7.4 TOTAL SCORE

Geniatech XPI-3566-Zero

SBC
5 Out of 5

Based on 1 Users

Performanse 7
Softverska podrška 6
Periferije i IO 7
Kvalitet izrade 8
Cena 9
PROS
  • Odlično optimizovana Linux distribucija
  • Wi-Fi i Bluetooth sa antenom
  • Dolazi sa napajanjem
  • NPU
  • MIPI konektor za kameru
CONS
  • GPIO heder nije kodovan bojama
  • Nema Android OS imidž
Bottomline

Geniatech XPI-3566-Zero je SBC zasnovan na RK3566 u formatu Raspberry Pi Zero. Odlične performanse i kvalitetno urađen hardver ulivaju poverenje i otvaraju mogućnost upotrebe kao embedovanog sistema, edge računara ili IoT noda.

Koje je vaše mišljenje o ovom proizvodu?
5 (1)

Geniatech je tržištu predstavio svoju SBC zasnovan na RK3566 u formatu Raspberry Pi Zero. Spoljne mere od 30×65 mm sa prepoznatljivim ovalnim uglovima ploče, položaj GPIO hedera i raspored monažnih rupa su identični, ali tu svaka sličnost prestaje. Nemojte nikada očekivati prostu zamenu jednog SBC-a drugim, jer oni nisu međusobno identični ni hardverski ni softverski. Kako smo naš primerak za testiranje dobili od proizvođača pre zvaničnog puštanja na tržište (RKS221221 V1.01 17.08.2023 je upisano na njemu), nestrpljivo smo otvorili začuđujuće veliku kartonsku kutiju na kojoj je dominirala velika bela nalepnica sa crnim natpisom XPI-3566-Zero. Deluje da Geniatech i nema ideju da svojim pakovanjem privuče kupce, definitivno smo imali osećaj da smo dobili neki fabrički deo. Međutim, kada smo otvorili kutiju njena unutrašnjojst je profesionalno urađena tako da štiti samu ploču, ali i daje prostor za zidni adapter. Ono nas je svakako iznenadilo, jer je u pitanju kvalitetno NovoConnect 5V 3A napajanje sa izmennjivim utičnicama za različite standarde elektro mreža. U paketu se nalazi i USB-C/USB-A kabel za napajanje i jedna Wi-Fi/Bluetooth antena.

photo: magazin Mehatronika

Hardver

Čim smo izvadili Geniatech XPI-3566-Zero iz antistatičke zaštitne kesice, prepoznali smo dijagonalno postavljen čip, karakteristično za montažu velikih čipova na malim pločama. SBC je načinjen oko RK3566 četvorojezgarnog SoC-a. U njemu su 4 ARM Cortex-A55 jezgra na 1,8 GHz. Pored njih tu je i ARM Mali-G52 MP1 GPU, i NPU sposoban za 1 TOPS (INT8). RK3566 smo već sretali u odličnom Orange Pi 3B-u i tamo smo testirali njegove NPU mogućnosti. Njemu jezgrima identičan, ali periferijama mnogo bogatiji RK3568 smo videli u BPi-R2 Pro ruteru i YY3568 modularnom razvojnom sistemu. RK3568 bi stoga bio pogodan za mejkerske desktop računare sa većim formatom ploče, dok je njemu procesorski približno identično snažan RK3566 idealno „legao“ na Zero format ploče, na kojoj i nema mesta za veći broj perifernih linija.

photo: magazin Mehatronika

Prvo što smo uradili, analizirajući ovaj SBC je benčmark snage CPU-a kroz Sysbench CPU i openssl testove. Rezultati su potvrdili da su jezgra RK3566 i RK3568 praktično identična po snazi, sa tim da drugi radi na 200 MHz višem taktu. Na grafiku možemo videti i gde je Raspberry Pi Zero 2W sa svojim Cortex-A53 jezgrima na 1 GHz, kao i Radxa Zero sa Amlogic S905Y SoC om koji isto ima četiri ARM Cortex-A53 jezgra, ali na 1.8 GHz.

