse ovog kompleta su bez premca, sa prilagođavanjem koje nijedan rival nema, ali vidimo propust u korisničkom iskustvu na funkcionalnoj strani – problem je u softveru za koji verujemo da se može sa nekoliko pečeva lako popraviti. Razumemo da je ovo vrlo rana jedinica (u stvari prva verzija), te zato imamo velike nade da će, ako je to nemoguće softverski, buduća revizija hardvera rešiti ove probleme. To bi ovaj komplet učinilo istinskim sveobuhvatnim rešenjem za manje hortikulturne primene i istraživanja. 

Više informacija: https://www.we-online.com/web/en/electronic_components/produkte_pb/produktinnovationen/we_led_it_grow.php

Aleksandar Dakić
Follow me