9.0 TOTAL SCORE

sunfounder ts7-pro ips touch lcd

Dodaci
0 Out of 5

Based on 0 Users

Kvalitet izrade 9
Implementirana tehnologija 9
Ease-of-use 10
Odnos cena/performanse 8
PROS
  • Kvalitet i kontrola slike
  • Svestranost HDMI povezivanja
  • Integracija baterijskog napajanja
  • Mogućnost montaže 2,5" SSD hard diska
  • Stereo zvučnici
  • GPIO heder
CONS
  • Loša pozicija nosača kamere
  • Ograničena i "nespecifična" rezolucija 1024x600
Bottomline

Odlično osmišljen tač ekran sa IPS panelom, prvenstveno namenjen za SBC-ove u RPi formatu, sa mogućnošću montaže 2,5 inčnog SSD-a, baterijskog napajanja i dodatne kamere.

Koje je vaše mišljenje o ovom proizvodu?
0 (0)

 

Bez obzira da li konstruišete uređaj kome je potreban tač ekran ili vam je neophodan za testiranje i upotrebu u nekom postojećem sistemu, kvalitet, tehničke mogućnosti i cena su tri najbitnije stavke. U radu smo se susretali sa većim brojem ekrana koji na papiru, u promo specifikacijama nude daleko više od onoga što u realnom svetu pružaju. SunFounder nam je poslao za potrebe ove recenzije njihov top model u seriji od 7″, pod nazivom SunFounder TS7-PRO.

Sunfounder ts7 pro kit

Došao nam je dobro zaštićen u kvalitetnoj kutiji. Otvatamo i prvo što nam je upalo u oči je da nije u pitanju samo IPS displej panel, već kompletan set sa dva HDMI kabla (HDMI-HDMI i HDMI-microHDMI), dva USB kabla (USB A – microUSB i USB A – USB C), dodatni zaštitnik od pleksiglasa koji se montira sa donje strane ekranskog modula i svi potrebni zavrtnji, odstojnici i kopče za montažu. Krećemo korak po korak da „gradimo“ ekran i shvatamo da je zamisao da se SBC preko 40 pinskog GPIO hedera direktno zakači sa poleđine za ekranski modul i da se ceo sendvič zaštiti štitnikom od pleksiglasa. U isto vreme ekran postaje i držač SBC-a. Odlična ideja, jer na taj način dobijamo neku vrstu SBC tableta. Da ne bi sve bilo glomazno, umesto USB i HDMI kablova dati su i USB i HDMI mostovi i to i za RPi4 i RPi3 raspored HDMI i USB portova.

Sunfounder ts7 pro camera

Čitanjem uputstva dalje, videli smo da je smišljen i nosač za RPi kamericu. Položaj montaže nosača nam se nije dopao, jer se nalazi odmah iza USB portova SBC-a. Ako koristite date mostiće i ništa više, sve je u redu, međutim ako hoćete da priključite nešto još u USB port SBC-a, obavezno nađite kablove za povezivanje sa uvodnicama pod 90 stepeni. Standardni kabal će svojim krajem zakloniti objektiv kamere.

Na nosaču nalaze se i montažne rupe za 2,5 inčni hard disk, što je veoma praktično. I najzad, veoma interesantan detalj, mogućnost povezivanja SunFounder PiPower modula (njega smo opisali ranije kao zasebni dodatak) koji obezbeđuje nezavisnost i prenosivost cele ove konstrukcije, koja tako u kompletu najviše liči na veoma kompaktan SBC tablet.

Sada da pogledamo koje se još špecije nalaze sa zadnje strane ekranskog modula. Prvo, tu su dva zvučnika 3 W/8 ohm. Njima ovaj SunFounder TS7-PRO kapacitivni IPS LCD ekran u kompletu sa svim dodacima postaje potpuni prenosni multimedija centar.