Naš model XPI-3566-Zero je došao sa 2 GB Micron MT53E512M32D1 2166 MHz LPDDR4X memorije. Tinymembench i Sysbench RAM su pokazali da je izbor memorije i hardverska realizacija doveo do izuzetnih rezultata koji se odnose na transfer podataka.

Na pločici nema ležišta za SD karticu već je tu SiliconGo SGM8000C-S27B8G eMMC kapaciteta 8 GB. Ova odluka nam je za ovakav tip ploče veoma dopatljivo rešenje. Posebno ako bi ploča trebala da bude embeded u nekom projektu. Ovo je 5.1 eMMC, koji podržava HS400, tj. 200 MHz na magistrali. Izmerili smo brzinu direktnog nekešovanog upisa od 40 MB/s i brzinu čitanja od 139 MB/s. Ovaj rezultat je korektan, ali verujemo da postoji tehnički prostor da se on poboljša nekih 20% maksimalno, posmatrajući testove brzine čitanja na sličnim SBC-ovima.

photo: magazin Mehatronika

GPU u RK3566 je sposoban za generisanje 4K60 video izlaza, a na ploči se i nalazi mini HDMI, kao i kod Raspberry Pi Zero 2W. MIPI kameru je moguće povezati na konektor duž zadnje ivice ploče. Ponavljamo uvek, posebno kod dimenzionih Raspberry Pi klonova da se ne bi zbunili: nije moguće povezati Raspberry Pi kamere na ovoj ili bilo kojoj drugoj ploči sa non-Raspberry Pi SoC-om. Procesor može hardverski enkodovati video do rezolucije 1080p60.

photo: magazin Mehatronika

Sa leve strane ploče je standardni 40 pinski GPIO heder koji rasporedom signala prati Raspberry Pi heder.

photo: magazin Mehatronika

Sa desne srane ploče, nakon mini HDMI konektora, nalaze se i dva USC-C porta. Jedan je USB 2.0 OTG, dok je drugi USB 3.0 Host port. Oba porta mogu da se koriste za povezivanje izvora napajanja od 10 W (5 V,2 A). Obratite pažnju da se ivični port koristi za flešovanje OS-a na eMMC. Metod je detaljno opisan u dokumentima datim u Download sekciji na sajtu proizvođača. Izbor USB-C portova umesto micro USB je dobar izbor u skladu sa preporukama EU dozvoljenom tipu USB konektora.

photo: magazin Mehatronika

Primerak smo dobili i pre zvaničnog puštanja u prodaju što nam je dalo priliku da testiramo OS i pre nego je finaliziran. U preliminarnim testovima bili smo dobili Sysbench i openssl rezultate gotovo 30% slabije od ovih koje prezentujemo. Kontaktirali smo Geniatech tim sa našim zapažanjima i oni su u roku od nedelju dana uradili novi imidž koji je doneo poboljšanje performansi od skoro 50%. Ovo je po našem mišljenju veoma bitno jer govori o kompetentnosti i želji Geniatech tima da svoj proizvod učini što boljim. Sve pohvale od nas.

Geekbench 5 i Unixbench testovi su nam dali konačan uporedni uvid u snagu hardvera.

Daljim pregledom XPI-3566-Zero SBCa, sa donje strane uočili smo i AP6256 2.4/5 GHz Wi-Fi/Bluetooth 5.0 modul. Uz njega je postavljen U.FL konektor za antenu koja dolazi u kompletu. Na našim testovima brzina prenosa podataka prilikom slanja/prijema sa 5 GHz mrežom je 85/118 Mbps, dok smo za 2.4 GHz mrežu izmerili 22,5/42,8 Mbps respektivno.

photo: magazin Mehatronika

Tu su i Reset i Rcey dugme, koje se obično na drugim pločama naziva BOOT koje služi za prebacivanje ploče u mod pogodan za flešovanje OS-a.

photo: magazin Mehatronika

Opšti utisak je da je ploča kvalitetno izrađena. Malih je dimenzija i veoma čvrsta, raspored elemenata je veoma gust i ne vidimo delić slobodnog prostora na PCB-u da se montira ni dodatni pin, a kamoli nešto veće.

