8.3 TOTAL SCORE

sunfounder 10.1 inch hdmi ips touchscreen

Dodaci
0 Out of 5

Based on 0 Users

Kvalitet izrade 7
Implementirana tehnologija 8
Ease-of-use 10
Odnos cena/performanse 8
PROS
  • Kompatibilnost sa mnogim uređajima
  • Lako podešavanje na svim platformama
  • Dobra vrednost
CONS
  • Ugrađeni kolor profil je loš
  • Relativno nizak kontrast
Bottomline

SunFounder 10 inčni tač ekran je odličan mejkerski displej kome je potrebna kalibracija boja da bi dostigao svoj puni potencijal. Pametna rešenja za upravljanje kablovima svakako doprinose njegovoj vrednosti.

Koje je vaše mišljenje o ovom proizvodu?
0 (0)

 

SBC već duže vreme menjaju industriju i otvaraju nove mogućnosti kreativnim ljudima – i iako se mnogi projekti i dalje razvijaju korišćenjem CLI alata i SSH pristupa, ponekad je potrebno grafički impresivnije rešenje – posebno kada je udobnost korišćenja važna.

Tada mnogi posežu za odgovarajućim ekranom – i dok SBC-ovi odlično rade kada su priključeni na TV, nije uvek zgodno koristiti hardver koji ima drugu osnovnu namena za projekat. Na scenu, ovde stupaju SBC ekrani – specifična niša proizvoda koji obično dodaju funkcionalnost prikaza na ekranu i „touch“ mogućnosti ovim malim računarima – pretvarajući ih tako u potpuno samostalne uređaje.

SunFounder 10.1 HDMI IPS tač ekran

Neki SBC ekrani, poput recimo zvaničnog Raspberry Pi displeja, koriste teško nabavljive kablove ili nestandardne portove koji time ograničavaju njihovu upotrebljivost na jedan model ili porodicu računara. Zbog toga ekrani zasnovani na HDMI-ju nude veliku prednost u pogledu kompatibilnosti.

SunFounder nam je poslao svoj SunFounder 10.1” HDMI IPS tač ekran za pisanje prikaza. Ova jedinica spada u grupu vecih proizvoda iz ove vrste opreme – a budući da je zasnovana na HDMI-u, ima veliku listu podržanih uređaja sa kojima može raditi. Postoji još jedan trik u rukavu ovde – tač kontroler se povezuje preko USB-a, što dodatno povećava kompatibilnost – jer nema uređaja na tržištu koji nema ugrađeni USB!

Dok se ekran isporučuje u bezličnoj beloj kutiji čija unutrašnjost skriva prilično uredan asortiman delova – sa lepim, detaljnim uputstvom, potrebnim kablovima i alatima, kao i samim ekranom. U njoj se nalazi čak i više različitih opcionih kablova za specifične SBC-ove, što zaista pokazuje glavni fokus dizajna uređaja.

Nepostojanje bilo koje vrste postolja za ekran u paketu je nama uvek čudan izbor, ali ne tako redak kada su u pitanju proizvodi poput ovog – jer su oni često predviđeni da budu ugradni u neku postojeću šasiju projekta. SunFounder je obezbedio .stl datoteke za 3D štampanje jednostavnog postolja koje obavlja inicijalni posao – tako da smo ispratili njihovu ideju i ištampali postolje na našem Formlabs Form3+ u redakciji. S’ obzirom na dostupnost 3D štampe danas, ne mislimo da ovaj korak predstavlja problem za korisnike.

SunFounder 10.1 HDMI IPS tač ekran montaza

Ekran se može upotrebiti i kao drugi ekran za opšte korišćene uređaje, kao što su laptopovi, telefoni i tableti. Odlično funkcioniše kada se koristi i u ovom kontekstu, tako da ga svakako preporučujemo kao dodatni monitor.

