7.4 TOTAL SCORE

pi zero 2 w

SBC
5 Out of 5

Based on 1 Users

Performanse 5
Softverska podrška 10
Periferije i IO 5
Kvalitet izrade 7
Cena 10
PROS
  • Ekstremno pristupačna cena
  • Odlična softverska podrška
  • Velika snaga za cenu
CONS
  • Samo 512 MB RAM memorije
Bottomline

Novi Pi Zero 2 W je neverovatan - to je svestrana, sićušna platforma koja nudi dovoljno snage za skoro svaki projekat po nenadmašno niskoj ceni. To je zaista pločica za svaki projekat.

Koje je vaše mišljenje o ovom proizvodu?
5 (1)

 

Pre nekoliko decenija, kompjuteri su bili velike, glomazne kutije prepune diskretne elektronike, dodatnih kartica i slotova za proširenje, ni nalik onome što je Pi Zero 2 W. Minijaturizacija nas je zatim vodila do majušnih dizajnova, koji su opet povećali cene ovakvih uređaja. Kako su se hobistički projekti udaljavali od analognog u digitalno carstvo, potreba za niskobudžetnim, gotovo „jednokratnim“ računarskim platformama počela je da bude očigledna. Prvi Raspberry Pi računar koji se pojavio na tržištu (jednostavno nazvan „Raspberry Pi Model B“) predstavljen je početkom 2012. Od tada smo se udaljili od sada već dve decenije starog ARM11 CPU-a i prešli na moderne ARM čipove A serije.

Od već pristupačnog i kompaktnog modela B iz 2012. godine, 2014. stigli smo do originalnog Raspberry Pi Zero-a, koji je bio još manji i jeftiniji. Ova ploča je zapanjujuće sićušna, čak i danas, a nudi još više procesorske snage od B modela – za ukupno 5 dolara. Avaj, sa Raspberry Pi 3 i 4 (i 400) modelima koji su od tada izašli, i zaokretu ka tehnologijama koje traže visoke performanse, najmanji Pi je ispao iz fokusa, a njegove tri revizije – dodavanje prvobitno odsutnog konektora za foto-kameru, implementacija Wi-Fi konekcije i unapred montiranog GPIO češlja, nisu učinile mnogo na korekciji njegovih slabosti, pa je kao takva, ova majušna ploča korišćena samo u najjednostavnijim projektima sve do kraja decenije.

Onda je došla 2021. godina, i dobili smo davno potrebno unapređenje specifikacija Pi Zero-a – novi Pi Zero 2 W, koji sada sadrži quad-core 64-bitni BCM2710A1 procesor, baziran na Cortex A53 arhitekturi. Ovo je isti čip koji smo ranije videli na Raspberry Pi 3 – ali sa malo nižim taktom od 1 GHz. Ono što je lepo je da su fizičke dimenzije i položaji konektora ostali potpuno isti. To znači da je novi Pi Zero 2 W drop-in zamena za stari Pi Zero, što umnogome olakšava migraciju.

Dva mikro-usb porta, mini-HDMI port i CSI konektor su ostali na istoj poziciji. Iako bi moderniji asortiman IO bio lep, ovde je korisno što se ništa nije promenilo, bar sa pogelda kompatibilnosti. Nažalost, čini se da neka kućišta ne funkcionišu sa novim modelom zbog pomeranja nekih sistemskih komponenti (pre svega novog metalnog poklapca antena). Novo rešenje pozicioniranja RAM-a je takođe zanimljivo – pošto je integrisano zajedno sa CPU-om u SIP konfiguraciji. Nažalost, model ima samo 512 MB RAM-a, i to je jedna od glavnih karakteristika koja umanjuje performanse.

Sada, idemo na testove. Pi Zero 2 W jedinicu koju imamo na stolu nam je poslao Raspberry Pi.

Pi Zero 2 W

Dok čitate ove redove, važno je imati na umu da je ovo ploča sa cenom od 15 dolara, i da referentna tačka treba da bude prethodna generacija Pi Zero-a, a ne napredniji modeli 4B/400 koji koštaju znatno više, pa naravno imaju više snage. I da, ne očekujte da će novi Zero biti brži ni od Pi 3B serije.

Korišćenje OS-a je bilo očekivano tromo iskustvo. Aplikacijama koje smo navikli da otvaramo u trenu bila je potrebna večnost za to, a na našem omiljenom Octane testu, Zero je postigao samo 1809 poena (skoro 4x sporije od Pi 4B). Gledanje YouTube-a nije bilo sjajno na 1080p, ali je bilo izvodljivo u 720p zahvaljujući prilično pristojnoj WiFi PCB anteni. RealVNC-ovaj VNC Viewer radi dobro i strimuje stabilne snimke od 1080p klijentima, čineći headless postavku savršeno upotrebljivom.

Specifikacije Pi Zero 2 W

Pratili smo temperature čipova tokom svih testova, i dok je Pi Zero 2 W zahtevao više snage i zagrevao se više od svog prethodnika (3,5 W je najviše koliko je uzimao iz našeg PSU-a, dok su se temperature maksimalno podizale na 70 stepeni pod punim opterećenjem) ipak nismo otkrili da zahteva neko značajno hlađenje, aktivno ili pasivno, da bi se izbeglo trotlovanje jezgara na punim frekvencijama, za razliku od onoga što se dešava kod većih modela u Raspberry Pi familiji.

