9.0 TOTAL SCORE

Flexxon WORM microSD

Dodaci
5 Out of 5

Based on 2 Users

Kvalitet izrade 9
Implementirana tehnologija 9
Ease-of-use 10
Odnos cena/performanse 8
Pros
  • Nema potrebe za dodatnim hardverom kako bi se koristla WORM microSD kartica
  • Kit sa zaštitnom kutijom i multifunkcionalnim čitačem kartica ima odličnu cenu
  • Dostupne veličine od 4 GB do 256 GB daleko prevazilaze veličine koje je nekada nudio CD/DVD
Cons
  • Kartice imaju generički crni izgled sa belom štampom bez ikakve personalizacije
  • Prilikom instalacije APK softvera Android će se buniti da je zastareo
  • Cena velikih kartica može biti problem
Bottomline

Flexxon WORM microSD kartica je moderno rešenje za čuvanje elektronskih dokumenta i zaštitu integriteta digitalnih podataka una ekonomičan, pouzdan i prihvaljtiv način. Nema potrebe za dodatnim hardverom ili instalacijom softvera na PC računaru sa Windows ili Linux OS-om. Moguće je korišćenje i na Android mobilnim uređajima, sa tim da je potrebno instalirati APK softver koji omogućava otključavanje kartice.

Koje je vaše mišljenje o ovom proizvodu?
5 (2)

Integritet digitalnih podataka je u današnjem e-svetu postao krucijalan u svim sferama života i rada. Svaki dokument u e-društvu je verodostojan u elektronskom obliku i narušavanje njegovog integriteta, kao i njegov gubitak može dovesti do ozbiljnih pravnih posledica i materijalnih gubitaka. Čak i kreativne discipline, poput umetnosti se sve više oslanjaju na elektronske „originale“ i mora im se obezbediti zaštita od neovlašćenog menjanja ili kopiranja čime bi se narušila autorska prava. CD i DVD-ROM-ovi su u jednom periodu bili dominantni trajni mediji za čuvanje originalnih podataka, ali je njihovo prisustvo danas gotovo u potpunosti potisnuto nedostatkom hardvera za njihovo očitavanje u današnjim standardnim računarskim sistemima. Brzim internetom, CD/DVD čitači su postali nepotreban hardver u računarima za instalaciju OS-a i programa, a baze u oblacima su eliminisali potrebu za arhivskim cdtekama.

Potreba za fizičkom elektronskom kopijom originalnih dokumenata i dalje postoji, bez obzira na postojanje internet servisa, pa WORM (Write-Once-Read-Many) microSD kartice jesu odlično rešenje za ovu namenu. Pored pouzdanosti i velikog kapaciteta usled razvoja tehnologije, ove kartice ne zahtevaju nikakav dodatni hardver za njihovu upotrebu ni na PC računarima ni na mobilnim uređajima koji po pravilu imaju ugrađen microSD slot. Dok na PC računarima nije potreban ni dodatni softver, jer se ponašaju identično kao i bilo koje druge SD kartice, na Android OS-u je potrebno instalirati Flexxon WORM softver za njihovo korišćenje. Flexxon WORM Adnroid APK je aplikacija namenjena za Android 7 i više operativne sisteme i nakon instalacije omogućava pregled sadržaja WORM microSD kartice, kao i njeno otključavanje za dalji upis u slučaju da je došlo do pokušaja promene podataka na njoj, te je ona automatki prešla u lock mod. Otključavanje samo dozvoljava dalje korišćenje i upis novih datoteka, a ukoliko dođe do ponovne zloupotrebe, kartica se ponovo automatski zaključava.

Treba napomenuti da postoje i Read-Only Mode microSD kartice, koje se razlikuju od WORM kartica, jer se one ne zaključavaju automatski prilikom pokušaja promene ili brisanja podataka, već samo nije moguće vršiti upis. Za njih postoji dodatni softver kojim se menja mod njihovog rada: Read-Only i Standard. Kod njih se praktično umesto hardverskog lock-a koji se nalazi na svakoj standardnoj SD kartici, a koga nema na microSD kartici, izvršava softverski lock u slučaju potrebe. Ove kartice ne garantuju trajni integritet podataka i verodostojnost sa prvoupisanim, već samo u toku jedne Read-Only sesije. Pogodne su za obezbeđivanje rada medicinske opreme, industrijskih mašina, zaštitu od sajber kriminala, neželjenu promenu poslovnih dokumenata u toku jedne Read-Only sesije.