Da krenemo sa tehničkim prikazom, sam panel je 1280×800, što nije najviša danas korišćena rezolucija – ali je sasvim korektno za ovu namenu – i izgleda dovoljno oštro sa svojim pikselima prečnika 0,17mm. Većina SBC-a nema posebno moćne GPU-ove, tako da niža rezolucija pomaže da sve radi glatko. Kontrast ekrana je malo niži od danas modernih konzjumer displeja, ali je opšta reprodukcija boja zadovoljavajuće precizna i ne umara oči, a sam ekran može biti dosta svetao. Prednje staklo je zaista izdržljivo i cela konstrukcija ekrana je čvrsta i kvalitetna.

Isprobali smo ekran sa Raspberry Pi 3B+, 4B i Zero 2 W, Banana Pi M4 i M5, Radxa Zero, RockPro64, MacBook Pro-om i PC računarom sa nVidia RTX2070 i svaki put je radio besprekorno. Tač je podržan na svim ovim uređajima, iako je u pitanju mnogo različitih operativnih sistema.

Displej napaja SBC preko sopstvenog ugrađenog napajanja isporučujući do 5 V/3 A, a ima i izlaze za spoljne audio zvučnicike. Na ovaj način mogućava izradu kompaktnih, integrisanih rešenja. Na poleđini se nalaze raznovrsni montažni elementi koji prihvataju ploče različitih formata. Pozadinsko osvetljenje i jačina zvuka se kontrolišu hardverski tasterima na poleđini ekrana, što predstavlja dobrodošlu karakteristiku. Ekran nema podešavanja balanse belog ni kontrasta, već samo intenziteta beklajta, tako da se oni moraju menjati u okviru profila boja. Koristeći naš kalibrator za ekrane, utvrdili smo da je osećaj ispranosti nekih boja uglavnom bio posledica prepojačanog plavog kanala pri korišćenju fabrički podešenog profila.

Idealna tačka intenziteta pozadinskog osvetljenja za ekran je na 64% osvetljenosti (plavi problem je tada manje izražen), ali pošto panel daje samo oko 200 nita u ovoj postavci, odlučili smo da ga kalibrišemo pri punom intenzitetu pozadinskog svetla ciljajući 6500K sa gamom 2,2.

Pokrećući ekran sa RTX2070 našeg testnog računara, dobili smo mnogo bolji balans boja i subjektivno veći dinamički opseg, sa prilično pristojnim crvenim i žutim bojama. Slika na ekranu je sada zaista izgledala sjajno!

Naš ICC profila dobijen kalibracijom nalazi se na: https://magazinmehatronika.com/download/SunFounder10inchTouchLCD.icm

Sve u svemu, smatramo da je ovaj SunFounder 10.1” HDMI IPS tač ekran odličan i po ceni, sa svojim pametnim rešenjima za povezivanje koja mu omogućavaju da bude uparen sa zaista zapanjujućim nizom uređaja, a da pritom zadrži svu njegovu funkcionalnost netaknutom. Ovaj ekran može da napaja SBC na njemu, što smanjuje količinu potrebnih adaptera za napajanje. Iako je kontrast pomalo slaba tačka displeja, jasnoća slike i osvetljenost to nadoknađuju. Toplo preporučujemo ovaj ekran svima koji traže alternativni veći ekran, ili ekran za više nišne i retke SBC-ove, jer se pokazalo da skoro da nema nepodržanih uređaja.

Jednu interesantu primenu možete videti ona ovom linku: PC monitor

 

SunFounder official site:
https://www.sunfounder.com/

SunFounder 10.1″ LCD touchdisplay: https://www.sunfounder.com/collections/featured-products/products/10inch-touchscreen-for-raspberrypi

Amazon UK:
https://www.amazon.co.uk/dp/B096TRXX3T

Amazon DE:
https://www.amazon.de/dp/B08VNNLHVN 

Amazon US:
https://www.amazon.com/dp/B0776VNW9C

Amazon Canada:
https://www.amazon.ca/dp/B0776VNW9C

Amazon Japan:
https://www.amazon.co.jp/dp/B083TP872K

Aleksandar Dakić
Follow me