Za razliku od ranih proizvodnih jedinica RPi 4B, Zero 2 W je lako overklokovati, a naš primerak je imao stabilan rad do 1,3 GHz, nakon čega smo počeli da dobijamo nasumične padove sistema. Važno je napomenuti da je pri overklokovanju aktivno hlađenje apsolutno neophodno kako bi sistem bio pod kontrolom. Dok su zabeleženi neki dobici na performansama (nešto brže vreme pokretanja, 2242 poena na Oktan benčmarku umesto početne vrednosti 1809 – što je lepši broj svakako, ali ipak je fundamentalno minimalno poboljšanje u radu) celokupno iskustvo sistema je na kraju ostajalo tromo, iznova uništeno zbog 512 MB RAM-a.

Takođe želimo da napomenemo da instaliranje Raspberry Pi OS-a (ranije Raspbian) nije bilo tako glatko kao što smo se nadali da ćemo videti. Dok su se „Lite“ (samo CLI) verzije savršeno instalirale, nova 64-bitna desktop verzija je imala problema čak i sa pokretanjem na Pi Zero 2. Posle istraživanja, ispostavilo se da je to poznati bag na kojoj tim radi. Ovakve stvari se mogu očekivati sa tek objavljenim hardverom, ali nam je ipak bilo malo čudno, s obzirom na to da novi Zero 2 koristi isti CPU koji se nalazi i na nekim starijim pločama.

Slična priča viđena je i sa OS-ovima drugih proizvođača, neki čak nisu uspeli ni da se pokrenu na Zero 2 W modelu. Retropie za Pi 3 se podigao bez problema i radio odlično, dok je naše iskustvo sa Ubuntu-om ili Armbian-om bilo sasvim suprotno, jer nisu uspeli ni da se upale. Ako tražite podršku za raznovrsne OS-ove po kojima su Pi računari inače poznati, ipak vredi pogledati druge modele.

Čitajući ovo, lako bi se mogao odbaciti novi Zero kao spor, dosadan SBC među moćnim kompjutera koje je Raspberry Pi izbacio u poslednjih nekoliko godina – Pi Zero 2 W je sve samo ne to. Novi SoC (pa, SiP, ako smo zaista precizni) je dobrodošla nadogradnja u odnosu na višedecenijski staru arhitekturu korišćenu na prethodnim Zero-ima, izbor portova je star, ali je i dalje savršeno upotrebljiv, a performanse imaju veliki skok u odnosu na ono što su prethodne Pi Zero ploče nudile. Upotreba zasnovana na komandnoj liniji je besprekorna, pa za data servere, IoT projekte, hosting baza podataka ili prikupljanje podataka i njihovu real-time obradu novi Pi Zero 2 W pruža neverovatnu vrednost. On samo jednostavno nije računar namenjen desktop korišćenju.

Pi Zero 2 W os

Dok smo ga testirali, zadali smo mu i nekoliko naših IoT projekata zasnovanih na serveru koji koriste razne senzore i interfejse ka Pi Zero 2 W, i on je proleteo kroz ove zadatke. Originalni projekat je koristio nekoliko Pi 4B-ova, od kojih je svaki pokretao nekoliko Python skripti za preuzimanje podataka senzora u realnom vremenu i pisanje u bazu podataka – nešto što je i Pi Zero 2 W uradio jednako dobro (originalni Pi Zero je ipak unosio usporavanja ovde i upotreba njega u ovakvim projektima nije bila dobra). Bežično povezivanje ga je takođe učinilo savršeno zamenom u ovoj aplikaciji.

Povrh ovoga, Pi Zero 2 W troši manje snage i lakši je. U radu u prenosnom uređaju koji se baterijski napaja ili u aplikaciji u kojoj se moraju zadovoljiti margine težine, veća ploča koja troši više energije je stvarna mana bez obzira na bolje performanse. Umesto da se fokusirate na ono što ova ploča ne može da uradi, mnogo je bolje da se fokusirate na to koliko zapravo može da uradi u tako malom, efikasnom pakovanju. Pod ovim svetlom, čak je možda moguće videti zašto je Raspberry Pi odlučio da isporuči 2 W sa tako malo RAM-a – manje potrošnje energije i sniženje troškova proizvodnje čine ovaj model izuzetno pristupačnim.

Pi Zero 2 W u radu

Upravo ovo čini Pi Zero 2 W tako neverovatnim – to je svestrana, majušna platforma koja nudi dovoljno snage za veliki broj projekata, od precizne kontrole motora do prikazivanja jednostavnih UI elemenata, i sve to po neverovatno niskoj ceni. Omogućava kreatorima da manje brinu o svom SBC-u i da se posvete kreiranju, jer uz ovu cenu uvek možete imati još jedan Pi spreman ukoliko nešto pođe loše.

Još jednom, Raspberry Pi je kreirao odličan proizvod koji ima svoje mesto u asortimanu, pružajući dobru zamenu za vodeće Raspberry Pi modele u većini projekata koji ne zahtevaju mnogo grafičke obrade. Pogodio je savršenu nišu i verovatno će bolje pristajati ovim aplikacijama od moćnijih Pi modela, uglavnom zbog manje zagrevanja, niske potrošnje i manjeg formata. Sve u svemu, iako ni slučajno nije desktop računar, Pi Zero 2 W je izuzetno sposoban sistem za upotrebu u projektima po ceni koja je vodeća u industriji.

Dušan Dakić
Latest posts by Dušan Dakić (see all)