Flexxon WORM microSD card

photo: magazin Mehatronika

Flexxon je ponudio veći broj različitih WORM memorijskih rešenja, ali smo mi za potrebe ove recenzije dobili WORM Memory Card Box sa Flexxon WORM microSD memorijskom karticom od 8 GB (SKU FDMM008GMC-XE00). Za upotrebu ove kartice nije potrebna instalacija nikakvog programa na PC računaru, kao ni bilo kakvo podešavanje sistema. Kartica se ponaša kao standardna microSD sa time da je na nju moguć konkurentni upis do potpunog ispunjenja njenog kapaciteta novim datotekama, ali nije moguće obrisati ili modifikovati već upisani fajl. Na taj način se obezbeđuje trajna verodostojnost svakog od upisanih fajlova, koji se determiniše imenom, datumom upisa i veličinom. Nakon upisa, datoteka ostaje večno zaključana i može se čitati praktično bezbroj puta, bez ikakvog oštećenja, budući da oštećenja memorijskih blokova na svim Flash NAND memorijama nastaju samo prilikom ciklusa brisanja/upisa.

Opis paketa Flexxon WORM microSD memorijske kartice

Flexxon WORM micro SD paket dolazi u beloj kartonskoj kutiji sa QR linkom ka sajtu gde je moguće preuzeti APK softver. Unutar nje nalazi se kratko uputstvo za korišćenje i specifikacija sadržaja.

photo: magazin Mehatronika

Osnova kita je crna plastična kutija u kojoj postoji mesto za smeštanje dve microSD, jedne SD i jedne Nano Sim kartice. Tu je i igla za izvlačenje SIM-a i Multi-USB čitač microSD i SD kartica.

Flexxon WORM case

photo: magazin Mehatronika

Čitač microSD i SD kartica nosi oznaku Flexxon, ali je proizvođač Prolific Technology Inc, kompaktan je i ima utor i za SD i microSD karticu. Elektronika unutar čitača se ipak pristojno greje kada je uključen u USB port i mogli bi reći da je to najveći njegov nedostatak. Nažalost, da bi obezbedili da čitač bude kompaktan, morali su ga realizovati potpuno zatvorenog, pa je hlađenje realizovano metalnim oklopom za koji se on i hvata prstima prilikom korišćenja. To doprinosi osećaju vreline, jer su vrhovi pristiju osetljivi na toplotu.

Flexxon WORM kit with Prolific Technology Inc reader

photo: magazin Mehatronika

Prednost ovog čitača je mogućnost da se direktno priključi i na USB-C, ali i na USB-A i microUSB port. Znimljiv je USB-A port koji se lako modifikuje u microUSB.

Flexxon WORM kit with Prolific Technology Inc reader

photo: magazin Mehatronika

Zaključak

Flexxon WORM microSD kartica je u standardnom microSD formatu sa 6.1 SD interfejsom. Izrađena je u MLC tehnologiji koja je standardno industrijsko rešenje za WORM kartice. Opseg radnih temperatura je ipak prošireni korisnički, a ne industrijski i iznosi od -25 °C do 85 °C. Otporna je na udarce od 2500 G, savija se silom od minimalno 100 N i može pasti sa visine od 40 cm bez oštećenja, dakle standardne karakteristike.

MLC tehnologija omogućava izradu kartica većeg kapaciteta i srednjih brzina i cene, te se one proizvode u opsegu od 4 GB do 256 GB. Cena microSD modela od 4 GB je $24, 8 GB $28, a najveće od 128 GB je $293. Ukoliko vam je potreban kapacitet od 256 GB, u ponudi je klasična SD kartica sa cenom od $383 po komadu.

Flexxon WORM microSD card

photo: magazin Mehatronika

Ukoliko se odlučite za kupovinu kompleta sa čitačem, moguće ga je kupiti samo u kompletu sa 4, 8, 16 ili 32 GB i tada je cena celog kompleta $38, $42, $65 i $115 respektivno.

Flexxon WORM microSD kartice imaju specifičnu primenu za čuvanje elektronskih dokumenata i obezbeđivanje integriteta digitalnih podataka. Njihove aplikacije su ne samo u očuvanju poslovne dokumentacije, gde štite i sa pravnog i ekonomskog aspekta, već i za čuvanje svih oblika elektronske intelektualne svojine: projekti, fotografije, softver, skenirani dokumenti, digitalne kopije, digitalna umetnička dela, itd. U realnom životu, gde se podaci čuvaju u digitalnom formatu, nelegalna izmena ili brisanje podataka mogu voditi do poslovne ranjivosti, kompromitovanja korporacijeske reputacije, uništenja lične karijere, osetljivih intriga na privatnom ili poslovnom planu, pa čak dovesti i život u opasnosti, recimo u slučaju medicinskih aplikacija. WORM microSD kartice se mogu koristiti i za arhiviranje fotografija ili video zapisa kao moderni foto-multimedijalni albumi, budući da je deklarisani životni vek ovih kartica veći od 100 godina, a habanje ne zavisi od broja čitanja.

Dopala nam se i ideja lako prenosivog kita koji fizički štiti microSD karticu i podatke na njom. Dostupnost microSD čitača u svakom PC računaru i mobilnom uređaju čini izbor Flexxin WORM microSD karticom danas idealnim prenosnim trajnim memorijskim medijem, kao što je nekada bio CD-ROM.


Više informacija: Flexxon site

Aleksandar Dakić
Follow me