Software za XPI-3566-Zero

U ovom trenutku za XPI-3566-Zero Geniatech je dao zvaničan Debian 11 sa kernelom 5.10.160. Performanse ove distribucije su zaista odlične i to se može pogledati i poređenjem Octane testova sličnih SBC-ova. Rad u desktop okruženju je gladak.

Obećan je i Raspbian OS i on će značiti svima koji zbog performansi žele da pređu sa Raspberry Pi Zero ploča na ovaj SBC. Android OS bi bio veoma interesantan za one koji bi koristili XPI-3566_Zero za izradu digitalnih znakova ili panela. Pre svega zbog svoje minijaturnosti, te lake ugradnje „da se ne vidi“ tipa, ali i svojih odličnih performansi u radu. Sve testove smo uradili uz hlađenje SoC-a ventilatorom kako se nikako ne bi desilo da dođe do trotlovanja. Iz rezultata Orange Pi 3B koji je na istom čipu, znamo da su performanse maksimalno 5% lošije ukoliko se procesor ne hladi i to samo pri dužem trajanju punog opterećenja.

screenshot: magazin Mehatronika

 

Zaključak

Cena XPI-3566-Zero u našoj verziji 2 GB RAM/8 GB eMMC je $45, dok je cena kombinacije 4 GB RAM/16 GB eMMC $65. Za $15, što je tri puta manje, možete dobiti Raspberry Pi Zero 2 W, ali ćete u tom slučaju imati četiri puta manje sporije memorije (512 MB LPDDR2 SDRAM), moraćete da dokupite SD karticu umesto integrisanog rešenja, nećete dobit napajanje uz SBC, 2.4 GHz Wi-Fi/Bluetooth 4.2 komunikacije ugrađene na Raspberry Pi Zero 2W će vam biti jednu generaciju starije, a četiri ARM Cortex-A53 jezgra će raditi na samo 1 GHz, umesto na 1,8 GHz, čime će postizati oko 2 puta lošije performanse. Da, bićete potpuno u Raspberry Pi ekosistemu, ali sve snažnijim prisustvom modernih Rockchip SoC (RK3566, RK3568 i RK3588(s)) Rochchip ekosistem je sve bogatiji i sve je više znanja i opšte softverske podrške. Geniatech je na sajtu dao svu potrebnu dokumentaciju i uputstva za rad u Linux okruženju, jednu od najkompletnijih koje smo sreli i sve je formatirano u PDF dokumentu, spremnom za preuzimanje.

photo: magazin Mehatronika

Drugi SBC sa kojim smo ga misaono poredili sve vreme testiranja je Radxa Zero, koja na sebi ima Amlogic S905Y2 četvorojezgarni Cortex-A53 processor koji radi na 2.0 GHz i ARM Mali-G31 MP2 GPU sa cenom koja je gotovo identična u istoj konfiguraciji RAM/eMMC i sa istim Wi-Fi/Bluetooth modulom. ARM Mali-G52 2EE MC1 postiže perfrormanse od 27.2 GFLOPS (FP32), dok ARM Mali-G31 MP2 postiže maksimalno 20,8 GFLOPS (FP32), što Geniatech XPI-3566-Zero-u daje malu prednost. Radxa Zero nema MIPI konektor za kameru, a sam S905Y2 nema NPU u sebi. Po testovima on je veoma sličan XPI-3566-Zero.

Nama se ovaj mališa dopao, izuzetno moćan za svoje gabarite i uz pokazanu posvećenost Geniatech tima da se iz platforme izvuče maksimum, uliva poverenje u ideju da se u projektima možete osloniti na ovaj RK3566 baziran SBC u Zero formatu. Dobar izbor za embedovan računar ili IoT čvor, potencijalno i minimalni edge računar.

Aleksandar D.
Follow me