SunFounder TS7-PRO speaker

Zanimljiva je i ideja da se 40 pinski GPIO heder izvuče paralelno bočno, praktično do same ivice, omogućavajući jednostavno povezivanje trakastog kabla. Savršeno rešenje za sve projekte za koje je potreban pristup GPIO pinovima SBC-a.

SunFounder TS7-PRO header

Ekranski modul radi na Realtech-ovom RTD2513A kontroleru. U pitanju je 15-tak godina star model kontrolera, koji se do sada pokazao kao standardno i pouzdano rešenje i koje je i sam Sunfounder koristio u SunFounder 10.1” HDMI IPS Touchscreen modelu kojeg smo ranije prikazali. Ono što mu zameramo je upravo njegova vremešnost, te stoga i maksimalno 1280 piksela po širini. (Ranije smo već prikazali jedan Realtek u Elecrow 7″ LCD panelu, ali je to par godina noviji model sa oznakom RTD2660 koji podržava do 1920 piksela u širini). Zašto je ovo bitno. Pošto je u pitanju ekran od 7″, deklarisan na 1024×600 piksela RTD2513 će savršeno uraditi posao u svakodnevnoj upotrebi. Viša rezolucija i nema nekog smisla na ekranu ove veličine. Međutim, ponekad, a na modernijim SBC-ovima gotovo redovno, podrazumevana rezolucija ekrana nakon istalacije OS je 1920×1080, a ponekad i 1920×1200 piksela. Linux bi trebalo da prepozna maksimalnu rezoluciju priključenoh HDMI ekrana i da je spusti, u ovom slučaju na 1024×600, međutim to se ne desi baš uvek. U tom slučaju, kada se prepoznavanje ne desi, morate obavezno u config.txt datoteci kod Linux distribucija recimo, podesiti rezoluciju prilikom startovanja. Inače ćete dobiti crni ekran bez mogućnosti da pristupite računaru… osim putem SSH-a ili UART-a.

Ekran je inače osetljiv na istovremeni dodir u pet tačaka, što ga čini potpuno upotrebljivim za sve aplikacije koje znamo.

U opisu stoji još i da je pogodan za svaki PC računar, kako dodatni ekran. Moramo reći da smo isprobali istog časa, ne samo RPi modele, već i gotovo sve modele drugih SBC proizvođača koje smo imali u tom formatu i svaki od njih je mogao da se koristi, sa tim da je od fabričkih podrazumevanih podešavanja zavisilo da li moramo ili ne da korigujemo config.txt ili sličan analogni konfiguracioni fajl za rezoluciju. Detaljnja uputstva o podešavanju treba dodatno pogledati na sajtu dokumentacije proizvođača: ts7-pro.rtfd.io.

Zapažanja u upotrebi su da su boje na monitoru su prirodne i lepe. U bogatom meniju kojim se krećemo uz pomoć tri od pet bočnih tastera (preostala dva su za + i – kontrolu) susreli smo se sa mnoštvom podešavanja. Od gamuta boja, do pozicije slike i oblikovanja zvuka. Meni je takav da mu ne bi pozavideo ni veliki monitor za PC.

Naš krajnji zaključak je da je u pitanju veoma dobro osmišljen i kvalitetno izrađen touch ekran osetljiv u 5 tačaka. Mudro izveden GPIO heder i mogućnost montaže baterije, hard diska i kamere, ovaj ekran pretvaraju u veoma praktičan i prenosan SBC tablet. Primenjiv i u kućnim, mejkerskim, dizajnerskim, ali i gejming poduhvatima. Pomerili bi mesto kamere, promenili bi RTD samo da bi u svakoj situaciji mogli lako da smanjimo rezoluciju slike sa nepotrebno velike na njemu svojstvenih 1024×600 i uživali bi u upotrebi ovog Sunfounder TS7-PRO ekrana.


Više informacija: https://www.sunfounder.com/products/ts-7-pro-7-inch-touch-screen

Aleksandar Dakić
Follow me
Latest posts by Aleksandar Dakić (see all)